sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Μητροπολίτης Κοσμάς για Θεία Κοινωνία: Ο Χριστός δεν μεταδίδει ασθένειες, μην φοβόμαστε

Κανονικά οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί σε όλες τις Ενορίες

Με εγκύκλιο του προς του πιστούς, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, αναφέρεται στην πανδημία του Κορωνοϊού σε σχέση με την Εκκλησία.

Ζητά από τους πιστούς να προσευχηθούν για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους , συμπληρώνοντας πως η Θεια Κοινωνία είναι Σώμα και Αίμα Χριστού, καλώντας του πιστούς να μην φοβούνται και να “κοινωνουν τακτικά”.

Γνωστοποιεί ακόμη την αναστολή λειτουργίας κάποιων δραστηριοτήτων της Μητρόπολης σε τοπικό επίπεδο και πως οι κατανυκτικοί Εσπερινοί θα συνεχίσουν τα τελούνται κανονικά σε όλες τις Ενορίες.

Αξιοσημείωτο ακόμη είναι το γεγονός πως εμμέσως ο Μητροπολίτης αναφερει πως για τις δοκιμασίες μας, προφανώς και για την πανδημία, φταίνε και οι “πολλές αμαρτίες μας”.

Αναλυτικά η Εγκύκλιος:

“Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,

Με τη σύντομη αυτή Εγκύκλιο έρχομαι εκτάκτως να υπογραμμίσω δυό αλήθειες τις οποίες, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οφείλουμε όλοι μας να πιστέψουμε, να δεχθούμε, να βιώσουμε και να ομολογήσουμε.

Τις τελευταίες ημέρες ενέσκηψε μία επιδημία η οποία, όπως παρουσιάζεται, έφερε και φέρει ανησυχία, ταραχή, φόβο και αγωνία.
Η πρώτη αλήθεια είναι ότι είμαστε άνθρωποι αδύναμοι. Όσο και αν λέμε ότι είμαστε δυνατοί και άφοβοι, τώρα τρομοκρατηθήκαμε. Δεν πρέπει, όμως, να αποθαρρυνθούμε, να χάσουμε το θάρρος μας, την ειρήνη, τη χαρά μας.

Δεν είμαστε μόνοι μας. Είμαστε πλάσματα του Παντοκράτορος Τριαδικού Θεού. Ζούμε κάτω από την προστασία Του και την αγάπη Του. Εκείνος είπε «εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας των αιώνων» (Ματθ. κη’, 20). Το σκεφτόμαστε αυτό;

Όλοι μας, με υπακοή στις οδηγίες υγιεινής για την προσωπική μας ασφάλεια και για την βοήθεια των αδελφών, των συνανθρώπων μας, ας αφήσουμε και τον εαυτό μας στα χέρια του Κυρίου μας, με ειρήνη και γαλήνη.

Παράλληλα, να προσευχόμαστε να άρη ο Κύριος την επιδημία αυτή, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη για τα πολλά αμαρτήματά μας. «Ημάρτομεν, ηνομήσαμεν» αγαπητοί, ελυπήσαμε και προσβάλαμε τον ουράνιο Πατέρα μας. Οι πολλές αμαρτίες μας δεν είναι ανεύθυνες για τις δοκιμασίες μας. Ναι, αγαπητοί. Όσο και αν φαίνεται υπερβολικό, οφείλουμε να μετανοήσουμε.

Ας αναφέρουμε τώρα και την δευτέρα αλήθεια.

Με αφορμή αυτή την επιδημία βρήκαν την ευκαιρία μερικοί έξυπνοι, στην πραγματικότητα θολωμένοι και άγευστοι θείας χάριτος, να καλέσουν τους χριστιανούς να απομακρυνθούν από τη Θεία Κοινωνία για να μη μεταδοθή, όπως είπαν, η ασθένεια από την ιερά λαβίδα με την οποία κοινωνούν όλοι οι χριστιανοί.

“Πολλοί ασθενείς όταν κοινώνησαν ανέκτησαν την υγεία τους και θεραπεύθηκαν!”

