Γεγονότα

Με ρυθμούς χελώνας το Κτηματολόγιο στην Αιτωλοακαρνανία

koi-pediadaΗ σημασία του για τη διασφάλιση της ιδιωτικής περιουσίας και η συμβολή του στην εθνική οικονομία. Ο Αιτωλοακαρνάνας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κτηματολόγιο Α.Ε. Δημήτρης Καλουδιώτης… ανεβάζει στροφές

Το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι ένα ενιαίο και διαρκώς ενημερωμένο σύστημα πληροφοριών που καταγράφει τις νομικές, τεχνικές και άλλες πρόσθετες πληροφορίες για τα ακίνητα και τα δικαιώματα πάνω σ΄ αυτά, με την ευθύνη και την εγγύηση του Δημοσίου. Η σύνταξη του αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου, πλήρως αυτοματοποιημένου αρχείου ακίνητης ιδιοκτησίας, όλα τα στοιχεία του οποίου έχουν αποδεικτικό χαρακτήρα, εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα και ασφάλεια των συναλλαγών. Πρόκειται για ένα σύστημα πολύ πιο σύγχρονο και ολοκληρωμένο από το παλαιό σύστημα των Υποθηκών και Μεταγραφών που υποστηρίζουν τα Υποθηκοφυλακεία. Συγκεκριμένα, το Εθνικό Κτηματολόγιο:

1. Καταγράφει με βάση το ακίνητο όλες τις πράξεις που δημιουργούν, μεταβιβάζουν, αλλοιώνουν ή καταργούν δικαιώματα σε ακίνητα. Μπορούμε συνεπώς να πληροφορηθούμε άμεσα, εύκολα και αξιόπιστα το σύνολο των δικαιωμάτων που υπάρχουν σε κάθε ακίνητο. Έτσι, όλα γίνονται πιο απλά και ξεκάθαρα.

2. Εγγυάται τις νομικές πληροφορίες που καταγράφει, καθώς η καταχώριση κάθε πράξης γίνεται μόνο μετά από ουσιαστικό έλεγχο νομιμότητας, δηλαδή καμία πράξη δεν καταχωρίζεται αν ο μεταβιβάζων δεν είναι ο φερόμενος στο κτηματολόγιο ως δικαιούχος.

3. Καταγράφει και την γεωγραφική περιγραφή (μορφή, θέση και μέγεθος) του ακινήτου.

4. Αποκαλύπτει και καταγράφει συστηματικά τη Δημόσια ακίνητη περιουσία, για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ελλάδα.

5. Καταγράφει τα δικαιώματα από χρησικτησία η οποία, ιδίως στην επαρχία, αποτελεί τον συνηθέστερο ίσως τρόπο κτήσης κυριότητας λόγω του άτυπου των μεταβιβάσεων.

Στην Αιτωλοακαρνανία η τελευταία «επέκταση» του Κτηματολογίου έγινε πριν από δύο χρόνια με ένταξη περιοχών όπως του Αγίου Κωνσταντίνου, του Αγίου Νικολάου, του Δοκιμίου, της Καμαρούλας, της Νεάπολης, της Παραβόλας. Οι ρυθμοί βέβαια είναι εξαιρετικά βραδείς, παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια λειτουργεί κτηματολόγιο σε τμήματα Καλλικρατικών ΟΤΑ του νομού μας.

Η μη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου πάντως διαιωνίζει μια κατάσταση αμφισβητήσεων ιδιοκτησιών, διατηρεί τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών κατά τη μεταβίβαση ακινήτων, δεν εγγυάται τη διαφάνεια, πλήττει την ίδια την αγορά ακινήτων και συνιστά τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Επιπρόσθετα αφήνει ακάλυπτη τη δημοτική και δημόσια περιουσία, …εξ ου και το χάος με τις καταπατήσεις, ακόμη και σε αιγιαλούς ή δάση.

Στη χώρα μας, βέβαια, το εθνικό κτηματολόγιο είναι «αμαρτωλή ιστορία», αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Το ζητούμενο σήμερα είναι να επιταχυνθούν οι ρυθμοί, ώστε να υπάρχει η αναγκαία εύκολη προσπέλαση στο σύνολο των πληροφοριών, η τεχνική, οικονομική και κοινωνική τεκμηρίωση επενδύσεων γης, η δυνατότητα χάραξης πολιτικών.

Εδώ και ένα μήνα περίπου, στο τιμόνι της όλης προσπάθειας βρίσκεται ο Αιτωλοακαρνάνας πρώην πολιτευτής κ. Δημήτρης Καλουδιώτης. Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προτίθεται να επιταχύνει τους ρυθμούς και να προχωρήσει ταχύτερα η διαδικασία στο νομό μας. Αναμένουμε.

 ΦΩΤΗΣ ΜΠΕΡΙΚΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button