Παναιτωλικος

Μαντζουράκης vs Πετράκης, η μάχη των προπονητών

sup-petrakis-mantzoyrakisΛίγες ώρες πριν την κρίσιμη «μάχη» ανάμεσα στον Παναιτωλικό και τον ΠΑΣ Γιάννινα στο Αγρίνιο, το JOINSPORTS.GR παρουσιάζει το προφίλ των δύο «στρατηγών» των πάγκων. Γιάννης Μαντζουράκης και Γιάννης Πετράκης, οι δύο «Γιάννηδες» μπαίνουν στο μικροσκόπιο και σκανάρονται από τους Θάνο Δημάτσα και Χρήστο Λεμονιά σε ένα σπέσιαλ αφιέρωμα…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ

Ο ερχομός του στα Γιάννενα στις 28 Ιανουαρίου του 2014 δεν ενθουσίασε την περισσότερη μερίδα του φίλαθλου κόσμου στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Η παρουσία του στον ΟΦΗ στο επεισοδιακό μπαράζ του 2001, μέτρησε αρκετά στους φίλους της ομάδας οι οποίοι δεν είδαν με ιδιαίτερη ζέση την πρόσληψη του.


Παρόλα αυτά ο Γιώργος Χριστοβασίλης τον έχρισε διάδοχο του Σάκη Τσιώλη στον πάγκο του ΠΑΣ, σε μια δύσκολη αγωνιστικά περίοδο για την ομάδα. Κατάφερε με δουλειά και υπομονή να κρατήσει για ακόμα μια σεζόν τον «Άγιαξ της Ηπείρου» στη Super League, ενώ μέρα με τη μέρα κέρδισε την εκτίμηση και την αναγνώριση του δύσπιστου φίλου του ΠΑΣ, ο οποίος ωστόσο έχει την ποδοσφαιρική κουλτούρα για να σέβεται τους ανθρώπους που προσφέρουν έργο στον «Άγιαξ». O Γιάννης Πετράκης πιστώθηκε την παραμονή των «κυανόλευκων» στην μεγάλη κατηγορία και τον περασμένο Απρίλιο ανανέωσε την συνεργασία του με την ομάδα. Το χαμηλό προφίλ, η σεμνότητα που τον διακρίνει, ο καλός χαρακτήρας, μα πάνω από όλα οι εξαιρετικές προπονητικές του γνώσεις τον έχουν μετατρέψει σε ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα των φιλάθλων.

Ο ποδοσφαιριστής Πετράκης

Ο Γιάννης Πετράκης γεννήθηκε στις 20 Μαΐου του 1959 και το 1978 ξεκίνησε την καριέρα του από τον Αστέρα Περάματος που είναι η ομάδα του χωριού του. Από το 1981 μέχρι το 1985 φόρεσε τη φανέλα του ΟΦΗ με τον οποίο έζησε φοβερές στιγμές συμβάλλοντας και αυτός σε πολλές επιτυχίες που έκανε τότε η ομάδα. Από το 1988 μέχρι το 1990 αγωνίστηκε στην ΕΑΡ, ενώ το 1991 κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στον Ποσειδώνα Ηροδότου.

Ο προπονητής Πετράκης

Ο Πετράκης αφού ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα, αποφάσισε να ακολουθήσει και να δοκιμάσει την τύχη του ως προπονητής. Η εκκίνηση της προπονητικής του καριέρας ήταν ο Αστέρας Περάματος στον πάγκο του οποίου έκατσε από το 1991 έως το 1996. Στην συνέχεια ο Πετράκης κάθισε στον πάγκο του Ηροδότου με τον οποίο πανηγύρισε την άνοδο στην Γ΄Εθνική.

Το 1997 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΠΑΝΟΜ, όπου και κάθισε για τρία ολόκληρα χρόνια. Μάλιστα με την ομάδα πανηγύρισε την άνοδο στο περιφερειακό πρωτάθλημα βγάζοντας την για πρώτη φορά στις επαγγελματικές κατηγορίες. Το 2003 διετέλεσε για έξι μήνες συνεργάτης του Ζντένεκ Σκάζνι στον ΟΦΗ, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε τον Ηρόδοτο, τον οποίο ανέβασε στη Γ” Εθνική (2004).

