sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Το αίτημα για ίδρυση Τμήματος Κτηνιατρικής στην Αιτωλοακαρνανία προχωράει, «σε βάθος πενταετίας» λέει ο Χ. Μπούρας

Τρεις λέξεις που έρχονται αμέσως στο μυαλό με το άκουσμα της προσπάθειας που καταβάλλει το Πανεπιστήμιο Πατρών για την ίδρυση Τμήματος Κτηνιατρικής στην Αιτωλοακαρνανία.

Θυμίζουμε ότι ήδη λειτουργούν στη χώρα μας αντίστοιχα τμήματα σε Θεσσαλονίκη και Καρδίτσα. Η προοπτική λειτουργίας ενός αντίστοιχου τμήματος στην ευρύτερη περιοχή έχει μπει πλέον στο τραπέζι. Απομένει το πολιτικό σύστημα να αποφασίσει.


Χρήστος Μπούρας: «Σε βάθος πενταετίας»

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών θέτει το σχετικό αίτημα στο πολιτικό προσωπικό της περιοχής και της χώρας γενικότερα και καλεί άπαντες να αγκαλιάσουν την πρόταση για ίδρυση Τμήματος Κτηνιατρικής στην Αιτωλοακαρνανία», δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας και πρόσθεσε:

«Αποτελεί προτεραιότητα για εμάς μια ισχυρή και βιώσιμη Γεωπονική Σχολή. Είναι κάτι που το χρειάζεται η Αιτωλοακαρνανία. Το επόμενο βήμα και επιδίωξή μας για τα προσεχή χρόνια είναι η ίδρυση Τμήματος Κτηνιατρικής. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε βάθος 5ετίας.

Είναι κάτι που αφορά όχι μόνον την ευρύτερη περιοχή, αλλά και όλη τη χώρα. Η Ελλάδα χρειάζεται μια τρίτη Κτηνιατρική σχολή κι αυτή πρέπει να λειτουργήσει όχι στην Αθήνα, αλλά στην περιφέρεια κι εμείς διεκδικούμε αυτό να συμβεί στην Αιτωλοακαρνανία».

Το όλο εγχείρημα βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο στάδιο της συζήτησης και της επεξεργασίας, με τα μέχρι τώρα σημάδια να δείχνουν αρκετά ενθαρρυντικά.

Προσέγγιση από το ΠΕΑΚ

Να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών δέχθηκε προσέγγιση και από την Επιτροπή Διοίκησης του Παμπελοποννησιακού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου με στόχο την υπογραφή ενός μνημονίου ευρύτερης συνεργασίας. Ενα κομμάτι αυτής της συνεργασίας δεν αποκλείεται να αφορά και τον τομέα της Εργοφυσιολογίας, με τις εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚ να προσφέρονται ιδανικά.

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, pelop.gr

Χορηγούμενη

thumbnail Τοπική Διαφήμιση
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση

