sliderΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Κ. Λύρος: “Πλεόνασμα ούτε ένα ευρώ στον Δήμο Μεσολογγίου, μόνο χρέη”

Σκληρή κριτική για την δημοτική αρχή του Νίκου Καραπάνου, για όσα παρέδωσε αλλά και για την άρνηση της να συνεργαστεί με τη νέα δημοτική αρχή, επιφύλαξε σήμερα ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο δημαρχείο.

Ο κ. Λύρος προχώρησε στην δημόσια αυτή ενέργεια, ώστε να ενημερώσει τους δημότες “ως όφειλε” σύμφωνα με τα λεγόμενά του, για την αφετηρία από την οποία ξεκινά η προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής. Όπως ανέφερε αρκετές φορές άλλωστε, “σημασία όμως δεν έχει μόνο που φτάνεις αλλά και από πού ξεκινάς”.


Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος χαρακτήρισε την δημοτική αρχή του Νίκου Καραπάνου “καταστροφική και εγκληματική”, ως προς την διαχείριση μείζονων θεμάτων , όπως τον ΧΥΤΑ, την ΔΕΥΑΜ, την διαχείριση της λιμνοθάλασσας, τα αδέσποτα και πολλά ακόμη.

Χαρακτηριστικά όμως είναι και τα όσα είπε για την οικονομική κατάσταση του δήμου. Όπως τόνισε δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ πλεόνασμα και πως η παράταξη του, “κληρονόμησε” μόνο χρέη…

Τον κ. Λύρο πλαισίωνε ο Ντίνος Γιαννόπουλος, Γενικός Γραμματέας του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, ο οποίος αρχικά ανέφερε:

“Η σημερινή διαδικασία είναι μια που κάθε δημοτική αρχή οφείλει στους δημότες της. Δεν γίνεται για να κριθεί η προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά για να δοθεί ένα σημείο αφετηρίας στους δημότες για να γνωρίζει από που αρχίσαμε και τι πετύχαμε στο τέλος της τετραετίας.

Το επόμενο ραντεβού μας θα είναι σε ένα χρόνο από τώρα για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής”(πηγή).

Έπειτα τον λόγο πήρε ο κ. Λύρος. Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

“Το θέμα είναι σαφέστατο και είναι υποχρέωση μας να ενημερώσουμε τους δημότες μας για το τι παραλαμβάνουμε στην έναρξη της θητείας μας. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε την απροθυμία της προηγούμενης δημοτικής αρχής για κάθε συνεργασία σχετικά με την ενημέρωση για το τι παραλαμβάνουμε.

Όφειλε να μας ενημερώσει αλλά δεν το έπραξε. Αν κρίνουμε από το ύφος και το ήθος που επέδειξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αυτή η στάση δεν μας εξέπληξε”, είπε ξεκινώντας την συνέντευξη του ο κ.  Λύρος, κάνοντας λόγο για “φαινόμενα λασπολογίας προσωπικοτήτων και οικογενειών”, εκείνης της περιόδου.

“Προβλήματα παντού”

“Ήμαστε 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων μας. Η ενημέρωση είναι αναγκαία για να γίνει γνωστό από που ξεκινάμε και που πάμε. Υποχρέωση δική μου και δικαίωμα των πολιτών για ενημέρωση. Δεν ήρθα για να δικάσω κανέναν. Η γενική κατάσταση του Δήμου μας είναι πολύ άσχημη, είπε στη συνέχεια ο δήμαρχος, μεταφέροντας μια άσχημη εικόνα σχετικά με τις διοικητικές μονάδες του δήμου, που όπως τόνισε, έχουν προβλήματα που κανένας μέχρι σήμερα δεν φρόντισε να αντιμετωπίσει.

“Με μεγάλη επιείκεια θα χαρακτηρίσω ως καταστροφική και εγκληματική τη διαχείριση μέχρι σήμερα. Σε σημαντικά ζητήματα όπως ΧΥΤΑ, ΔΕΥΑ, διαχείριση λιμνοθάλασσας, αδέσποτα και άλλα πολλά”, σημείωσε συγκεκριμένα για να συμπληρώσει πως ο αγώνας για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δήμου είναι διαρκής, “σημασία όμως δεν έχει μόνο που φτάνεις αλλά και από πού ξεκινάς…”

“Παραπληροφόρηση το πλεόνασμα”

Ο κ Λύρος συνέχισε αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του δήμου, λέγοντας πως το “πολυδιαφημισμένο πλεόνασμα” είναι τελικά δεσμεύσεις και χρηματοδοτήσεις που έχουν συγκεκριμένο σκοπό:

“Κάποιοι πανηγύριζαν και παραπληροφορούσαν για πλεόνασμα τριών εκατομμυρίων ευρώ σε ταμεία του δήμου. Δεν υπάρχει κανένα πλεόνασμα. Είναι ειδικευμένες χρηματοδοτήσεις. Χρήματα που αφορούν συγκεκριμένα έργα και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κανένα άλλον σκοπό. Ήταν δεσμευμένα και για αυτό γλύτωσαν. Δεν υπάρχει πλεόνασμα ούτε ένα ευρώ. Μόνο χρέη.

