ΕξελίξειςΠολιτική

"Μείωση τώρα του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια"

koi-agrotesΗ Δημοκρατική Αριστερά, από την πρώτη στιγμή ως κυβερνητικός εταίρος, είχε θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα της μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα αγροτικά εφόδια, όπως είναι οι σπόροι, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και οι  ζωοτροφές. Από το Μάρτιο του 2010 που το ΦΠΑ ήταν στο 9%, ξεκίνησε μία κούρσα ανόδου για να εκτοξευθεί σήμερα στο 13%.

Στην προγραμματική σύγκλιση της τρικομματικής κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2012 γινόταν σαφής αναφορά στη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μάλιστα, από το βήμα της Βουλής για τα αγροτικά θέματα τον Φεβρουάριο του 2013, είχε δηλώσει: «Βασικός προσανατολισμός μας είναι η απαλλαγή των ενδιάμεσων εισροών – αυτό  που λέμε παραγωγικοί συντελεστές – από κάθε επιβάρυνση κατά την παραγωγική διαδικασία. Ιδιαίτερα σε κλάδους εξαγωγικού προσανατολισμού και παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια διατροφής του πληθυσμού. Αυτό που έχουμε πει για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια θα το κάνουμε μέσα στην τετραετία».


Σήμερα, όχι απλώς δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης του ΦΠΑ, αλλά το θέμα δεν τίθεται καν προς διαπραγμάτευση με την Τρόικα!

Η Δημοκρατική Αριστερά, ως κόμμα ευθύνης, δεν σταματά να διεκδικεί τα αυτονόητα – τα ήδη συμφωνηθέντα! Ιδιαίτερα σήμερα, μετά την αποχώρησή μας από την Κυβέρνηση, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να επαναφέρουμε τα ζητήματα που «εντέχνως» η δικομματική κυβέρνηση, επιλέγει να αποσύρει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας.

Οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας επαναφέρουν το θέμα στη Βουλή, με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

–    Η συνεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές, έχει αυξήσει το κόστος λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων, στερώντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αγροτών και κτηνοτρόφων σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές.
–    Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει τόσο υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ (13%) στα αγροτικά εφόδια. Σε αρκετές χώρες, ο φόρος σε σπόρους και λιπάσματα κυμαίνεται από 0% έως και 12%. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, ο ΦΠΑ για την προμήθεια πολλαπλασιαστικού υλικού κυμαίνεται από 4 έως 6%.
–    Ίδια είναι η εικόνα και στις ζωοτροφές, που από τον ΦΠΑ πλήττονται τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι εγχώριες μονάδες ζωοτροφών. Διότι την ίδια στιγμή που, στην Ελλάδα οι ντόπιες ζωοτροφές επιβαρύνονται σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής τους με ΦΠΑ 13%, στην Ευρώπη οι ζωοτροφές θα συνεχίσουν να παράγονται με ΦΠΑ στη Γερμανία 7%, με την Ολλανδία στο 6% ή ακόμα και 4% στην Ιταλία και την Ισπανία. Ο ανταγωνισμός για τις εγχώριες βιομηχανίες παραγωγής ζωοτροφών είναι μεγάλος. Βέβαια, δε μπορεί να παραβλέψει κανείς και την αύξηση των εισαγωγών στις ζωοτροφές, για τις οποίες δαπανιέται μεγάλο χρηματικό ποσό, επιβαρύνοντας το ήδη παθητικό ισοζύγιο.

Ο ΦΠΑ σε χαμηλά κλιμάκια στα γεωργικά εφόδια, όπως σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ζωοτροφές πρέπει άμεσα να τεθεί προς διαπραγμάτευση με την τρόικα και μάλιστα στις συζητήσεις που είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Είναι σαφές ότι πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο η δέσμευση του Πρωθυπουργού – έστω και καθυστερημένα – καθώς ο πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι ένας από τους βασικούς τομείς που μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην παραγωγή ανασυγκρότηση της χώρας και στην έξοδο από την σημερινή κρίση.

Η μείωση του ΦΠΑ θα συνεισφέρει στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button