Αλήθεια, αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν τι είναι μέσα στο Άγιο Ποτήριο όταν γίνεται Θεία Λειτουργία και μεταλαμβάνουν οι πιστοί; Γνωρίζουν ότι μέσα στο Άγιο Ποτήριο και στην ιερά λαβίδα είναι «Χριστός ο Κύριος»; Ο Χριστός δεν είναι απλά ένας άνθρωπος. Είναι ο Θεός ο Άναρχος, ο Αιώνιος, ο Οποίος εσταυρώθη και Ανέστη! Ενίκησε τον θάνατο και χαρίζη Ζωή και υγεία, χαρίζει Ανάστασι, κατά χάριν θέωσι, στον άνθρωπο.

Ας γνωρίσουν οι πολέμιοι της Θείας Κοινωνίας ότι οι Απόστολοι, οι Αποστολικοί Πατέρες, οι Μάρτυρες, οι Όσιοι, οι Νεομάρτυρες ζούσαν με λαχτάρα για το Άγιο Ποτήριο και ότι για την αγάπη του Χριστού μας έφθασαν στο μαρτύριο. Αν δεν το γνωρίζουν, ας μάθουν ότι πολλοί ασθενείς όταν κοινώνησαν ανέκτησαν την υγεία τους και θεραπεύθηκαν!

Ας το διακηρύξουμε κι εμείς παντού. Ο Χριστός δεν μεταδίδει ασθένειες, αλλά ευλογία και ζωή. Μέσα στο Άγιο Ποτήριο είναι ο Χριστός. Μεταλαμβάνοντας, κοινωνούμε τεθεωμένο Σώμα και Αίμα Χριστού και όχι μια τροφή ανθρωπίνη. Μη φοβώμαστε, λοιπόν. Τακτικά να κοινωνούμε και να ζητούμε τη βοήθεια του Παντοδυνάμου Κυρίου μας.

Όταν, ως Έλληνες και Ορθόδοξοι Χριστιανοί, μετανοήσουμε και με προσευχή ζώσα και αξία ετοιμασία λαμβάνουμε την Θεία Κοινωνία, μη φοβόμαστε. Ο Κύριος μας αγαπά και δε θα μας εγκαταλείψη.

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,

Πάντοτε με σταθερότητα στην πίστι μας προς τον Παντοδύναμο Τριαδικό μας Θεό και προς την μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου, υπακούουμε, όπως αναφέραμε, ταυτόχρονα και προς τις απαιτούμενες οδηγίες υγιεινής για την προσωπική μας ασφάλεια.

Γι’ αυτό, κατόπιν της αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, έως την 29η Μαρτίου αναστέλλεται η λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων, της Σχολής Γονέων, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας, των Συνάξεων Νέων και της Μελέτης της Αγίας Γραφής.

Επίσης, τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου θα λειτουργούν καθημερινά για μία ώρα (από 10:00’ έως 11:00’).

Οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί θα τελούνται όχι μόνο σε έναν Ιερό Ναό, αλλά κανονικά σε όλους τους Ενοριακούς Ναούς.
Εύχομαι ολοψύχως καλό υπόλοιπον Μεγάλης Τεσσαρακοστής”.

14 Σχόλια

  1. Αδέρφια με τις λευκές καρδούλες και την αγαθή κοινωνική συνείδηση, αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας για μια κοινωνία και για μια Ελλάδα χωρίς κορωνο’ι’ο!! Όμως για μια ακόμη φορά γίνεται φανερό το μένος που τρέφετε εναντίον της Ορθοδοξίας μας. Δεν πειράζει όμως…2020 χρόνια ο Χριστός είναι κυνηγημένος, είναι χτυπημένος, είναι σταυρωμένος. Φεύγει από εκεί που δεν τον θέλουν αλλά τρέχει εκεί που τον ζητούν. Είτε το θέλετε είτε όχι μέσα στο άγιο Ποτηριο υπάρχει το Σώμα και το Αίμα Του. Αυτό κοινωνούμε για αφαίρεση αμαρτιών και ζωή αιώνια! Αυτό το ζωντανό σώμα που δεν το κράτησε ο τάφος και δεν το άγγιξε η φθορά.
    Όποιος δεν μπορεί να πιστέψει και θεωρεί αυτά ιστοριουλες είναι δικό του θέμα… Αλλά η τύφλα, η εμπάθεια του και η πολιτική ορθότητα ας μην εξαντλείται στην Ορθοδοξία μας. Δεν ακούσαμε κανέναν αντικειμενικό αντιμικροβιακό κυριουλη να μιλάει για μετάδοση του ιού στους χώρους προσευχής των μουσουλμάνων καθώς κτλ. Γιατί λευκές μου λευκές καρδούλες;