Κωδικός Τρίπολη

Η επόμενη σεζόν βρήκε τον Γιάννη Πετράκη στον πάγκο του Αστέρα Τρίπολης. Αναμφίβολα η παρουσία του στην ομάδα ήταν μια πρόκληση για τον ίδιο, αφού ο στόχος που ετέθη από την πρώτη στιγμή ήταν η άνοδο στην Γ΄Εθνική, από το περιφερειακό πρωτάθλημα που βρίσκονταν. Ο Πετράκης ήταν ο προπονητής που έδωσε το έναυσμα της αντεπίθεσης και εκείνη την σεζόν κατάφερε και ανέβασε τους Πελοποννήσιους στην Γ΄Εθνική, τον Μάϊο του 2005. Στην τεχνική ηγεσία του Αστέρα έμεινε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005.

Ρέθυμνο, Ιωνικός, Εθνικός Αστέρας και ΑΟ Χανιά

Στη συνέχεια ανέλαβε τις τύχες του Αστέρα Ρεθύμνου, στην τεχνική ηγεσία του οποίου ήταν μέχρι τον Ιούνιο του 2009 και τον οποίο οδήγησε στη Γ” Εθνική, με τον Πετράκη να πιστοποιεί χρόνο με τον χρόνο την σοβαρότητα και την όρεξη για δουλειά που είχε σε όποια ομάδα και αν πήγαινε, αφήνοντας παρακαταθήκη το προπονητικό του έργο. Ακολούθως από το Σεπτέμβρη του 2009 ήταν προπονητής στην ομάδα της Νέας Ιωνίας. Την περίοδο 2010-11 εργάστηκε σε Ιωνικό και Εθνικό Αστέρα, ενώ την περίοδο 2011-12 ήταν προπονητής στον ΑΟ Χανιά.

Το μεγάλο άλμα στον ΟΦΗ

Τη σεζόν 2012-13 ήρθε η ώρα για τον Γιάννη Πετράκη να δοκιμάσει τις αντοχές και τις δυνάμεις του για πρώτη φορά σε ομάδα που αγωνίζονταν στην Super League. Έτσι στις 7 Ιανουαρίου του 2013 ο Γιάννης Πετράκης έκανε το ντεμπούτο του σε αγώνα πρώτης κατηγορίας, όντας προπονητής του ΟΦΗ και συγκεκριμένα στο παιχνίδι με την Ξάνθη. Ο Ρεθυμνιώτης προπονητής έκατσε μέχρι το τέλος της σεζόν στον πάγκο των Κρητικών και κατάφερε έστω και την ύστατη στιγμή να κρατήσει την ομάδα στην μεγάλη κατηγορία.

Στον πάγκο του Εργοτέλη

Το καλοκαίρι του 2013, ο Γιάννης Πετράκης αποχώρησε από την ομάδα του ΟΦΗ και μετά από λίγες ημέρες ξεκούρασης, δέχθηκε πρόταση συνεργασίας από τον Εργοτέλη. Ο Ρεθυμνιώτης προπονητής, δίχως να το σκεφτεί ανέλαβε την ομάδα, με στόχο να την οδηγήσει στην γρήγορη παραμονή. Το ξεκίνημα στην αρχή του προπέρσινου πρωταθλήματος ήταν εντυπωσιακό, μένοντας η ομάδα αήττητη στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ο Εργοτέλης από τις αρχές του Νοέμβριου παρουσίασε πτωτική πορεία στην απόδοση του με αποτέλεσμα στις 14 Ιανουαρίου του 2014 ο Γιάννης Πετράκης να λύσει κοινή συναινέσει την συνεργασία με τους Κρητικούς.

