ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Μεγάλα προβλήματα στις Δ.Ε. Οινιάδων-Αιτωλικού προκαλεί η στάθμη του Αχελώου (φωτο)

Οι περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Αιτωλικού και Οινιάδων του Δήμου Μεσολογγίου αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα τα οποία προέρχονται από τις παρατεταμένες σφοδρές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλ/νιας.

Μετά από αυτοψία των Αντιδημάρχων Ανδρέα Κότσαλου και Γεωργίου Παπαδόπουλου στις Οινιάδες διαπιστώθηκε το μέγεθος των  προβλημάτων  τα οποία οφείλονται στην άνοδο της στάθμης των υδάτων του Αχελώου, η οποία προφανώς προκλήθηκε από την  απελευθέρωση  μεγάλων όγκων νερού από τους τεχνητούς φραγμούς των ταμιευτήρων της ΔΕΗ και των λιμνών Τριχωνίδας-Λυσιμαχείας.


Σύμφωνα και με απόψεις αλιέων αιτία είναι ότι δεν έγινε ποτέ καθαρισμός της κοίτης του ποταμού Αχελώου, ειδικά στις εκβολές, με αποτέλεσμα πλημμύρες σε κτήματα και εγκαταστάσεις. Αυτό το σύνηθες φαινόμενο οδηγεί σε απόγνωση τους πολίτες , ειδικά τις τελευταίες μέρες με την αυξανόμενη άνοδο των υδάτων, μήπως κινδυνεύσουν και κατοικημένες περιοχές.

Οι δυο αντιδήμαρχοι επισημαίνουν:

“Είναι πλέον ανάγκη να ληφθούν από την πολιτεία εκτάκτως μέτρα για την εκτόνωση και έλεγχο της κατάστασης, με πρώτο την εκπόνηση μελετών για την εκβάθυνση του Αχελώου ώστε να αναδειχθεί η ακριβής ποσότητα νερού που θα μπορεί να διοχετεύεται, χωρίς παρόμοιες καταστάσεις, από τον Αχελώος προς τις εκβολές του.

Η ΔΕΗ έστειλε και εγγράφως ενεργοποίηση της Αστυν. Διάταξης του 1988 η οποία προειδοποιεί για μεγάλη προσοχή στις παραποτάμιες περιοχές των Οινιαδών κατά τις μετακινήσεις  των πολιτών για να μην υπάρξει κίνδυνος ανθρώπινης ζωής.

Εκτός των Οινιαδών δημιουργήθηκαν προβλήματα  σοβαρότατα και στη Δ.Ε Αιτωλικού. Η ποσότητα των νερών που κατευθύνεται από τις λίμνες Τριχωνίδα-Λυσιμαχεία προς τον Αχελώο μέσω τεχνητού καναλιού, του Δίμηκου, στον οποίο δεν έγιναν οι απαιτούμενες εργασίες εκβάθυνσης , όπως αποδεικνύεται από έγγραφα, δημιουργεί  υπερχείλιση στη λίμνη Λυσιμαχεία προς την διώρυγα Δ24 η οποία με σήραγγα διοχετεύει τα νερά προς την παραλία της Σταμνάς, όπου περνούν τεράστιοι όγκοι νερού προς τη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού-Μεσολογγίου, από τις 25 Φεβρουαρίου 2018 έως και σήμερα.axeloos-oiniades2
Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου από την πρώτη στιγμή  έκανε επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες,  ΓΟΕΒ και Περιφέρεια. Ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης το Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Ανδρέας Κότσαλος  συμμετείχε σε σύσκεψη στο ΓΟΕΒ Αγρινίου όπου πρόβαλλε το μέγεθος, την ιδιαιτερότητα των προβλημάτων και τις θέσεις του Δήμου για τις πλημμύρες σε περιουσίες, φθορά σε διώρυγες οι οποίες κατασκευάστηκαν για άρδευση και χρησιμοποιούνται και για αποστράγγιση και λόγω προβλημάτων ίσως και να μην λειτουργήσουν εγκαίρως για το πότισμα των καλλιεργειών επιδεινώνοντας την παραγωγή, αλλά δημιουργώντας και τεράστια καταστροφή στο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας.

Έγινε επίσης και έγγραφη επικοινωνία με την ΔΕΗ για άμεσες ενέργειες για πρόληψη των επικίνδυνων πλημμυρικών φαινομένων. Ο Δήμος μας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα μετά από συγκέντρωση στοιχείων και εγγράφων, αποφάσεων για την δυνατότητα αίτησης ένδικων μέσων ‘ώστε να διασφαλιστεί η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος για ανθρώπους και περιουσίες των περιοχών της Παραχελωίτιδας.”

 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button