Να σημειώσω ότι ο δήμος μας πήρε κατά την τελευταία θητεία από το υπουργείο εσωτερικών πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ”.

Ο δήμαρχος έκανε λόγο για τιμολόγια που επιστράφηκαν ως απαράδεκτα και για διακρίσεις στην είσπραξη από καταστήματα: “Προφανώς ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν αντιλαμβανόταν το αυτονόητο ότι έτσι υπήρχε αθέμιτος ανταγωνισμός και διέπραττε παράβαση καθήκοντος. Αυτή ήταν η χρηστή διαχείριση;”, διερωτήθηκε.

Ο δήμαρχος Μεσολογγίου, είπε ακόμη:

Για τα αδέσποτα: “Για το χώρο δίπλα στον βιολογικό καθαρισμό και τις φήμες περί κατασκευής καταφυγίου αδέσποτων και αν πληρώθηκε εις διπλούν, ερευνάται. Οι πολίτες ακόμα περιμένουν”.

Σχετικά με την απροθυμία συνεργασίας της προηγούμενης δημοτικής αρχής: “Είμαστε ο μόνος δήμος που δεν παραλάβαμε κλειδιά. Πρώην αιρετοί μπλόκαραν μέχρι και τηλεφωνικές γραμμές. Αντιδήμαρχοι δεν έχουν παραλάβει ούτε τηλεφωνικές συσκευές που έχουν αγοραστεί με χρήματα του δήμου. Κύριε Καραπάνε, να επιστραφούν οι τηλεφωνικές συσκευές”.

Για την κατάσταση των οχημάτων του Δήμου: “Έχουμε γηρασμένο στόλο οχημάτων. Κακοσυντηρημένα και χαλασμένα οχήματα. Πώς θα ανταποκριθούμε τις ανάγκες”;

Για τα κοιμητήρια: “Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό των κοιμητηρίων. Δεν έχει γίνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Η προηγούμενη δημοτική αρχή έβαλε αυτό το πρόγραμμα κάτω απ’ το χαλί και τώρα καλούμαστε εμείς να το διαχειριστούμε”.

Για τα ακίνητα του δήμου και την ένταξή τους στο Κτηματολόγιο: “Καμία ενέργεια από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να εντάξει τα ακίνητα του δήμου στο κτηματολόγιο. Ούτε καν για να ξεκινήσει τη διαδικασία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λύρος.

“Από που να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς με την Κοινωφελή”

“Κοινωφελής επιχείριση. Από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς; Ο τότε Πρόεδρος παραλάμβανε αποδοχές μεγαλύτερες από αυτά που δικαιούταν και τώρα ζητά διευκολύνσεις για να τα επιστρέψει. Εμείς τι να κάνουμε; Να τον βάλουμε στις 120 δόσεις; Είναι το ίδιο πρόσωπο που ελέγχεται για έλλειμμα 63.000 ευρώ στη σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου”.

Για απεντομώσεις δομών ΚΔΑΠ: “Τι να πούμε για τις απεντομώσεις και τους καθαρισμούς δομών ΚΔΑΠ που σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες δεν έγιναν ποτέ αλλά πληρώθηκαν αδρά”;

Για προεκλογικές προσλήψεις: “Να μιλήσουμε για το χρέος του ΙΚΑ που εκτινάχθηκε ή τις προσλήψεις λίγο πριν τις εκλογές για τις οποίες δεν υπήρχε καμία ανάγκη”;

“Με την ανάληψη των καθηκόντων μας εξαφανίστηκε ο σκληρός δίσκος με τις αναπτυξιακές εκθέσεις της Αναπτυξιακής Εταιρείας του δήμου”

Πως ξαφνικά στις 5 Σεπτεμβρίου λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ο σκληρός δίσκος με τον υπολογιστή που κρατούσε τα στοιχεία και τις αναπτυξιακές εκθέσεις εξαφανίστηκε; Ποιος τον εξαφάνισε και γιατί;

“Ο έλεγχος δεν σταματάει εδώ”

“Σήμερα η κοινωφελής να είναι χρεωμένη πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Που είναι αυτά τα λεφτά; Τι κάνατε τις εισφορές που εισπράξατε;

Φυσικά ο έλεγχος δεν σταματάει εδώ. Αυτά είναι σημάδια της εικόνας που πρώτο αντικρίσαμε. Ορκωτοί λογιστές αναλαμβάνουν να ψάξουν και να αποδώσουν τις ευθύνες εκεί που αναλογούν”.