Η πρόταση από τον Χριστοβασίλη

Λίγες ημέρες μετά και αφού η «σκόνη» από την αποχώρηση του από τον πάγκο του Εργοτέλη είχε κάτσει, ο Κρητικός προπονητής δέχθηκε τηλεφώνημα από τον ισχυρό άνδρα του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Γιώργος Χριστοβασίλης παρακολουθώντας την πορεία και το προπονητικό βιογραφικό που είχε αναπτύξει ο έμπειρος τεχνικός, αποφάσισε να του κάνει κρούση. Στο άκουσμα του ευχάριστου νέου, ο Γιάννης Πετράκης, αφού σκέφτηκε για λίγο την πρόταση του ισχυρού άνδρα της ομάδας, αποφάσισε να πει το «ναι» στις 27 Ιανουαρίου του 2014. Ο Πετράκης λίγες ημέρες πριν, είχε μεταβεί στο Περιστέρι για να παρακολουθήσει δια ζώσης τις προσπάθειες της μελλοντικής του ομάδας με αντίπαλο τον Ατρόμητο.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα και οι δυσκολίες

Στις 28 Ιανουαρίου του 2014 ο Γιάννης Πετράκης ανακοινώνεται από την διοίκηση ως ο νέος τεχνικός της ομάδας και διάδοχος του Σάκη Τσιώλη στον πάγκο. Σαφέστατα και ο ερχομός του στην ομάδα δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Έζησε την δυσπιστία από μερίδα του κόσμου, όμως ερχόμενος στα Γιάννενα ήταν αποφασισμένος να διαψεύσει αυτούς που τον θεωρούσαν ότι θα φύγει «νύχτα». Μέσα από την σκληρή δουλειά, την υπομονή και πάνω από όλα την θέληση που είχε, κατάφερε να προσδώσει στην ομάδα τόσο πέρυσι, όσο και φέτος μια διαφορετική αγωνιστική ταυτότητα και με «όπλο» την παραμονή του βασικού κορμού, έχει φέρει εις πέρας την δύσκολη αποστολή. Δίχως τυμπανοκρουσίες, με σφιχτή οικονομική πολιτική στις μεταγραφές, ο Γιάννης Πετράκης έχει περάσει στο ποδοσφαιρικό τμήμα την φιλοσοφία του και την δική του αντίληψη για το πώς βλέπει το ποδόσφαιρο.

Ήρεμος, ταπεινός, μετρημένος

Ο Γιάννης Πετράκης είναι ένας προπονητής που όλα αυτά τα χρόνια έχει επιδείξει ένα χαμηλό προφίλ, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, είναι φιλόδοξος, ενώ το πιο σημαντικό δε, είναι ότι του αρέσει κυρίως να δίνει ευκαιρίες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές. Ο 59χρονος τεχνικός αρέσκεται να δουλεύει με πιτσιρικάδες, γεγονός που μέτρησε θετικά για τον Γιώργο Χριστοβασίλη, ώστε να προκρίνει την λύση του Κρητικού τεχνικού για τον πάγκο του ΠΑΣ.

Όσο καιρό είναι στον ΠΑΣ, και γενικότερα όσο βρίσκεται στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν έχει προκαλέσει ποτέ. Σοβαρός στις δηλώσεις του, γνωρίζει άριστα την ελληνική γλώσσα και έχει επίγνωση του τι λέει και τι κάνει. Ο κόσμος μέρα με τη μέρα τον εκτιμάει απεριόριστα και έχει καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό ΟΛΩΝ, τόσο στο ποδοσφαιρικό τμήμα, όσο και στα γραφεία της ΠΑΕ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΚΗΣ

Ο Γιάννης Μαντζουράκης δε βρίσκεται πάρα πολύ καιρό στον Παναιτωλικό. Ήρθε μετά το τρίμηνο πέρασμα του Πόντες για να ανατρέψει την κατάσταση στην ομάδα μετά από τις δύο συνεχόμενες πεντάρες, αλλά ακόμη δεν έχει καταφέρει και πολλά πράγματα, παρά μόνο να δώσει στην ομάδα έναν βαθμό, αυτό της ισοπαλίας στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Λεβαδειακό. Υπομονή και στήριξη υπάρχει από τη διοίκηση προς το πρόσωπό του, όμως βέβαια περιμένουν και θετικα αποτελέσματα και όσο αυτά δεν έρχονται η κλεψύδρα της υπομονής θ” αρχίσει να αδειάζει.

