ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Μάνα, μητέρα, μαμά…

«Μάνα, μητέρα, μαμά»… το πιο σημαντικό και ιερό πρόσωπο στη ζωή μας τιμάται στην Ελλάδα την δεύτερη Κυριακή του Μαϊου. Φέτος, η Γιορτή (Ημέρα) της Μητέρας πέφτει στις 12 Μαϊου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η Γιορτή της Μητέρας μπορεί να είναι μία χαρμόσυνη ημέρα, όμως πίσω από την καθιέρωσή της κρύβεται μία μελαγχολική ιστορία.


Από τα αρχαία χρόνια… η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της Φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της , Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου η οποία λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες, έτσι, απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε Άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Στη σύγχρονη εποχή, η Γιορτή της Μητέρας έχει τις ρίζες της από ένα αμερικανικό κίνημα μητέρων – γυναικών με το όνομα «Ημέρα Φιλίας της Μητέρας» (Mother’s Friendship Day) που ιδρύθηκε από την Ann Reeves Jarvis κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου εμφύλιου πολέμου (1861 – 1865). Το κίνημα αυτό δραστηριοποίηθηκε υπερ της ειρήνης με διάφορες ακτιβιστικές δράσεις και συνέχισε ακόμη και μετά τη λήξη του πολέμου, προκειμένου να επανενωθούν οι οικογένειες που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Μετά το θάνατο της μητέρας της η κόρη της Ann θέλησε να τιμήσει τη μητέρα της και να αφήσει μία ημέρα που θα τιμά όλες τις μητέρες. Η Jarvis επέλεξε το λευκό γαρύφαλλο ως το λουλούδι – σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και την φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης.
Χάρη στις αγωνιστικές της προσπάθειες που ακολούθησαν, η Ημέρα της Μητέρας ορίστηκε επίσημα το 1914 από τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Woodrow Wilson ως ημέρα εορτασμού της Ημέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαϊου.

Παρότι, έγιναν τόσοι και άλλοι τόσοι αγώνες προκειμένου η Ημέρα της Μητέρας να διατηρήσει τον αγωνιστικό της χαρακτήρα, πλέον έχει πάρει καταναλωτικές διαστάσεις.
Σήμερα, λοιπόν, μετά τη Γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, η Γιορτή της Μητέρας θεωρείται η πιο εμπορική ημέρα.

Ο Σύλλογος Στήριξης Μητέρας – Βρέφους «ΜΗΤΗΡ» τιμά και στηρίζει την Ημέρα της Μητέρας παρέχοντας τούτη την ελάχιστη ιστορική αναδρομή προκειμένου να δούμε ότι η Ημέρα αυτή ξεκίνησε με αγώνες, με διεκδίκηση δικαιωμάτων των Μητέρων….δικαιώματα τα οποία την σημερινή εποχή βάλλονται.

Πλέον η Μητέρα, σήμερα, κακοποιείται και «κακοποείται». Η κακοποίησή της έχει πολλές μορφές.

Κακοποιείται όταν την πιο ιερή στιγμή της, στην Γέννα του παιδιού της, τρομοκρατείται και ενδίδει σε έναν φαύλο κύκλο προκλήσεων και παρεμβάσεων (αναίτιων) και κατά συνέπεια υποπέφτει σε μία καισαρική τομή η οποία μετέπειτα της αφήνει τραύματα (birth trauma).
H Μητέρα, σήμερα, κακοποείται όταν για λανθασμένες οδηγίες από το μαιευτήριο και από τον παιδίατρό της, πολλάκις, και χάνει τον θηλασμό του παιδιού της αφήνοντας το αναφαίρετο δικαίωμά του να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο μητρικό γάλα και να μεγαλώσει με πολλά οφέλη για την σωματική και ψυχική του υγεία, ως μωρό και μελλοντικά ως ενήλικας.
Επιπλέον, η κακοποίησή της δεν σταματά εδώ. Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία (βία μεταξύ συζύγων αλλά και συντρόφων).. μέσα στο 2018 (έως και τον Δεκέμβριο) κατέγραψε 5.088 τηλεφωνικές κλήσεις στη γραμμή SOS (SOS 15900) από γυναίκες που θέλησαν να καταγγείλουν ότι είναι θύματα έμφυλης βίας ή να ζητήσουν βοήθεια / συμβουλές. Από το σύνολο των κλήσεων οι 2.864 καταγγελίες έγιναν από τις ίδιες τις γυναίκες, και το 64% αυτών ήταν μητέρες. Επίσης, σύμφωνα με την Ελ. Αστυνομία, το 2018 13 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συζύγους τους ή τους συντρόφους τους έναντι το 2017.

Η βία και κακοποίηση της μητέρας – γυναίκας πλην της Ελλάδος, συνεχίζεται και διεθνώς.. Σε χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου κάθε ημέρα που περνά 50.000 κοπέλες παντρεύονται με την βία, υποχρεώνονται να φορούν μαντίλα και προετοιμάζονται από πολύ νωρίς για μια ζωή στο σπίτι με τον σύζυγο και τα παιδιά. Σε πολλές αφρικανικές χώρες διατηρείται η παράδοση της κλειτοριδεκτομής, που είναι και επικίνδυνη για την υγεία, αλλά και παραβιάζεται ο σεξουαλικός αυτοπροσδιορισμός της γυναίκας. Η βία φυσικά δεν σταματά εδώ….

Περίεργη γεύση αφήνει κάθε χρόνο αυτή η ημέρα.
Οπότε, πέρα από τα λουλούδια και τα δώρα, Μητέρες – Γυναίκες να θυμάστε ότι έχουμε πολλούς αγώνες να δώσουμε ακόμη. Ο δρόμος μας είναι μακρύς ακόμη, αλλά όχι απροσπέλαστος.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ – ΒΡΕΦΟΥΣ «ΜΗΤΗΡ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ (ΗΜΕΡΑ) ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Χορηγούμενη

thumbnail Τοπική Διαφήμιση
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button