Κοτόπουλο γλυκοπικάντικο
500γρ φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκ.σκόρδο ψιλοκομμένη
2 -3 κ.σ. σταφίδα μαύρη
2 κ.σ. πετιμέζι
1 κ.σ. μουστάρδα
1 ξυλάκι κανέλα
1-2 κ.γ. μπούκοβο
50μλ λευκό κρασί
1 κύβος λαχανικών
Αλάτι , πιπέρι , ελαιόλαδο , βούτυρο , μαιντανός ψιλοκομμένος , τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας
Εκτέλεση
Σε ξεχωριστό τηγάνι θωρακίζουμε το κοτόπουλο να πάρει χρώμα σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο και το κρατάμε στην άκρη . Σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά σωτάρουμε το κρεμμύδι , μόλις μαλακώσει προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει το πετιμέζι και τη μουστάρδα . Ανακατέυουμε προσθέτουμε το κοτόπουλο τις σταφίδες την κανέλα το μπούκοβο αλατίζουμε ελαφρώς και σβήνουμε με το κρασί . Μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε λίγο βούτυρο τον κύβο και ζεστό νερό ίσα που να καλύπτει το κοτόπουλο . Χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20-30λ περίπου να μαλακώσει το κρέας . Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο δοκιμάζουμε από αλάτι διορθώνουμε προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο μαιντανό και έχουμε διάφορες επιλογές . Το βγάζουμε και στο ζουμί του (προσθέτωντας αν χρειάζεται επιπλέον ζεστό νερό) βράζουμε κριθαράκι , ρύζι η ένα κοφτό ζυμαρικό επαναφέροντας στο σερβίρισμα και το κοτόπουλο . Μπορούμε να αφήσουμε μόνο του το ζουμί να το πήξουμε βράζοντας το λίγη ώρα μόνο του και να το χρησιμοποιείσουμε σαν σάλτσα για σπαγγέτι μάζι με το κοτόπουλο πάντα . Τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας στο σερβίρισμα .
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ
του Νίκου Καζαντζή