Λιγοστεύουν δραματικά τα πλατάνια στη Δογρή Τριχωνίδας (φωτο)
Θλιβερό το θέαμα από το πέρασμα του μεταχρωματικού έλκους-πρωτοφανής η αλλοίωση του μοναδικού φυσικού τοπίου
Όρθια πεθαίνουν τα υπεραιωνόβια πλατάνια στην Δογρή Τριχωνίδας, με το θέαμα να προκαλεί θλίψη όχι μόνον στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και στους εκατοντάδες επισκέπτες που έχουν συνδέσει την παραλίμνια έκταση με αναμνήσεις και ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο.
Πλέον το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου, έχει προσβάλει και άλλα δέντρα και όπως αναφέρουν μαρτυρίες, μέσα σε έναν μήνα, περίπου δέκα ακόμη πλάτανοι ξεραίνονται με ταχύτατους ρυθμούς.
Η ασθένεια, είναι πιο «επιθετική» στα νεαρά δέντρα.
Τα πανέμορφα δέντρα εκτός των άλλων αποτελούν και κίνδυνο για τους επισκέπτες, αφού θα πρέπει να κοπούν και να απομακρυνθούν προτού πέσουν και προκαλέσουν κάποιο ατύχημα.
Σωτηρία για τα εναπομείναντα πλατάνια δεν φαίνεται να υπάρχει αφού η ασθένεια μεταδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς και μια μοναδική όαση δροσιάς για τους κατοίκους της περιοχής του Αγρινίου, δυστυχώς σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν…
Να σημειωθεί πως σε αρκετές περιοχές η ασθένεια έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις, με χιλιάδες νεκρά δένδρα και η αντιμετώπισή της είναι σχεδόν αδύνατη. Ωστόσο, όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση, σε μικρές εστίες προσβολής, είναι δυνατή η λήψη μέτρων για την εκρίζωση ή τον περιορισμό της εξάπλωσης του παθογόνου.
Πριν απο έναν χρόνο, είχαν καταμετρηθεί τριάντα εστίες προσβολής της καταστροφικής ασθένειας, που εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες Αρχές στην Αιτωλοακαρνανία. Από αυτές οι 18 βρίσκονταν εντός των ορίων του δήμου Αγρινίου. Τότε, είχε ανακοινωθεί και μια σειρά απο μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης.
Τα πλατάνια λιγοστεύουν αλλά τα τσιμέντα πολλαπλασιάζονται!
Θα μπορούσε κάποιος να μας πληροφορήσει,τι ακριβώς είναι η τσιμέντενια κατασκευή στη λίμνη Τριχωνίδα μπροστά ακριβώς από το Πιθάρι;
Με τίνος άδεια κατασκευάζεται,αν φυσικά υπάρχει άδεια .