ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κορωνοϊός: Το τρίτο κύμα «πνίγει» και τον Απρίλιο – Τζανάκης: «Αύξηση των διασωληνωμένων»

Τουλάχιστον έως τα μέσα Απριλίου θα είναι ραγδαίες οι επιπτώσεις του τρίτου κύματος στα νοσοκομεία, που αποτελούν και τον «οδηγό» της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τις εισηγήσεις τους στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Θεωρείται δεδομένο ότι ο Μάρτιος φεύγει με καθεστώς σκληρού lockdown για μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς ακόμη και η έναρξη της λειτουργίας του λιανεμπορίου παίρνει, όπως όλα δείχνουν, παράταση λόγω των σκληρών επιδημιολογικών δεδομένων. Στο μεταξύ και ενώ οι ειδικοί ευελπιστούν ότι το τρίτο κύμα οδηγείται προς την κορύφωση, νέος κύκλος ανησυχίας ανοίγει λόγω της Καθαράς Δευτέρας και πιθανού συγχρωτισμού σε συγκεντρώσεις για φαγητό ή σε υπαίθριους χώρους -καιρού επιτρέποντος-, ενώ αύξηση των μεταδόσεων που θα φανεί τις επόμενες ημέρες είναι πιθανή και εξαιτίας διαδηλώσεων.


Αυξητική τάση

Σύμφωνα με τα μέλη της αρμόδιας για τον κορονοϊό Επιτροπής, δεν είναι ακόμη εφικτό να προσδιοριστεί εάν τα νούμερα της εβδομάδας που πέρασε -τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 3.000 σε μία ημέρα- δείχνουν ότι η πανδημία κορυφώνεται, άρα η επόμενη εβδομάδα θα συνοδευτεί από σταθεροποίηση για να ακολουθήσει η πτωτική πορεία. Προς το παρόν, μάλλον η τάση είναι αυξητική και όχι η ίδια για όλη τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι το χρονικό «πικ» δεν θα είναι ταυτόχρονο για όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο». Οπως αναφέρουν οι ειδικοί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, επικρατεί αισιοδοξία ότι θα ελεγχθεί πιο εύκολα η μεταδοτικότητα στις μη αστικές περιοχές, αλλά η Αττική εξακολουθεί να προβληματίζει έντονα, καθώς βρίσκεται έναν μήνα σε lockdown, με κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο, και συνεχίζει να παρουσιάζει καθημερινές «εκρήξεις».

Εως και την περασμένη Πέμπτη, τα στοιχεία από τις νοσηλείες -αυτά που εμπιστεύονται περισσότερο οι ειδικοί σε σχέση με αυτά των κρουσμάτων, καθώς τα δεύτερα επηρεάζονται από τους διαγνωστικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται καθημερινά- έδειχναν αύξηση. Ειδικότερα, για το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 4.095 εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με το σύνολο των νοσηλευομένων τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε ειδικές (ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων και θαλάμους αρνητικής πίεσης) να ανεβαίνουν στους 3.947 στις 10 Μαρτίου, συγκριτικά με 2.914 την 1η Μαρτίου. Παράλληλα, στο ίδιο δεκαήμερο ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει αύξηση κατά 23%. Στις 10 Μαρτίου οι νέες εισαγωγές για όλα τα νοσοκομεία της χώρας… έσπασαν το φράγμα των 500.

Ενισχύσεις

Στα παραπάνω διαρκώς αυξανόμενα νούμερα, η Αττική έχει το μεγαλύτερο μερίδιο και βρίσκεται σε φάση πρωτόγνωρων καταστάσεων στα νοσοκομεία. Σε εξέλιξη είναι το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, με ήδη δύο ολόκληρα ιδιωτικά νοσοκομεία να έχουν γίνει all Covid («Ιατρικό» Περιστερίου και «Λητώ») και ένα («Ερρίκος Ντυνάν») να έχει διατεθεί στο ΕΣΥ και να εφημερεύει για άλλα περιστατικά, εκτός κορονοϊού. Η κατάσταση περιγράφεται ως ιδιαίτερα δύσκολη από τους γιατρούς «πρώτης γραμμής» την ώρα που το υπουργείο Υγείας απευθύνει κάλεσμα σε ιδιώτες γιατρούς να… ριχτούν στη μάχη. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που συγκεντρώνει και τα αιτήματα των ιδιωτών γιατρών που επιθυμούν να συνδράμουν στο ΕΣΥ, έως και την Πέμπτη είχε δεχθεί τηλεφωνήματα και μηνύματα από δεκάδες γιατρούς.

Η αυξημένη μολυσματικότητα που παρατηρείται στο τρίτο κύμα, παρά το γεγονός ότι είναι σε ισχύ περιοριστικά μέτρα, οφείλεται κατά τους επιστήμονες στα μεταλλαγμένα στελέχη. Το σύνολο των μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα (στοιχεία έως την Πέμπτη) είναι 2.144, από τα οποία τα 2.047 πρόκειται για «βρετανική» μετάλλαξη και τα 51 για «νοτιοαφρικανική» – με τη συντριπτική πλειονότητα των οποίων (43) να εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.

