Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κρούσμα Μαύρου Ακανθώδους Αλευρώδη σε εσπεριδοειδή και αμπέλι στο Παναιτώλιο

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει από τις περιοχές αρμοδιότητας του το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαϊας, το οποίο εξέδωσε και το δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων που ακολουθεί, οι πληθυσμοί των εχθρών των εσπεριδοειδών (κοκκοειδή, αλευρώδεις κ.α.) παραμένουν σε χαμηλά, ανεκτά – για την εποχή και τις καλλιέργειες – επίπεδα.

Επιβεβαιωμένα κρούσματα προσβολής από Μαύρο Ακανθώδη Αλευρώδη (Aleurocanthus spiniferus) των εσπεριδοειδών στο Παναιτώλιο Αγρινίου, σε εσπεριδοειδή (και σε αμπέλι), σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση.


Συνιστάται στους παραγωγούς εσπεριδοειδών, όλων των περιοχών, να επιθεωρούν με τακτικούς ελέγχους και μεγάλη προσοχή τους οπωρώνες τους και να συμβουλεύονται τους τοπικούς γεωπόνους για κάθε νέα ανησυχητική προσβολή που εντοπίζουν, προς αποφυγή νέων προσβολών από επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας.

Με αφορμή την έναρξη της περιόδου παραγωγής και διακίνησης εσπεριδοειδών νέας εσοδείας στη χώρα μας, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι οι καρποί εσπεριδοειδών που διακινούνται-εμπορεύονται (ΟΚΑΑ, μανάβικα, λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ, σημεία λιανικής-χονδρικής πώλησης) από τον τόπο παραγωγής σε άλλες περιοχές θα πρέπει στην περίπτωση που φέρουν φύλλα και ποδίσκους, υποχρεωτικά να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, δεν απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχουν φύλλα και ποδίσκοι στους καρπούς.

Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης

Ο Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης Aleurocanthus spiniferus (Quintance) Hemiptera: Aleyrodidae κατάγεται από την νοτιο-ανατολική Ασία και έχει εξαπλωθεί ευρέως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας καθώς και σε πολλές περιοχές της Αφρικής και της Ωκεανίας.

Στην Ευρώπη βρέθηκε για πρώτη φορά το 2008 στην Απούλιας της Ιταλίας, έπειτα διαπιστώθηκε η παρουσία του το 2012 στην Κροατία, το 2013 στο Μαυροβούνιο ενώ στη χώρα μας για πρώτη φορά εντοπίστηκε το 2016 στην περιοχή της Κέρκυρας σε εσπεριδοειδή, αμπέλια και τριανταφυλλιές. Κύριοι ξενιστές του είναι τα εσπεριδοειδή, το αμπέλι, ο λωτός, η συκιά, η ροδιά, η μηλιά, η αχλαδιά, η μουριά, η δάφνη, ο κισσός, η ιτιά κλπ. ενώ εγκαθίσταται σε καλλιέργειες, φυσική βλάστηση και σε αστικό πράσινο (πάρκα, ιδιωτικούς κήπους κ.λ.π.).

Συμπτώματα: Σε έντονες προσβολές το έντομο δημιουργεί πολυπληθείς αποικίες προνυμφών στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Τα ενήλικα άτομα βρίσκονται και αυτά στις ίδιες θέσεις και σε περίπτωση που ενοχληθούν κινούνται έντονα πετώντας.

Αποτέλεσμα της προσβολής είναι ο σχηματισμός κηλίδων μελιτωμάτων που στην συνέχεια αναπτύσσεται έντονη καπνιά. Οι νεαρές προνύμφες είναι μαύρου χρώματος, πεπλατυσμένες, φέρουν 6 πόδια και περιφερειακά 2 επιμήκη και αρκετά μικρότερου μήκους ακανθώδη νημάτια. Κινούνται ενεργά στα σκιαζόμενα μέρη του φυλλώματος Μετά από τις εκδύσεις τους, εμφανίζονται τα πτερωτά ενήλικα τα οποία παραμένουν σε κατάσταση ηρεμίας, ο γενικός τους χρωματισμός των πτερύγων τους είναι ένα μεταλλικό γκρί-μπλέ χρώμα µε ανοιχτόχρωμα σημάδια.

Η διασπορά των εντόμων σε μεγαλύτερες αποστάσεις γίνεται µε την διακίνηση προσβεβλημένων δενδρυλλίων που προορίζονται για φύτευση ή προσβεβλημένων τμημάτων φυτών, στα οποία υπάρχουν αυγά ή και προνύμφες των εντόμων.

Συστάσεις:

Ο Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης είναι επιβλαβής οργανισμός καραντίνας ο οποίος πρέπει να εντοπίζεται εγκαίρως κατά την εμφάνισή του σε άλλες περιοχές.

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ & ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Τα ενήλικα έντομα πετούν μόνο σε κοντινές αποστάσεις με την βοήθεια του ανέμου και μόνο όταν ενοχληθούν. – Η διασπορά σε μεγάλες αποστάσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με μεταφορά προσβεβλημένου φυτικού υλικού (φυτά προς φύτευση, μέρη φυτών, καρποί) είτε με την προσκόλληση ενήλικων εντόμων πάνω σε ανθρώπους, φορτία, οχήματα).

ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

1. Χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.
2. Αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού (φυτωριακό υλικό, καρπούς με φύλλα ή ποδίσκους από μολυσμένα δένδρα, άνθη).
3. Κλάδεμα και καύση προσβεβλημένων κλαδιών.
4. Συστηματικό έλεγχο των καλλιεργειών για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων και άμεση ενημέρωση των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών (Δ.Α.Ο.Κ. και Π.Κ.Π.Φ.Π.&Φ.Ε.) σε περίπτωση εντοπισμού τους.
5. Επεμβάσεις με ήπια προς τα ωφέλιμα έντομα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στα αρχικά στάδια της προβολής καθώς και κατά τη χειμερινή περίοδο έως την άνοιξη πριν την εμφάνιση των ενηλίκων.

Αρχική

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button