sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Κινεζικό ενδιαφέρον για σιδηροδρομική γραμμή που θα φτάνει στο Πλατυγιάλι

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είδηση προέκυψε από τη συνεχιζόμενη Κινεζική εφόρμηση σε υποδομές της χώρας. Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης υπάρχει έντονο Κινεζικό ενδιαφέρον που θα συνδυάζει την ανάπτυξη σιδηροδρομικής γραμμής στην Αιτωλοακαρνανία και την αξιοποίηση του Λιμένα του Πλατυγιαλίου .

Όλα αυτά όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές είναι σε επίπεδο διερεύνησης δυνατοτήτων σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση και φυσικά το ΥΠΟΙΑΝ, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ως επι το πλείστον κρατικές Κινεζικές εταιρείες για την ανάληψη μεγάλων έργων στην χώρα μας στους τομείς των σιδηροδρομικών και λιμενικών υποδόμων, όπου διαφαίνονται μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο ταξίδι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, είχαν υπάρξει επαφές μεταξύ άλλων με την China Railway construction Engineering Group και την China State Construction Engineering.

Επίσης μην ξέχναμε και το πρόσφατο ενδιαφέρον που έδειξαν Αμερικανικές εταιρείες όπως είχε αποκαλύψει στο 9ο Αναπτυξιακο Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας ο τότε Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ.Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Οι Κινέζοι βλέποντας μπροστά, με την αλματώδη ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά εκτιμούν ότι η ύπαρξη μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής που θα δίνει τη δυνατότητα διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων προς την κεντρική και Δυτική Ευρώπη μέσω και της Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα από το λιμάνι Αστακού το οποίο διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για μία τέτοια επένδυση, εκδήλωσαν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης πρότασης είνα η ύπαρξη (ανενεργής μετρικής) σιδηροδρομικής γραμμής σε μήκος 44χλμ η οποία ξεκινά από το Κρυονέρι και μέσω Μεσολογγίου φτάνει μέχρι το Αγρίνιο. Στα αρνητικά είναι η αδυναμία σύνδεσης με το σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας (τον ΠΑΘΕΠ) καθώς με τον τρόπο που κατασκευάστηκε η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, καθιστά αδύνατη τη διέλευση τρένου, λόγω μεγάλης κλίσης.
Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
Προς το παρόν είμαστε σε προκαταρτικό επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι για να προχωρήσει ένα τέτοιο πλάνο θα πρέπει να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός και συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και φυσικά με τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ ως αρμόδιες ΔΕΚΟ.

Οπως γίνεται αντιληπτό το λιμάνι του Αστακού αναδεικνύεται σε σοβαρό επενδύτικό προορισμό στον τομέα των μεταφορών και των logistics και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν κάποια ή κάποιες από τις επενδυτικές προτάσεις μετουσιωθούν σε επενδύσεις πράγμα που θα σημάνει και την γεωμετρική άνάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας αλλά και συγκεκριμένα της Αιτωλοακαρνανίας. Ήδη με τη λειτουργίας της Ιόνιας Οδού , έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση στις οδικές μεταφορές της περιοχής.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ετικέτες

Σχολίασε

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close