Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Μέτρο «ανάσα» για τα φθηνότερα φάρμακα προωθεί το Υπ. Υγείας: Τι αλλαγές έρχονται στο clawback

Την εξαίρεση από το clawback φαρμάκων με τιμή αποζημίωσης έως 5 ευρώ θα προβλέπει Υπουργική Απόφαση που ετοιμάζει το Υπ. Υγείας. Απόφαση αύξησης τιμών αναμένεται για μια μικρή ειδική ομάδα φαρμάκων, ενώ ήδη δρομολογούνται παρεμβάσεις για πιθανή αστοχία στη μείωση του clawback για το 2023, βάσει του αντίστοιχης δέσμευσης έναντι του RRF.

Το μοντέλο που εφαρμόστηκε για τα νοσοκομειακά φθηνότερα φάρμακα επιδιώκει να εφαρμόσει το Υπουργείο Υγείας και στα σκευάσματα χαμηλότερης τιμής που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Σε μια κίνηση που στόχο έχει να διορθώσει μία από τις στρεβλώσεις που χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά, ώστε να παραμείνουν στην ελληνική αγορά φθηνότερα σκευάσματα, η Αριστοτέλους ετοιμάζεται να φέρει υπουργική απόφαση που θα τα εξαιρεί από την υποχρέωση απόδοσης clawback.


Όπως ανέφερε στο συνέδριο «Μια 10ετία φαρμάκου», ο Ειδικός Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής του Υπουργού Υγείας, Μπάμπης Καραθάνος η εν λόγω απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα και θα αφορά σκευάσματα με τιμή αποζημίωσης κάτω των 5 ευρώ.

«Ένα μέτρο, το οποίο μελετάμε αυτή τη στιγμή και αναμένεται να το ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας, είναι να κάνουμε το ίδιο πράγμα για τα φτηνά φάρμακα του καναλιού της λιανικής όπως κάνουμε και στα νοσοκομεία. Δηλαδή φάρμακα, τα οποία είτε φεύγουν από την αγορά διότι διακινούνται με χαμηλές τιμές είτε οι εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να τα παράγουν λόγω αυξημένου κόστους και χαμηλής τιμής πώλησης, θα τους μηδενίσουμε το clawback. Δηλαδή φάρμακα μέχρι 7,5 ευρώ».

Η τιμή αποζημίωσης είναι το ποσό που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, από το συνολικό κόστος ενός φαρμάκου, τη λιανική του τιμή. Αν επιχειρήσουμε να δούμε ποια φάρμακα μπορεί να αφορά η εν λόγω απόφαση, αυτά τα 5 ευρώ αντιστοιχούν στο 75% της λιανικής τιμής. Έτσι, υπολογίζεται πως πρόκειται για φάρμακα λιανικής τιμής έως 7,5 ευρώ.

Η συμμετοχή των ασθενών θα μείνει ως έχει.

Οι παρεμβάσεις, όμως, δεν θα σταματήσουν εκεί. Απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Καραθάνος ανέφερε πως θα υπάρξει ακόμη μια απόφαση, με στόχο την αποκατάσταση στρεβλώσεων, που κινδυνεύουν να ωθήσουν εκτός αγοράς μια μικρή ομάδα φαρμάκων.

Συγκεκριμένα πρόκειται για περίπου 15 με 20 σκευάσματα που αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο να εκλείψουν από την ελληνική αγορά, αλλά η τιμή τους είναι υψηλότερη από τα 7,5 ευρώ, αλλά παραμένει χαμηλότερη συγκριτικά με άλλες αγορές.

Η σχετική απόφαση, βάσει της οποίας οι εταιρείες θα μπορούν να ζητήσουν αύξηση τιμής, βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας στον ΕΟΦ.

Υπολογίζεται πως τα παραπάνω αφορούν σε μια δαπάνη Συνολικά όλα τα παραπάνω συμμετέχουν στη δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ με περίπου 150 εκατ. ευρώ προκαλώντας στις εταιρείες οι οποίες τα διακινούν επιβαρύνσεις λόγω επιστροφών της τάξης των 25-28 εκατ. ευρώ. Αυτό λοιπόν το ποσό θα το καλύπτει πλέον ο ΕΟΠΥΥ και όχι οι φαρμακευτικές.

«Προοικονομία» για το στόχο μείωσης του clawback του 2023
Ένα από τα «καυτά» θέματα στο χώρο του Φαρμάκου το τελευταίο διάστημα είναι κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του clawback, βάσει των δεσμεύσεων που έχουμε λάβει έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είναι ενδεικτικό πως, αν και το Υπουργείο Υγείας εμφανίζεται βέβαιο ότι ο πρώτος στόχος, των 50 εκατ. ευρώ μείωση του clawback του 2022 συγκριτικά με το 2020 θα επιτευχθεί, υπολογισμοί της αγοράς προειδοποιούν πως η πορεία της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και της υπέρβασης της ίσως διαταράξει αυτή την πορεία. Κατ’ επέκταση ο στόχος της μείωσης του clawback κατά 150 εκατ. ευρώ για το 2023 αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη δυσπιστία.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων έχει συμφωνηθεί και μια «ρήτρα» συνυπευθυνότητας, βάσει της οποίας αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, η Κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει η ίδια τα αντίστοιχα ποσά (έως το ποσό στόχο). Να αυξηθεί δηλαδή επί της ουσίας η δαπάνη.

Έτσι εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας «μεταφοράς» των 150 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2024, στον προϋπολογισμό του 2023, της τρέχουσας χρονιάς δηλαδή. Πρόκειται για μια κίνηση που χαρακτηρίζεται «λογιστική», γιατί δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως εκτιμάται.

news4health.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button