Η Ρουμανία και τα πρώτα χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας

Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1949 στον Διδυμότειχο του Έβρου, όμως γρήγορα βρέθηκε στη Ρουμανία λόγω ότι ο πατέρας του ήταν αντάρτης του Δημοκρατικού Στρατού. Έζησε στη Ρουμανία και εκεί έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Η θέση του ήταν επιθετικός και η πρώτη του ομάδα στην καριέρα του ήταν η Κλούζ (1967-1969) με 30 συμμετοχές και 15 γκολ. Στη συνέχεια (1969-1970) αγωνίστηκε στη Ραπίντ Βουκουρεστίου με 13 συμμετοχές και 1 γκολ. Το 1970 επέστρεψε στην Ελλάδα και για τρία χρόνια ήταν μέλος του ρόστερ του ΠΑΟΚ με 40 συμμετοχές και 11 γκολ. Το 1973 κατέβηκε στον… κάμπο και μέχρι το 1978 φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΛ με 111 συμμετοχές και 28 γκολ. Στη τελευταία σεζόν της καριέρας του (1978-1979) έπαιξε στον Ηρακλη, δέκα φορές χωρίς να σκοράρει.

Προπονητική καριέρα Ελλάδα… Κύπρος

Ο Γιάννης Μαντζουράκης θεωρείται από τους πιο έμπειρους Έλληνες προπονητές και έχει εργαστεί σε 19 ομάδες συμπεριλαμβανομένου και του Παναιτωλικού. Η κορυφαία στιγμή στην καριέρα του ήταν το 2000 όταν με τον Ολυμπιακό κατάφερε να κερδίσει το ελληνικό πρωτάθλημα.

Αναλυτικά οι ομάδες που έχει προπονήσει:

  • 1981-1982 Α.Ο. Χαλκίδα
  • 1982-1985 Αιγάλεω
  • 1985-1986 Α.Ο. Νέα Καβάλα
  • 1986-1987 Αιγάλεω
  • 1987-1988 ΑΕΠ Πάφου
  • 1988-1989 Πεζοπορικός
  • 1989-1990 ΑΠΟΕΛ
  • 1990 Νάουσα
  • 1990-1993 Πιερικός
  • 1994-1995 ΑΠΟΕΛ
  • 1995-1996 ΑΕ Λάρισας
  • 1996-1999 Ξάνθη
  • 2000-2001 Ολυμπιακός Πειραιώς
  • 2002 Ανόρθωση
  • 2002-2003 ΑΕΛ Λεμεσού
  • 2004-2006 Ξάνθη
  • 2007 Ομόνοια Λευκωσίας
  • 2007-2008 Βέροια
  • 2008 Ξάνθη
  • 2008-2009 ΟΦΗ
  • 2009-2010 Ξάνθη
  • 2011-2012 Α.Ο. Νέα Καβάλα
  • 2012 ΑΕΛ Καλλονής
  • 2013-2015 ΑΕΛ Καλλονής
  • 2015 Εργοτέλης
  • 2015- Παναιτωλικός

Η τακτική και τα αποτελέσματα

Στον Παναιτωλικό ο Μαντζουράκης χρησιμοποιεί είτε το 4-2-3-1, είτε το 4-3-3, αλλά ακόμη η δουλειά του δεν εχει φανεί. Κόντρα στον Πετράκη έχει μειονέκτημα και αυτό διότι ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι ομάδα του Πετράκη, την έχει δουλέψει ο ίδιος, έχει δώσει εξετάσεις και ο Κρητικός προπονητής έχει δημιουργήσει ένα αξιόμαχο σύνολο. Ο Γιάννης Μαντζουράκης δεν έχει δουλέψει τον Παναιτωλικό από το καλοκαίρι, όμως στο ντέρμπι με τον ΠΑΣ Γιάννινα καλείται να βρει λύσεις στα πολλά προβλήματα και να οδηγήσει τα «καναρίνια» στο τρίποντο.

Επιμέλεια: Χρήστος Λεμονιάς & Θάνος Δημάτσας

http://www.joinsports.gr

 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button