Γεγονότα

Μεσολόγγι: Προοπτική από τη… λάσπη της λιμνοθάλασσας

epi-laspoloutraΕλπίδες για την μετατροπή του Μεσολογγίου σε λουτρόπολη.

Σε κλιμάκωση των δράσεων και των πρωτοβουλιών της επιδίδεται αυτήν την περίοδο η Δημοτική Αρχή του Μεσολογγίου, ώστε η περιοχή να μπει δυναμικά στον “χάρτη”  του ιαματικού τουρισμού της χώρας.


Ο δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου έχει προετοιμαστεί με μελέτες μιας και μέσω της Επιτροπής Ιαματικών Πηγών του Ε.Ο.Τ. ουσιαστικά ξεκινά από την αρχή μια προσπάθεια καταγραφής των ιαματικών πηγών της χώρας, πιστοποίησης και προβολής τους και εδώ είναι και το μεγάλο “στοίχημα”  για το Μεσολόγγι  ώστε να καταστεί ένας αναγνωρίσιμος προορισμός  με δεδομένες τις θαυματουργές  ιδιότητες του πυλού στην περιοχή της λιμνοθάλασσας.

Ο φάκελος από τον δήμο Μεσολογγίου έχει κατατεθεί στην αρμοδία Επιτροπή του Ε.Ο.Τ. και σε λίγες μέρες, στις 9 Ιανουαρίου συγκεκριμένα, αναμένεται να δοθεί το “πράσινο φως” για την έγκριση των πρώτων ιαματικών πηγών που δεν πρόκειται να είναι πάνω από δυο με τρεις αρχικά. Το Μεσολόγγι ευελπιστεί έτσι να είναι από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που θα ενταχθούν στις ιαματικές πηγές με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει πλέον.

epi-spa-pilosΕίναι χαρακτηριστικό πως στην Ελλάδα υπήρχαν καταγεγραμμένες 700 περίπου ιαματικές πηγές. Για ένταξη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο κατέθεσαν αίτηση περίπου εβδομήντα  περιοχές και από αυτές ολοκληρωμένες μελέτες μόνον οι είκοσι. Από τις είκοσι αναμένεται να λάβουν τις πρώτες εγκρίσεις  περίπου δυο με τρεις.

Όπως αποκαλύπτει στο “Γεγονός” ο δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης, ήδη ιδιώτες επικοινωνούν με τον δήμο ώστε να εξετάσουν τις πιθανότητες επενδύσεων στην περιοχή:  ” Υπάρχει ενδιαφέρον για δημιουργία εγκαταστάσεων Spa αφού είναι γνωστές οι ιδιότητες του πυλού της λιμνοθάλασσας που είναι θεραπευτικός για διάφορες παθήσεις όπως τα αρθριτικά κλπ. Διαθέτουμε και κάποια πρόσθετα – σημαντικά  στοιχεία σχετικά με την ιαματικότητα του πυλού από εργασία που έχει γίνει από το Τμήμα Επισκεπτών Υγείας του ΤΕΙ της Αθήνας. Πιστεύουμε ότι είναι μια εξέλιξη που μπορεί να δώσει προοπτική, όχι μόνον για ιαματικό τουρισμό του εσωτερικού αλλά και από χώρες της Ε.Ε. αφού τα ασφαλιστικά ταμεία πολλών χωρών καλύπτουν αυτές τις θεραπείες, την πυλοθεραπεία, την θαλασσοθεραπεία κλπ, που είναι αποδεδειγμένα ευεργετικές.”

Ουσιαστικά αυτό που καλείται να κάνει ο δήμος του Μεσολογγίου, εάν οι διαδικασίες πιστοποίησης ολοκληρωθούν, είναι , αφού υπογράψει συμβάσεις, να παρέχει πυλό σε ιδιώτες, από μια θαλάσσια έκταση 25 στρεμμάτων, απ’όπου με βάση τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί , μπορεί να αντληθεί ετησίως από τον βυθό πυλός πάχους 30 εκατοστών.  Το υλικό αυτό, οι επενδυτές το καθαρίζουν από μύκητες κλπ και το μεταφέρουν σε δικές τους εγκαταστάσεις όπου στη συνέχεια μπαίνει σε λουτήρες μαζί με θαλασσινό νερό  για να γίνει η αναζωογονητική αυτή θεραπεία, που είναι ιδιαίτερα δεδομένη στο εξωτερικό.

Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός τρόπος αξιοποίησης του πυλού της λιμνοθάλασσας αφού κατάλληλα επεξεργασμένος μπορεί να πωλείται  σε μπουκάλια, σαν καλλυντικό.

Ασφαλώς κάτι τέτοιο μπορεί να “πυροδοτήσει” και άλλες παράλληλες επενδύσεις, όπως η δημιουργία  ξενοδοχείων, χώρων εστίασης κλπ.

“Επιμένουμε στην προβολή αυτής της προοπτικής και γι’ αυτό συμμετέχουμε σε σχετικές ημερίδες όπως η πρόσφατη στο πολυσυνέδριο Moneyshow στο Hilton της Αθήνας, όπου έγιναν ομιλίες από ειδικούς αλλά συμμετείχαν και επενδυτές. Το Μεσολόγγι μπορεί να μετατραπεί σε μια πραγματική λουτρόπολη μέσω της αξιοποίησης του ιαματικού πυλού, τις ιδιότητες του οποίου τις γνωρίζουν πολύ καλά οι κάτοικοι της περιοχής μας και έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη” συμπληρώνει ο κ. Κατσούλης.

Π.Η.Τ.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button