Ελλάδα

Λαμβάνουμε όση βιταμίνη D χρειάζεται ο οργανισμός μας;

smile-vitamin-b
Βιταμίνη D: Η πολύτιμη βιταμίνη D που μία από τις σημαντικότερες δράσεις της αφορά στην απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό πως μόνο το 20% της απαιτούμενης ποσότητας της βιταμίνης D εξασφαλίζεται από τη διατροφή μας ενώ το υπόλοιπο 80% παράγεται φυσιολογικά στο δέρμα, υπό τη επίδραση της υπεριώδους B ηλιακής ακτινοβολίας.

Κι ενώ υποθέτουμε πως λαμβάνουμε και παράγουμε αρκετή βιταμίνη στη ηλιόλουστη χώρα μας, ήδη από το 1995, ολλανδική έρευνα έδειξε ότι οι μεσογειακοί λαοί  (οι  Έλληνες, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί) είχαν πολύ λιγότερη βιταμίνη D σε σχέση με τους Νορβηγούς, τους Δανούς, τους Ελβετούς και τους Γάλλους που πήραν μέρος στην ίδια έρευνα.

Σε αντίθεση με τις επικρατούσες συστάσεις της δεκαετίας του 1960 που σύστηναν από 4000 έως 5000 IU/ημέρα βιταμίνης D, απλά και μόνο για την αποφυγή ραχίτιδας, η διατροφή μας σήμερα είναι φτωχή σε φρέσκα ψάρια ανοιχτής θαλάσσης που είναι μέχρι και δέκα φορές πλουσιότερα σε βιταμίνη D, φρέσκα αυγά και φρέσκο γάλα από ζώα ελευθέρας βοσκής ενώ ακόμα και σε ηλιόλουστες χώρες όπως η δική μας, οι άνθρωποι αποφεύγουν τον ήλιο και χρησιμοποιούν αντηλιακό, εξαιτίας κινδύνων και απειλών όπως το έγκαυμα και το μελάνωμα.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η βασική λειτουργία της βιταμίνης D, συνίσταται στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και η έλλειψή της συνδέεται με την οστεοπόρωση και την πρόκληση καταγμάτων. Ταυτόχρονα, έρευνες δείχνουν πως η βιταμίνη D προστατεύει ενάντια σε μορφές καρκίνου ενώ αποδεδειγμένα η βιταμίνη D μειώνει τη θνησιμότητα από όλα τα νοσήματα (αυτοάνοσα, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτης τύπου 2 ή καρκίνος.

Σήμερα, τα επίπεδα της βιταμίνης D του ορού βασίζονται 20% στη διαιτητική πρόσληψη και 80% στην ηλιακή έκθεση. Καθημερινά χρειαζόμαστε 400 μονάδες βιταμίνης D ενώ διαφορετικές ανάγκες βιταμίνης D, έχουν οι εγκυμονούσες, τα βρέφη, οι θηλάζουσες γυναίκες και τα άτομα άνω των 65 ετών που πάσχουν από οστεοπόρωση.

Ειδικά, όσον αφορά τα βρέφη, η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία συστήνει στους γονείς των βρεφών, τα οποία είτε θηλάζουν αποκλειστικά, είτε καταναλώνουν λιγότερο από ένα λίτρο βρεφικού γάλακτος σε σκόνη καθημερινά, την ενίσχυση της κατανάλωσης σε βιταμίνη D μέσω ειδικών συμπληρωμάτων.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι απαραίτητα και για τα μεγαλύτερα παιδιά, δεδομένου ότι δεν προσλαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα από τις τροφές, αλλά ούτε και από τον ήλιο. Μια απλή αιματολογική εξέταση, θα δείξει αν υπάρχει στον οργανισμό μας ανεπάρκεια βιταμίνης D και ο γιατρός είναι εκείνος που θα κρίνει αν χρειαζόμαστε ως ενήλικες χορήγησης βιταμίνης D με τη μορφή συμπληρώματος.

Δείτε όλα τα Smile συμπληρώματα διατροφής βιταμίνης D εδώ

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button