Για το Δημοτικό Ωδείο: “Για το Δημοτικό Ωδείο κάποιοι προσπάθησαν να το απαξιώσουν. Διερευνούμε γιατί δεν λειτουργούσε σωστά στο παρελθόν και θα αποδοθούν ευθύνες και γι’ αυτό”.

“Η διοίκηση Καραπάνου στη ΔΕΥΑΜ φέρνει την ανάγκη αυξήσεων. Έκλεινε το μάτι στους κακοπληρωτές”

Η ΔΕΥΑΜ είναι μια πολυπαθής επιχείριση που όλοι πρέπει να στηρίξουμε γιατί διαχειρίζεται ένα αγαθό όπως το νερό. Η διοίκηση Καραπάνου έκλεινε το μάτι στους κακοπληρωτές και φέρνει την ανάγκη αυξήσεων.

Πέντε χρόνια δεν έκανε κάτι για τα προβλήματα της ΔΕΥΑΜ αλλά τα είδε μετά τις εκλογές. Κατακρίνουν τους εαυτούς τους με ανακοίνωση που εξέδωσαν 20 Ιουνίου 2019″.

“Πολιτική ρουσφετιών αύξησε το χρέος της ΔΕΥΑΜ”

“Τι χρωστάνε στη ΔΕΥΑΜ με απλά λόγια; Το 2014 το χρέος ήταν περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ. Το 2018 το χρέος αυξήθηκε περίπου στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Με την πολιτική των ρουσφετιών ο κ. Καραπάνος αύξησε το χρέος. Αύξησε και τις υποχρεώσεις από έξι σε επτά εκατομμύρια ευρώ. Παραλαμβανουμε μια επιχείρηση με γκρεμισμένη αξιοπιστία, άδεια ταμεία, γερασμένο και ανεπαρκές προσωπικό”.

“Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο”

“Το απόλυτο δείγμα για το πώς σκέφτεται τη διοίκηση ο κ. Καραπάνος είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, μιας και ήταν Πρόεδρος. Από τον Απρίλιο του 19 μέχρι τον Σεπτέμβριο που αναλάβαμε δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ με την ηλίθια δικαιολογίας ότι δεν υπήρχε μπλοκάκι είσπραξης. Αδιαφορία ή οργανωμένο έγκλημα για να βρούμε άδεια ταμεία;

Από 3 έως 27 Σεπτεμβρίου το “Χριστίνα” πλήρωσε πάνω από επτά χιλιάδες ευρώ. Γιατί άραγε την προηγούμενη φορά που έδεσε στο λιμάνι του Μεσολογγίου, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πλήρωσε μόλις 900 ευρώ”;

Για τις σχολικές επιτροπές: “Στις σχολικές επιτροπές εντοπίσαμε πρόβλημα στην πρωτοβάθμια. Δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Έλεγχο κάναμε εμείς και βρίσκαμε να λείπουν 63.000 ευρώ αδικαιολόγητα. Έγιναν αναλήψεις ακόμη και τον Αύγουστο του 2019. Καμία από τις δύο σχολικές επιτροπές δεν λειτουργούσε σωστά”.

Για τον ΧΥΤΑ: “Παραλαμβάνουμε έργο που έπρεπε να τελειώσει εδώ και καιρό. Προχωρούμε στη λύση και έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, τον οποίο θέλω δημόσια να ευχαριστήσω. Και στο ταμείο του ΧΥΤΑ παραλάβαμε περίπου χίλια ευρώ διαθέσιμα και χρέη 45 χιλιάδες μόνο στη ΔΕΥΑΜ και συνολικά πάνω από 100.000 ευρώ.

“Πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ τα συνολικά χρέη των υπηρεσιών του Δήμου Μεσολογγίου”

Θέλετε να δούμε και αναλυτικά τα χρήματα που χρωστούν οι υπηρεσίες του Δήμου Μεσολογγίου; Ο δήμος χρωστάει 1.559.000. Η ΔΕΥΑΜ χρωστάει 7.287.000. Το Πνευματικό Κέντρο χρωστάει 1.646.000. Η Κοινωφελής Επιχείρηση χρωστάει 1.257.000.  Ο ΧΥΤΑ χρωστάει 121.000. Η  Αναπτυξιακή Εταιρεία χρωστάει 35.000 και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο χρωστάει 792.000. Συνολικά τα χρέη είναι πάνω από 12.000.000 ευρώ.

“Θα γίνει το νοικοκύρεμα που υποσχεθήκαμε”

“Το νοικοκύρεμα που υποσχεθήκαμε θα γίνει και η επόμενη δημοτική αρχή, οπότε θα είναι αυτή, δεν θα βρει άδεια γραφεία και φακέλους. Αυτή η οπισθοχώρηση δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Τον πήχη τον έχουμε βάλει ψηλά και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά. Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε και θα πετύχουμε” κατέληξε  στις δηλώσεις του ο κ. Λύρος.

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
pap tsalafouti bruschetta 1000x563px copy Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button