  2. Λογια ειρηνης,αγαπης,πιστεως για πραξη(συμμετοχη στο ποτηριον της ζωης) η οποια οδηγει στην αθανασια υπερβαινοντας τους ιους και ενωνοντας με τον Υιον!

  3. Αν έχουμε πίστη στον Θεό και πέσουμε από τον γκρεμό θα μας σώσει η πίστη? Ο Κορωναίος μεταδίδεται μέσω σταγονιδιων θα μας σώσει η πίστη στον Θεό.?εγω πιστεύω είμαι χριστιανός ορθόδοξος αλλά το θεωρώ τραγικό το να λέμε πως αν κάποιος έχει κορωναιο δεν θα κολλήσει άλλον μέσω της θείας κοινωνίας.

  4. Δεν φτάνει που το κουβάλησαν από τα Ιεροσολύμα τώρα θέλουν να το εξαπλώσουν παντού να μην μένει κανένας όρθιος για να δούμε ο νόμος θα λειτουργήσει η θα επικράτηση παλη ο μεσαίωνας… δεν ήταν η γρίπη που κολλούσαν όσοι μεταλαβαιναν όλα αυτά τα χρονιά και περνούσε… αυτό είναι διαφορετικό:! τώρα ηλικιωμένη αν θέλετε να παίξετε ρωσική ρουλέτα και δεν νοιάζεστε για κανέναν ούτε για τον πλησίον σας άπλα θα ποιο γρήγορα στον άλλο κόσμο και θα πάρετε και άλλους στο λαιμό και πρώτους τούς συγγενή σας σε τόπο χλοερό !!!!!!! καλή συνεχεία !!!!

  5. Πετρο μην ανησυχεις ερχεται ρυθμηση για το γεμισμα του παγκαριου,επειδη κυκλοφορησε ειδηση οτι τα νομισματα ειναι ενοχα για τη μεταδοση του ιου θα τοποθετηθουν POS στις πορτες υποκαταστηματων της εκκλησιας ΑΕ και θα μπαινει ο οβολος ηλεκτρονικα,με το μετρο αυτο θα αποφευγεται και η καταμετρηση που ειναι και χρονοβορα. Εντυπωση ομως προκαλει ο Καθηγητης να περιλαμβανει στους ΕΒΡΑΙΟΣΤΑΛΙΝΟΜΑΔΟΥΡΟΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ και το Κουλη και τον Ελπιδοφορο που λενε διαφιρετικα απο αυτα που λεει ο δικος μας . Τελος παντων ο δεσποτας ας μας πει και κατι για τη μεταληψη του Ιακωβου του αδελφοθεου ,αληθεια απο που προκυπτει το αδελφοθεος ,ηταν παιδι του Ιωσηφ απο τη προηγουμενη ?

  6. . . . . απλά καταπληκτικός ο πάτερ. Λοιπόν αδελφοί, σπεύσατε όλοι τακτικά στον οίκο του Θεού και κοινωνήστε. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ή ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ! !!!! ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΣΤΑΛΙΝΟΜΑΔΟΥΡΟΤΡΟΤΣΚΙΣΤΩΝ. ΜΕΤΆΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ.

    1. Βρε φίλε γιατί βρίζεις την καταγωγή του Χρήστου και τον Απόστολον που ήταν Εβραίοι όλοι εκεί κάτω δεν πάτε για προσκύνημα; καταλαβαίνεις τη γράφεις;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button