Μουσική

Με επιτυχία ο "Ερωτόκριτος" στο Παπαστράτειο

pol-erotokritos-gea‏2Το ζεστό χειροκρότημα και ο θαυμασμός κυριάρχησαν στη μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση που πραγματοποίησε, την Κυριακή 21 Απριλίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, ο Λαογραφικός Όμιλος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου (Γ.Ε.Α.).

Ο Ερωτόκριτος της Ιστορίας και των Παραδόσεων, όπως ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης, αναφέρεται στο πρωτοποριακό γλωσσικό και λογοτεχνικό δημιούργημα της ώριμης Κρητικής λογοτεχνίας, το γνωστό σε όλο τον κόσμο Ερωτόκριτο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του εφόρου του  Λαογραφικού Ομίλου της (Γ.Ε.Α.) Δ. Καπώνη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις ευρύτερες πολιτισμικές παρεμβάσεις του Ομίλου, ενώ τόνισε ιδιαίτερα την καθοριστική   συμβολή στην παράσταση του χοροδιδασκάλου και των χορευτριών-χορευτών της ομάδας παραστάσεών του.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο διακεκριμένος Κρητικός Πολιτισμολόγος και Συγγραφέας Γ. Θ. Τσουχλαράκης, ο οποίος είχε την  επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης, αλλά και την ευθύνη για την απόδοση των αφηγήσεων  και  των επιμέρους σχόλιων κατά τη διάρκειά της.


Ο κ. Τσουχλαράκης αναφέρθηκε διεξοδικά στις ιστορικές και καλλιτεχνικές πτυχές του Ερωτόκριτου και μέσα από την αφήγηση ενός χαρακτηριστικού του αποσπάσματος,  έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της παράστασης.

Οι αφηγήσεις, οι προβολές, οι απαγγελίες, τα σχόλια, τα τραγούδια και οι χοροί,  ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της παράστασης, τα  οποία μέσα από μια εκπληκτική  συνεκτικότητα έδωσαν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, το οποίο καταχειροκροτήθηκε από το πολυπληθές κοινό που γέμισε ασφυκτικά το αμφιθέατρο του Παπαστρατείου Μεγάρου Αγρινίου.

pol-erotokritos-gea‏1

Πέραν των αφηγήσεων, των σχολίων και των απαγγελιών, τραγουδήθηκαν 23  αποσπάσματα του έργου, χορεύτηκαν ισάριθμοι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας, ενώ προβλήθηκαν και δεκάδες έγχρωμες εικόνες από χειρόγραφα του 1787 και όλα αυτά νοηματικά δεμένα μεταξύ τους.

Εκτός από τον Γ. Θ. Τσουχλαράκη σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της παράστασης είχε η παραδοσιακή ορχήστρα του Ι. Παυλόπουλου, η οποία με ένα απαράμιλλο τρόπο εκτέλεσε τα 23 τραγούδια της, ενώ κατά διαστήματα μέλη της απήγγειλαν ξεχωριστά αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο.

Ωστόσο όμως η μεγάλη αποκάλυψη της βραδιάς υπήρξε η ομάδα παραστάσεων του Λαογραφικού Ομίλου της Γ.Ε.Α. όχι μόνο για τις χορευτικές της επιδόσεις αλλά κυρίως για τον απαράμιλλο τρόπο με τον οποίο ενέπνευσε τους συντελεστές και διαχειρίστηκε το πάζλ της παράστασης.

Πράγματι, η ομάδα παραστάσεων του Λαογραφικού Ομίλου της Γ.Ε.Α. με επικεφαλής τον χοροδιδάσκαλο Γ. Τσελίκα, αφού τις προηγούμενες μέρες κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια στις συνεχόμενες πρόβες, κατά τη διάρκεια της παράστασης λειτούργησε με μια  επαγγελματική σοβαρότητα και μια απίθανη δεξιοτεχνία που θα ζήλευαν πολλοί ειδικοί.

Η εφορία του Λαογραφικού Ομίλου της Γ.Ε.Α, για τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον εξαίρετο Κρητικό Πολιτισμολόγο και Συγγραφέα Γ. Θ. Τσουχλαράκη καθώς και την εξαιρετική παραδοσιακή ορχήστρα του Ι. Παυλόπουλου.

Ιδιαίτερα ευχαριστεί τους στυλοβάτες της εκδήλωσης δηλ. τον χοροδιδάσκαλο Γ. Τσελίκα και την συνεργάτιδα του Α. Κρικώνη, μαζί με τις χορεύτριες και τους χορευτές της ομάδας παραστάσεων του Λαογραφικού Ομίλου της Γ.Ε.Α. που έλαβαν μέρος, αλλά και  τις οικογένειές τους.

Επίσης ιδιαίτερα ευχαριστεί, τους χορηγούς (όπως αυτοί καταγράφηκαν στο επίσημο έντυπο της εκδήλωσης) αλλά και τους εργαζόμενους της Γ.Ε.Α. οι οποίοι συνέβαλλαν αποφασιστικά στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Πολλά συγχαρητήρια όμως ανήκουν στο συγκλονιστικό κοινό της Πόλης και όχι μόνο, που παρευρέθη στην παράσταση, το οποίο με την εκρηκτική του παρουσία  και την άψογη συμπεριφορά του δικαίως χαρακτηρίστηκε σαν ένας από τους βασικούς συντελεστές της εκδήλωσης.

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button