Στη δύσβατη έως και τα μέσα Απριλίου πορεία δεν αποκλείεται να καταγραφεί και σημαντική αύξηση των θανάτων, δείκτης που έως τώρα ήταν σχετικά συγκρατημένος, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων πολιτών. Υπό όλα τα παραπάνω δεδομένα, θεωρείται πλέον πιθανότερο το σενάριο επανέναρξης της λειτουργίας των φυσικών εμπορικών καταστημάτων στις 29 Μαρτίου, παρότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να εκτιμηθεί. Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικής επαναλειτουργίας της εστίασης από τα μέσα Απριλίου, κάτι, ωστόσο, που είναι πολύ πιθανό να πάει πιο πίσω, εξαιτίας της αργής αποκλιμάκωσης που θα έχει η πανδημία και με δεδομένο ότι μέσα στον Απρίλιο, εφόσον έχει ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων, θα δοθεί προτεραιότητα μετά το λιανεμπόριο στο άνοιγμα των σχολείων.

Τζανάκης: Δυστυχώς, ο αριθμός των διασωληνωμένων θα συνεχίσει να ανεβαίνει!

Υψηλά νούμερα, περί τα 1.500 κρούσματα, και για το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου δείχνει το προβλεπτικό μοντέλο που «τρέχει» στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής τονίζει την πολύ σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας, αφού κορυφωθούν και διασωληνωμένοι και θάνατοι, τέλη Μαρτίου και αρχές Απριλίου αντίστοιχα, εκφράζοντας, βέβαια, την αισιοδοξία του για ένα αρκετά… φυσιολογικό καλοκαίρι. 

Ποιες είναι οι προβλέψεις για την πανδημία για την επόμενη εβδομάδα και τον υπόλοιπο Μάρτιο; Πότε να αναμένουμε αποκλιμάκωση;

Η πανδημία, δυστυχώς, θα αποκλιμακωθεί, όσον αφορά στα κρούσματα, πολύ αργά. Να φανταστείτε, σύμφωνα με το δικό μας το μοντέλο, η καμπύλη θα επιπεδωθεί το πενθήμερο μεταξύ 20 και 25 Μαρτίου. Μέχρι τότε θα έχουμε έστω μικρή αλλά ανοδική πορεία. Ο κυλιόμενος μέσος όρος θα κυμανθεί στα 2.500 κρούσματα, αλλά δεν αποκλείεται να βλέπουμε 2.800 ή 3.100. Θα βλέπουμε μεταξύ 2.000 και 3000, τουλάχιστον τις «δυνατές» ημέρες της εβδομάδας, δηλαδή Τρίτη με Σάββατο. Ομως, μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση, που θα είναι πολύ σταδιακή. Σε βαθμό που 10 Απριλίου θα είμαστε ακόμη μεταξύ 1.000 και 1.500 κρουσμάτων, ίσως και λίγο παραπάνω. 

Σε σχέση με τους διασωληνωμένους και τους θανάτους τι έχουμε να περιμένουμε;

Οι διασωληνωμένοι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Εως το τέλος του μήνα η πρόβλεψή μας είναι ότι θα φτάσουμε στις 620 κλίνες ενδεχομένως. Χωρίς να αποκλείουμε να είναι και λιγότεροι, με την έννοια ότι έχουμε προστατεύσει τις μεγάλες ηλικίες που έδιναν πολλές διασωληνώσεις. Ελπίζουμε να κυμανθούμε μεταξύ 580 και 620 διασωληνωμένων έως το τέλος του Μαρτίου. Η αποκλιμάκωση για τους διασωληνωμένους θα είναι μετά τις 5-10 Απριλίου, πιστεύω.

Και όσον αφορά στους θανάτους;

Η αποκλιμάκωση των θανάτων θα καθυστερήσει ακόμη μία εβδομάδα. Δηλαδή, θα πιάσουμε την κορυφή των θανάτων τις πρώτες ημέρες του Απριλίου και μετά θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται σιγά σιγά. 

Το καλοκαίρι θα είναι φυσιολογικό; Θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία;

Εάν έχουμε Μάιο, Ιούνιο 30% – 35% του πληθυσμού εμβολιασμένο, ειδικά και ευπαθείς ομάδες και τους ανθρώπους πάνω από 60 ετών, δεν θα έχουμε πιθανόν ανάγκη από οριζόντια μέτρα πλέον. Θα έχει έρθει και η ζέστη και ελπίζω να έχουμε ένα νορμάλ καλοκαίρι, σαν το περσινό, ενδεχομένως και αρκετά καλύτερο θα έλεγα.

Θα υπάρξει πιστεύετε τέταρτο πανδημικό κύμα;

Νομίζω ότι εάν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός μέχρι τον Οκτώβριο του 60%-70% του πληθυσμού και εάν δεν υπάρξει καμία έκπληξη με κανένα μεταλλαγμένο στέλεχος το οποίο να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, πιστεύω ότι θα τελειώσουμε με την πανδημία. Θα κάνουμε τα εμβόλιά μας που θα μας προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση και θα περνάμε την Covid-19 σαν μία απλή γρίπη ενδεχομένως. Αυτό υποθέτω ότι θα γίνει. Εάν έρθει, όμως, κανένα πολύ δυνατό, τροποποιημένο στέλεχος το οποίο θα υπερφαλαγγίσει τα εμβόλια και θα χρειαστεί εξαρχής να κάνουμε καινούργιο εμβολιαστικό πρόγραμμα πολλών μηνών, πραγματικά εκεί θα είναι τα πράγματα δύσκολα.

Μαρία Νίκη Γεωργαντά

Πηγή: eleftherostypos.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button