ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020

Γιατί ονομάζεται «πανσέληνος του χιονού» και «της πείνας»

Σήμερα Κυριακή 9 Φεβρουαρίου θα σημειωθεί η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020, καθώς η πανσέληνος θα συμπέσει σχεδόν -με διαφορά μιας μέρας- με την κοντινότερη απόσταση της Σελήνης από τη Γη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο λαμπερό.

Το 2020 θα υπάρξουν άλλες τρεις υπερπανσέληνοι. Η πανσέληνος θα συμβεί στις 21:34 ώρα Ελλάδας, ενώ το φεγγάρι θα φθάσει στο περίγειο της ελλειπτικής τροχιάς του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (360.461 χιλιόμετρα) το βράδυ της Δευτέρας (στις 22:28 ώρα Ελλάδας). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή η Σελήνη θα έχει την «τιμητική» της και θα φωτίσει αν τη χειμωνιάτικη νύχτα αν ο καιρός το επιτρέψει.


Στη Βόρεια Αμερική αυτή η πανσέληνος της χρονιάς ήταν γνωστή από παλιά ως «πανσέληνος του χιονιού» (επειδή συνήθως χιόνιζε πολύ τέτοια εποχή) ή «πανσέληνος της πείνας» (επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου) ή «πανσέληνος της αρκούδας», γιατί κατέβαινε πιο χαμηλά για αναζήτηση τροφής.

Η Σελήνη ακολουθεί ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τη Γη δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο (μέγιστη απόσταση) και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο (ελάχιστη απόσταση). Στις 26 Φεβρουαρίου, που θα βρίσκεται στο απόγειο του, το φεγγάρι θα απέχει από τη Γη σχεδόν 406.300 χιλιόμετρα.

ethnos.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button