ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Δυτική Ελλάδα: Έτος εξόρυξης πετρελαίου το 2019

Έτος εξελίξεων θα είναι το 2019 σε ό,τι αφορά την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, δεδομένου πως αναμένεται να πραγματοποιηθεί γεώτρηση για την παραγωγή πετρελαίου στο Κατάκολο Ηλείας και να ξεκινήσουν διαγωνισμοί για τη διεξαγωγή γεωφυσικών ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης.

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει γεώτρηση παραγωγής στο Κατάκολο από την Energean Oil & Gas, η οποία έχει το 100% των δικαιωμάτων εξόρυξης.

Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί από την ξηρά και στόχος είναι η εκμετάλλευση του κοιτάσματος της περιοχής το οποίο έχει 11 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει η γεώτρηση είναι η ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Πηγές από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΥΕ) θεωρούν πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις και σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια περιοχή στο βόρειο Ιόνιο, με την ονομασία Μπλοκ 2.

Τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης έχουν παραχωρηθεί στο σχήμα που αποτελείται από την γαλλική Total (50%), τον ιταλικό όμιλο Edison (25%) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (25%), το οποίο πλέον θα πρέπει να διεξάγει διαγωνισμό για την έναρξη γεωφυσικών ερευνών.

Η έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαίου αποτελεί ιδιαίτερα απαιτητικό εγχείρημα. Στις θαλάσσιες περιοχές περιλαμβάνει 3 φάσεις, με τις 2 πρώτες να αφορούν στη διεξαγωγή γεωφυσικών ερευνών διάρκειας 3 ετών η κάθε μία.

Εφόσον τα δεδομένα που έχουν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων φάσεων είναι ενθαρρυντικά, τότε το σχήμα που έχει αποκτήσει το δικαίωμα έρευνας και εξόρυξης προχωρά στην τρίτη φάση η οποία έχει διάρκεια 2 ετών και περιλαμβάνει δοκιμαστική γεώτρηση.

Το κόστος μίας δοκιμαστικής γεώτρησης είναι ιδιαίτερα υψηλό, δεδομένου πως μπορεί να ξεκινήσει από 30 εκατομμύρια ευρώ και να ανέλθει σε 120 εκατομμύρια.

Δοκιμαστική γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει το σχήμα στο οποίο έχει παραχωρηθεί το θαλάσσιο μπλοκ του Πατραϊκού κόλπου, που αποτελείται σε ποσοστό 50% από τα ΕΛ.ΠΕ. και 50% από τον ιταλικό όμιλο Edison. Για την υλοποίηση της δοκιμαστικής γεώτρησης απαιτούνται περίπου 18 μήνες, δεδομένου πως οι επενδυτές θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη χρήση λιμενικών εγκαταστάσεων στην περιοχή και να ολοκληρώσουν την προετοιμασία που χρειάζεται για την γεώτρηση σε βάθος 450 μέτρων.

Περισσότερα ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button