Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Με μικρές αλλαγές προχωρά η μεγάλη επένδυση αντλησιοταμίευσης στον Βάλτο

Προχωρά ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ πράσινης ενέργειας που σιγά σιγά παίρνει σάρκα και οστά. Η αναφορά φυσικά για την μονάδα αντλησιοταμίευσης στον Βάλτο, η κατασκευή της οποίας δρομολογείται από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στο διάστημα που προηγήθηκε μελετήθηκαν κάποιες αλλαγές στην περιβαλλοντική μελέτη και πρόσφατα οι αλλαγές αυτές έλαβαν την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Οι αλλαγές αυτές αφορούν στην Υπερύψωση της στέψης του Φράγματος “Αγίου Γεωργίου” κατά 5 m και στην Ενοποίηση των Σταθμών Παραγωγής-Άντλησης “Αγίου Γεωργίου” και “Πύργου” σε ενιαίο κτήριο και μεταφορά του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ Αμφιλοχίας) ανατολικά του κοινού Σταθμού Παραγωγής-Άντλησης.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως μέσα στο καλοκαίρι είχε προηγηθεί η έγκριση της τεχνικής μελέτης εκμετάλλευσης λατομείου αδρανών υλικών- δανειοθαλάµου στην περιοχή “Αλευράδα” της Δ.Ε. Ινάχου στον Δήμο Αμφιλοχίας.

Το έργο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για το ενεργειακό τοπίο της χώρας, καθώς η ολοκλήρωση του αναμένεται να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο ενεργειακό σύστημα.

Θυμίζουμε πως φορέας υλοποίησης του mega πρότζεκτ για αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ταυτότητα του έργου

Το έργο της ΤΕΡΝΑ αφορά σε Αντλησιοταμίευση στις θέσεις “Άγιος Γεώργιος” και “Πύργος” στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και πιο συγκεκριμένα στην Αμφιλοχία.

Η υποδομή περιλαμβάνει δύο αυτόνομους ταμιευτήρες νερού, στις περιοχές Άγιο Γεώργιο και Πύργο, και προβλέπεται να χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ, ως κάτω ταμιευτήρα. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας θα φτάνει τα 680 MW σε παραγωγή και τα 730 MW σε άντληση, με την παραγωγή ενέργειας να φτάνει τα 816 GWh σε ετήσια βάση.

Η μεγάλη διαφορά αυτής της μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να αντληθεί ξανά στον πάνω ταμιευτήρα.

Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται έτσι ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε παρουσιαστεί ανάγκη.

Όταν η ζήτηση αυξάνει, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον κάτω ταμιευτήρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια προσφέροντας ευστάθεια στο σύστημα και αποτρέπουν την αύξηση των τιμών. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι, συνεχώς, δίνοντας τον πιο απλό δυνατό ορισμό του τι σημαίνει κυκλική οικονομία και επαναφορτιζόμενη φυσική μπαταρία.

Τεράστια φυσική “μπαταρία”

Τέτοιου είδους επενδύσεις , όπως η μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία αποτελούν ασφαλιστική δικλείδα για ασφαλή μετάβαση στις ΑΠΕ. Επιπλέον η μεγάλη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας που προσφέρει η μέθοδος της αντλησιοταμίευσης αποτελεί το “κλειδί” για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας.

Πηγή: ypodomes.com

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button