sliderΑυτοδιοικητικές Εκλογές 2019Ροή Ειδήσεων

Κώστας Σπηλιόπουλος: «Να πάρει η Περιφέρεια τον ρόλο που της αναλογεί!» (video)

Παρουσίαση του προγράμματος της παράταξης στο Αγρίνιο

Την ανάγκη να λειτουργούν οι Περιφέρειες περισσότερο ως «τοπικές κυβερνήσεις», που θα έχουν τον πρώτο λόγο σε ότι αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες τις οποίες περιλαμβάνουν «και όχι ως γραφειοκρατικοί μηχανισμοί διεκπεραίωσης », τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα στο Αγρίνιο ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας , Κώστας Σπηλιόπουλος.

Ο κ. Σπηλιόπουλος, άσκησε δριμεία κριτική στην Περιφερειακή Αρχή και τον Απόστολο Κατσιφάρα, λέγοντας πως «9 χρόνια στο τιμόνι της Περιφέρειας είναι πολλά , πάρα πολλά για να μην υπάρχει η ελάχιστη πορεία ανάπτυξης» αλλά το ίδιο έκανε και για τον Νεκτάριο Φαρμάκη, που όπως ανέφερε «δεν έδωσε το στίγμα του ως αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα τελευταία χρόνια, ώστε να πείσει τον κόσμο πως θα πρέπει να είναι αυτός ο επόμενος Περιφερειάρχης».

Τον κ. Σπηλιόπουλο προλόγισε ο Χρήστος Κωστακόπουλος, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας.
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, εστίασε ωστόσο , στο μεγαλύτερο μέρος της εισήγησής του, στις βασικές Αρχές και πολιτικές του προγράμματος του συνδυασμού.

«Με ελάχιστες εξαιρέσεις όλα τα θέματα αποφασίζονται στην Περιφέρεια, πρέπει να παλέψουμε για μια Περιφέρεια που θα πάρει επιτέλους τον ρόλο που της αναλογεί», ανέφερε, ενώ τόνισε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υστερεί σημαντικά σε σχέση με άλλες, πράγμα που γίνεται σαφές και από τα επίσημα στοιχεία. «Είμαστε ο φτωχός συγγενής. Είμαστε στην τελευταία δεκάδα των Περιφερειών της Ευρώπης, παρά τις όσες δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα. Κι αυτό γιατί αυτά δε χρησιμοποιήθηκαν για να αλλάξουν το μέλλον του τόπου».
Ο ίδιος ζήτησε σχέση συνεργασίας με τους πολίτες «να μας εμπιστευθούν , να πιστέψουν ότι είμαστε εμείς οι άνθρωποι που θα τους βγάλουμε από το τέλμα».

Επεσήμανε πως η παράταξη της οποίας ηγείται δεν έχει πολιτικές εξαρτήσεις και δήλωσε υπερήφανος για τους υποψηφίους του, που «συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια με γνώμονα την αγάπη για τον τόπο τους και μόνο και χωρίς κανένα κομματικό κίνητρο από πίσω».
«Εμείς θα επιμείνουμε στην πρόταση μας. Στο πρόγραμμά μας. Με βάση αυτή την πρόταση, θέλουμε σε αυτή τη φάση να μας αξιολογήσουν οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας», επεσήμανε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους προβληματικούς ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας και στα πεπαλαιωμένα αρδευτικά δίκτυα που πρόσφατα ο ίδιος επισκέφθηκε και που όπως ανέφερε βρίσκονται σε δραματική κατάσταση, έτοιμα να καταρρεύσουν. «Σε ένα έργο που αφορά άμεσα τον Πρωτογενή τομέα της Περιοχής, μια κατάσταση απαράδεκτη, την οποία ο κ. Κατσιφάρας φαίνεται να αγνοεί!».
Έπειτα αναφέρθηκε στη πρόσφατη δήλωση του ίδιου του Υπουργού Γεωργίας, που δήλωσε ως δεν υπήρξαν προτάσεις για εντάξεις έργων από την Περιφέρεια: «Πλήρης άγνοια, πλήρης ανικανότητα», είπε χαρακτηριστικά, διερωτώμενος «πώς με βάση όλα αυτά μπορεί ο σημερινός Περιφερειάρχης να ζητά ξανά την ψήφο των Αιτωλοακαρνάνων σήμερα».

