Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Κορωνοϊός: Αισιόδοξος ο Τσιόδρας για το R0 στην Ελλάδα (video)

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας φάνηκε αισιόδοξος και είπε πως σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, κατά 98,5%, το R0 στη χώρα μας είναι πιο κάτω και από το 0,5.

«Το παρακολουθούμε με αισιοδοξία με προσδοκία ότι όλοι μας θα εκμεταλλευθούμε την καλή περίσταση και θα αισθανθούμε την πολύτιμη συμμετοχή μας να κατεβεί το R0 τόσο χαμηλά», σημείωσε ο καθηγητής.


Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος δείκτης, δείχνει τον ρυθμό που μπορεί να μεταδοθεί ο ιός στον πληθυσμό, βάσει του αριθμού των κρουσμάτων και αυτό γιατί «αποτυπώνει» το πόσοι μπορεί να κολλήσουν από έναν φορέα του ιού.

Στη συνέχεια ο καθηγητής εξήγησε περεταίρω τα δεδομένα για τους αριθμούς RT και R0.

«Έχουμε μια ομάδα επιστημόνων από τον ΕΟΔΥ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών που μελετάει και κάνει τις αριθμητικές αναλύσεις οι οποίες βασίζονται σε πολλά δεδομένα. Υπάρχει μια αβεβαιότητα για το πώς χειρίζονται τα δεδομένα άλλες χώρες. Όσα περισσότερα δεδομένα έχεις τόσο το καλύτερο είναι.

Έχουμε πρώτα τον απόλυτο αριθμό κρουσμάτων ο οποίος υποκαταγράφεται στις περισσότερες χώρες και διενεργήθηκε στην πρώτη φάση της επιδημίας στις περισσότερες χώρες σε χαμηλούς αριθμούς, υπολογίζεται ανά χίλιους ή εκατό χιλιάδες του πληθυσμού σε αυτές που δεν υπήρχε επάρκεια γινόταν με αυστηρά κριτήρια επιδημιολογικά που αφορούσαν τους ανθρώπους που ήταν σε κίνδυνο, σε ανθρώπους που νοσηλευόντουσαν, τους ανθρώπους που έπαιρναν σε νοσοκομεία, τις επαφές τους και διάφορες επιδημίες σε κλειστούς χώρους όπως έγινες και στην πατρίδα μας.

Αυτός σταδιακά θα αυξηθεί, όσο αυξάνεται αυτός ο αριθμός θα μας δίνει περισσότερη αβεβαιότητα στους αριθμούς RT και R0.

Το R0 είναι ο αναπαραγωγικός αριθμός ο γενικότερος, το RT είναι ο πραγματικός αναπαραγωγικός αριθμός σήμερα. Υπάρχει επίσης και ο πραγματικός αριθμός αυτών που νοσηλευόνται, αυτών που είναι στη ΜΕΘ, για τους διασηλωμένους και τους θανάτους. Όσο πιο μικροί είναι αυτοί οι αριθμοί τόσο καλύτερα είναι τα μέτρα. Αυτοί οι αριθμοί μπορούν να δώσουν καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια τους αριθμούς RT και R0.

Και σας είπα για το EUROMOMO που σήμερα έπαιξε στη διεθνή ειδησεογραφία και αυτό με ικανοποίησε ότι αναφέρθηκε και ένας αξιόπιστος δείκτης της νόσου. Με βάση αυτούς τους αριθμούς που είναι πάρα πολύ σκληρά δεδομένα, πολύ κοντά στην αλήθεια μπορεί κανείς να φτιάξει μια ακριβέστερη μελέτη για τους αριθμούς RT και R0», σημείωσε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Γερμανίας όπου, όπως είπε δεν μπορεί να κάνει μελέτη, γιατί δεν έχουν πλήρη καταγραφή των θανόντων.

Συνέχισε λέγοντας πως «εμείς κάναμε μια ακόμα υπερβολή μιας και οποιοσδήποτε πέθαινε και είχε κορωνοϊό καταγραφόταν σαν να πέθαινε από κορωνοίό. Το να έχεις Covid δεν σημαίνει ότι πεθαίνεις από Covid αλλά εμείς το καταγράφαμε. Νομίζω είμαστε σωστοί που το κάναμε».

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Πηγή
cnn.gr
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button