2 Σχόλια

  1. Γνωρίζω ότι η προηγούμενη παρέμβασή μου ήταν πολύ αρνητική. Ωστόσο χρειάζεται κάποια συμπληρώματα, αλλά και τις εποικοδομητικές προτάσεις γιά το τί θά’ πρεπε να γίνει με δεδομένη αυτή την κατάσταση της διαμάχης των δύο πόλεων γιά το οτιδήποτε.
    Πρώτα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι η ατολμία των υφυπουργών της υπουργού περιέλαβε και τη μη ανωτατοποίηση της ΑΣΠΑΙΤΕ με τη συγχώνευσή της στο ΕΚΠΑ που το ίδιο ζητά εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν ήδη κατατεθεί σχέδια και προτάσεις γιά τη συγχώνευση, όμως το υπουργείο αφήνει την ΑΣΠΑΙΤΕ να παρακμάσει και να σβήσει από μόνη της.
    Επίσης, άλλη εκδήλωση αυτής της ατολμίας και δυσπραγίας του υπουργείου ήταν γενικότερα η μη συνέχιση του έργου των συγχωνεύσεων που ξεκίνησε το 2013 επί Αρβανιτόπουλου και συνεχίστηκε το 2019 επί Γαβρόγλου. Βέβαια, αυτά μας επιβλήθηκαν από τα μνημόνια. Όμως, μήπως ήταν αναγκαίο να γίνουν, περισσότερο ακόμα κι από την εφαρμογή της βάσης και των συντελεστών στις Πανελλήνιες; Γιατί δεν μπορεί να επιβιώνουν ακόμα και σήμερα διεσπαρμένες στρατιωτικές σχολές, πυροσβεστικής, λιμενικού, αεροπορίας, αστυνομίας, αξιωματικών και υπαξιωματικών, άλλες αδιαβάθμητες δραματικές, εμπορικού ναυτικού και σκηνοθεσίας, εκκλησιαστικές, ξεναγών και πιό πολύ αυτός ο τεράστιος κατακερματισμός των ιδρυμάτων στην Αττική, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Αλλά είπαμε, αυτά είναι δύσκολα πράγματα, θέλουν πολλά ζόρια. Η ανωτατοποίηση και η συγχώνευση όλων αυτών είναι πολύ δύσκολο θέμα. Πολλά συμφέροντα δεκαετιών κυρίως στο λεκανοπέδιο που πρέπει να νικήσουν, ενώ είναι πολύ πιό εύκολο να κλείσουν επαρχιακά τμήματα στο Μεσολόγγι, τη Λειβαδιά και τη Λευκάδα διότι είναι λίγοι εκείνοι που θα διαμαρτυρηθούν.
    Τέλος, στις προτάσεις που πρέπει να γίνουν ως αντισταθμιστικό όφελος γιά το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι η διεκδίκηση του τμήματος Δασολογίας Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι από τη Γεωπονική Σχολή της Αιτωλοακαρνανίας. Προφανώς και η χιλιομετρική απόσταση από την Αθήνα που είναι η έδρα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στο οποίο ανήκει το τμήμα του Καρπενησίου, αλλά και αυτό το μέγεθος της πόλης του Καρπενησίου είναι ανασταλτικοί παράγοντες γιά να διατηρηθεί το τμήμα εκεί σε λειτουργία. Αντίθετα, το Καρπενήσι απέχει ελάχιστα από το Αγρίνιο και αν πραγματικά ήθελε ο πρύτανης να στηρίξει τη Γεωπονική στην Αιτωλοακαρνανία, θα έπρεπε να προωθήσει αυτή τη λύση που είναι μάλιστα και πιό εφικτή καθώς το τμήμα με τις εγκαταστάσεις και τους καθηγητές του υπάρχει ήδη και δε θα σπαταληθούν νέοι πόροι. Έτσι, η απώλεια της Κτηνιατρικής που σήμερα φαντάζει περισσότερο από πιθανή, θα αντισταθμιστεί από τη συμπερίληψη μίας εξίσου χρήσιμης σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και φυσιολογικά η Κτηνιατρική θα οδεύσει στο Γεωπονικό στην Αθήνα.
    Αλλά η αφαίρεση του νευραλγικού και πολλά υποσχόμενου τομέα της Ζωικής Παραγωγής από το τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών και η υποβάθμισή του σε ένα τμήμα το οποίο προϋπήρχε ως ΑΤΕΙ (Ιχθυοκαλλιέργειας) αποδείχνει ότι μάλλον δεν ενδιαφέρεται ο σημερινός πρύτανης γι’ αυτήν καθαυτή τη Γεωπονική στην Αιτωλοακαρνανία παρά μόνο γιά τσιγκούνικες λύσεις που φέρνουν τους πόρους στην Πάτρα και μόνο.