Αμέσως μετά έκανε αναφορά στο μείζων θέμα των εργοστασίων βιορευστών στις Φυτείες: «Εμείς ρωτήσαμε τον κόσμο είδαμε το ζήτημα τις αδυναμίες και τα κενά αλλά και τα ερωτηματικά που υπάρχουν γύρω από το θέμα. Στείλαμε επιστολή και ζητήσαμε να σταματήσει τη διαδικασία αδειοδότησης και το ζήτημα να συζητηθεί πια από τη νέα Περιφερειακή Αρχή, μιας και φαίνεται πως τα κενά είναι πολλά. Τελικά η αναστολή της άδειας δόθηκε και από εκεί φαίνεται πως πράγματι κάτι δεν πήγαινε καλά».

Δεν έλειψαν και οι αναφορές στο παλαιό νοσοκομείο του Αγρινίου και στις πρόσφατες επίσημες ανακοινώσεις της Περιφέρειας για την αξιοποίηση τμήματός του μέσω ΠΔΕ, σχολιάζοντας πως «τώρα που πάμε προς τις εκλογές θυμήθηκε να δεσμευθεί ο Περιφερειάρχης πως το πολυπόθητο έργο θα δημοπρατηθεί μετά τις εκλογές…. Όλο αυτό δείχνει πως η Περιφέρεια αδυνατεί να κατανοήσει τον ρόλο της», σχολίασε, τονίζοντας πως «η Περιφέρεια πρέπει να μην είναι ένας πελατειακός μηχανισμός αλλά ένας μηχανισμός ανάπτυξης του τόπου!».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του προγράμματός του και στα ξεχωριστά προγράμματα που θα υπάρξουν για την κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
«Αναφερόμαστε στη σημερινή κατάσταση και στη συνέχεια στις υποδομές που πρέπει να ολοκληρωθούν: Σε ότι αφορά την Αιτωλοακαρνανία, μιλάμε για την εγκάρσια σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών Θεσσαλονίκης , για το φυσικό αέριο (σ.σ. σύμφωνα με τον κ. Σπηλιόπουλο ο σχεδιασμός για την έλευσή του από την Περιφέρεια δεν είναι ο ενδεδειγμένος) και τη λειτουργία των εργοστασίων απορριμμάτων στην Περιφέρεια.
Ο κ. Σπηλιόπουλος εξήγησε πως τέτοια έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθούν μέσω ΣΔΙΤ.

«Μέχρι τώρα η Περιφερειακή Αρχή το μόνο που κάνει είναι να ανακυκλώνει τις ανακοινώσεις Σπίρτζη σε σχέση με τα έργα και τίποτα περισσότερο»,είπε.
Αμέσως μετά έκανε αναφορά σε δέκα γενικούς στόχους της παράταξής του, μεταξύ των οποίων: «η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Δυτικής Ελλάδας και κυρίως των προϊόντων της, ο καθορισμός προτεραιοτήτων για την κάθε Π.Ε., η ανασυγκρότηση της βιομηχανικής δράσης στην περιοχή, (η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η τελευταία στην ενσωμάτωση προγραμμάτων καινοτομίας και έρευνας, ανέφερε), η λειτουργία ενός ειδικού «μηχανισμού», όπως τον χαρακτήρισε, για τη μείωση του brain drain στην περιοχή , με παροχή κινήτρων στους νέους επιστήμονες και τέλος ταύτιση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την Αρχαία Ολυμπία: «Ο Ολυμπία πρέπει να «ποτίσει» την Περιφέρειά μας. Την έχουμε ανεκμετάλλευτη. Πρέπει ο κόσμος όταν λέει Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να σκέφτεται την Αρχαία Ολυμπία και την ιστορία της».

Έκλεισε λέγοντας πως με την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση, το 2021, στην οποία πολλές πόλεις της Περιφέρειας είχαν παίξει σημαίνοντα ρόλο, η Δυτική Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει πολλές σχετικές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα αυτή τη επέτειος θα είναι η ιδανική αφορμή για «συζήτηση και στοχασμό ως προς το παρελθόν και το μέλλον μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή και για το πως βλέπει ο ίδιος το σχέδιο Γαβρόγλου, έκανε λόγο για «πρακτικές κοπτοραπτικής ενόψει εκλογών, προκειμένου να τους έχει όλους ευχαριστημένους» και τόνισε πως η περιοχή χρειάζεται ιδρύματα με ταυτότητα, ισχυρά, που δε θα μπορεί να τα «μετακινεί» η κάθε κυβέρνηση κατά το δοκούν.
Έκλεισε ανανεώνοντας το ραντεβού για μια εκτενέστερη συζήτηση που θα έχει ως αντικείμενο συζήτησης αποκλειστικά την Αιτωλοακαρνανία και τους στόχους της παράταξης για το μέλλον της περιοχής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ετικέτες

Σχολίασε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close