Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Μονάδα Διαχείρισης: Χρήσιμη σε συμπεράσματα η ημερίδα για την αναπαραγωγή του αργυροπελεκάνου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας / Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α), με θέμα «Δράσεις βελτίωσης της αναπαραγωγικής δραστηριότητας του Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού», την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

imerida (3)

Σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση του έργου της Μονάδας Διαχείρισης στα πλαίσια του Ε.Π.- Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. σχετικά με τις δράσεις και τις καλές πρακτικές που εφίστανται τόσο στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού όσο και στις υπόλοιπες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας, για την βελτίωση της Αναπαραγωγικής Δραστηριότητας του Αργυροπελεκάνου. Οι συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από εξειδικευμένους επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και ορνιθολόγους, για τις δράσεις παρακολούθησης της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των Αργυροπελεκάνων καθώς και για τους κίνδυνους που ελλοχεύουν για τον πληθυσμό τους αλλά και για το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας από την γρίπη των πτηνών.


imerida (2)

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης, Ιωάννης Σελιμάς, ο οποίος χαιρέτισε την ημερίδα και αναφέρθηκε στις επόμενες δράσεις που ετοιμάζει η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κύριος Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο οποίος τόνισε την σημασία των δράσεων αυτών, αναπτύσσοντας το πρόγραμμα της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης. Στην συνέχεια ο κ. Ιωάννης Κασβίκης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης, από τη θέση του συντονιστή της ημερίδας και αφού παρουσίασε τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α), άνοιξε τον κύκλο των ομιλιών, δίνοντας το λόγο στον κύριο Κατσαδωράκη Γιώργο, Δρ. Βιολόγο – Ορνιθολόγο της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, ο οποίος πραγματοποίησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία, με θέμα «Η κατάσταση του Αργυροπελεκάνου στη Γη, στην Ελλάδα και στο Μεσολόγγι: Οικολογία, πληθυσμός, τάσεις», εισάγοντας το κοινό «στον κόσμο» του Αργυροπελεκάνου ανά την υφήλιο. Εν συνεχεία, η κυρία Κυριακή Κουτσογιάννη, επόπτης – φύλακας της Μονάδας Διαχείρισης, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις «Δράσεις Προστασίας των Αργυροπελεκάνων του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου- Αιτωλικού στα πλαίσια του Ε.Π. – Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.».

Έπειτα, την σκυτάλη πήρε η κυρία Βικτόρια Σαράβια, υπεύθυνη προγραμμάτων διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, η οποία παρουσίασε ομιλία με θέμα: «Δράσεις Διατήρησης της Ορνιθολογικής στις Αποικίες Αργυροπελεκάνων στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου- Αιτωλικού», εμβαθύνοντας ακόμα περισσότερο στις δράσεις της Μονάδας Διαχείρισης για την παρακολούθηση του Αργυροπελεκάνου με την τοποθέτηση πομπών δορυφορικής παρακολούθησης. Η τελευταία ομιλία πραγματοποιήθηκε από την κυρία Όλγα Αλεξάνδρου, Δρ Δασολόγο-Ορνιθολόγο της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών της οποίας η ομιλία, είχε ως θέμα: «Επιπτώσεις της Γρίπης των Πτηνών στους Αργυροπελεκάνους της αποικίας Μικρής Πρέσπας – Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη καταστροφή για την άγρια Πανίδα της χώρας».

Η κυρία Αλεξάνδρου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανή ανάπτυξη της γρίπης και στα όρια της Λιμνοθάλασσας ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη για κάθε είδους προετοιμασία και συνεργασία των αρμόδιων φορέων, ώστε να αποφευχθεί στο νομό της Αιτωλοακαρνανίας, μια παρόμοια καταστροφή με αυτή που έγινε στη  μικρή Πρέσπα.

Ολοκληρώνοντας, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της ημερίδας και πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εποικοδομητική συζήτηση με καίριες ερωτήσεις και τοποθετήσεις μεταξύ των παρευρισκόμενων τους οποίους ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α ευχαριστεί για την συμμετοχή τους.

imerida (1)

Η ημερίδα διοργανώθηκε με την οργανωτική στήριξη της Εnalia Events, εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων.

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button