  2. Γιά κοίτα που η περσινή αόριστη υπόσχεση-ψέμα που δόθηκε ξεκάρφωτα από τον πρύτανη, έτσι γιά να καθησυχάσει τους Αιτωλοακαρνάνες, επανέρχεται μέσα από μία καθαρά προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού κυρίου Μητσοτάκη. Όμως, ο ίδιος ο Μητσοτάκης, ρώτησε άραγε την Κεραμέως γι’ αυτό που υποσχέθηκε με την απάντησή του στο δημοσιογράφο; Και αυτό δεν είναι αστείο, διότι είτε κερδίσει με την πρώτη, είτε με τη δεύτερη εκλογή, θα έχει μόνο 151-152 βουλευτές, οπότε η σιδερένια υπουργός του που τη σιδερένια πυγμή της γνώρισε ολόκληρη η Δυτική Ελλάδα εκτός Πατρών, θα τον εκβιάζει ακόμα πιό πολύ απ’ ό, τι σήμερα γιά την ίδρυση οποιουδήποτε νέου τμήματος.
    Και δεν είναι μόνο η 4η Νομική που δεν ήρθε ποτέ στην Πάτρα(ούτε πουθενά αλλού), είναι η ατολμία και των 2 υφυπουργών της να επιβάλουν ούτε την αυτονόητη μεταφορά του τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου από το ΔΙΠΑΕ στο Δ. Π. Θράκης γιά την ομαλοποίηση και ενίσχυση της λειτουργίας του. Γιά τη μεταφορά του στην Αλεξανδρούπολη βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται. Αυτά είναι θέματα που θέλουν τόλμη που το σημερινό υπουργείο Παιδείας δεν έχει. Από ιδεοληψία όμως, διαθέτει άφθονη, και θα πούμε μετά τί εννοούμε.
    Επίσης είναι η ανεξήγητη και ιδεοληπτική άρνηση γιά την ίδρυση στο ΠΑΔΑ του τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας που σήμερα λειτουργεί σα μεταπτυχιακό πρόγραμμα-συνέχεια της παλιάς Υγειονομικής Σχολής που ίδρυσε ο Βενιζέλος πριν από 90 έτη κι ας βρέθηκε η χώρα μας στη δίνη της πανδημίας γιά δυόμισι χρόνια.
    Φυσικά, ο λόγος γιά την απόρριψη ακόμα και αυτών των αυτονόητων και λογικών αιτημάτων που τσουβαλιάστηκαν αυθαίρετα μαζί με τα υπόλοιπα 37 τμήματα από την υπουργό Κεραμέως, ήταν οικονομικός. Και 2-3 χρόνια μετά παραμένει, κι ας βγήκε η χώρα μας και τυπικά έξω από τα μνημόνια και την επιτήρηση. Αν λοιπόν, δεν ιδρύονται ούτε τα αναγκαία ακόμα και γιά την πρόληψη της υγείας τμήματα, τότε πώς θα ιδρυθεί ένα τμήμα Κτηνιατρικής στη μέση του πουθενά που στο κάτω κάτω είναι και πανάκριβο σε σχέση με μία 4η Νομική, όπου κι αν λειτουργούσε αυτή;
    Επιπλέον, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών γνωρίζει πολύ καλά ότι το συγκεκριμένο τμήμα το έχουν ζητήσει άλλα 3 πανεπιστήμια: α)Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που το ζητά από την ίδρυση του εδώ και 100 έτη. β)Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και γ)το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ακόμα κι αν όποια κυβέρνηση βγεί από τις εκλογές, παραμερίσει το ισχυρότατο και ιστορικό πρώτο, παραμένει το ακριτικό μας πανεπιστήμιο που τη μεγάλη του δύναμη τη γνώρισε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Πατρών, όταν διεκδικούνταν η Νομική, και “έφαγε τη σκόνη του” πριν ακόμα το καταργήσει και τυπικά η Κεραμέως. Διότι το Δ.Π.Θράκης κινήθηκε πολύ γρήγορα και χρησιμοποίησε με αποτελεσματικότητα τη γνώμη πολλών τοπικών και περιφερειακών πολιτικών, πολιτισμικών και οικονομικών φορέων της περιοχής και κέρδισε την υποστήριξη της ελληνικής κοινωνίας να μη γίνει 4η Νομική πουθενά γιατί θα υποβαθμιζόταν η Νομική της Κομοτηνής. Το Πανεπιστήμιο Πατρών και η τοπική κοινωνία δεν κατάφεραν να αρθρώσουν ούτε λέξη σ’ αυτή την προπαγάνδα του Δ.Π.Θράκης.
    Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα: Με τη διχαστική πολιτική του κυρίου πρύτανη που δε μιλάει με τους δημάρχους Πύργου και Αιγίου και δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τους υπόλοιπους της Δυτικής Ελλάδας, χάρη στην εμμονή του να φέρει όλα τα τμήματα στην Πάτρα, ποιούς θα καταφέρει να συσπειρώσει μαζί του έτσι ώστε να πείσει γιά το δίκαιο του αιτήματός του να ιδρυθεί 3η Κτηνιατρική στην Αιτωλοακαρνανία;
    Και πές ότι τελικά έχουν νικήσει σε όλα τα παραπάνω που καυχώνται αφελέστατα από τώρα ότι προχωρά το αίτημα γιά ίδρυση του τμήματος στην Αιτωλοακαρνανία, τί θα γίνει με τη διελκυστίνδα που θα αναπτυχθεί αναπόφευκτα μεταξύ Μεσολογγίου και Αγρινίου γιά τη διεκδίκηση του τμήματος όπως κάκιστα έγινε και με τη διεκδίκηση 3ης επισκοπικής έδρας εδώ και λίγο καιρό αλλά και με την αφαίρεση πανεπιστημιακών τμημάτων από το Αγρίνιο πριν 2 έτη; Μέχρι να αποφασίσει η να νικήσει κάποια από τις δύο, το Δ.Π.Θράκης θα έχει εκμεταλλευτεί υπέρ του αυτή την αντίθεση.
    Γι΄ αυτό λοιπόν εγώ μένω σ’ αυτές τις 3 λέξεις: “Σε βάθος πενταετίας” που διάλεξαν γιά τίτλο και οι δημοσιογράφοι απ’ αυτά που είπε ο νυν πρύτανης, ο οποίος ξέρει πολύ καλά ότι ακόμα κι αν όλοι οι παράγοντες είναι ευνοϊκοί, μένουν οι ίδιοι οι δήμαρχοι Μεσολογγίου και Αγρινίου που θα κονταροχτυπηθούν μέχρι το τέλος γιά να πάρουν το τμήμα. Και προσθέτω εγώ ότι μάλλον δε θα ιδρυθεί ενόσω εμείς ζούμε διότι κι εμείς ακόμα θα το ξεχάσουμε όπως και τόσα άλλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button