ΠροτεινόμεναΡοή Ειδήσεων

Κι όμως, κάποιοι δεν θέλουν το μεγάλο κοινωφελές φωτοβολταϊκό στο Μεσολόγγι!

Αντιδράσεις και ερωτήματα προκαλεί προσφυγή κατά της παραχώρησης του κτήματος Polder

Πολλές συζητήσεις έχουν προκληθεί της τελευταίες μέρες μετα την γνωστοποίηση μέσω του τύπου του Μεσολογγίου, της είδησης πως ιδιώτης προσφεύγει κατά της απόφασης παραχώρησης του κτήματος Polder στο Μεσολόγγι για τη δημιουργία του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, μέσω των Ενεργειακών κοινοτήτων που ήδη έχουν συσταθεί, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και σε κάθε αρμόδιο όργανο εποπτείας ΟΤΑ, προσέφυγε ο κ. Γιώργος Δάλλας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας για την παραχώρηση τμήματος του κτήματος Polder, με σκοπό την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου.


Ο ίδιος στην προσφυγή του κατά της απόφασης παραχώρησης προβάλλει δυο βασικούς λόγους. Όπως αναφέρει στον πρώτο λόγο: «όχι μόνο δεν ανήκει το αγρόκτημα PILOT POLDER στην διοίκηση και διαχείριση του ΥΠΑΑΤ, αλλά δυστυχώς δεν υφίσταται νόμιμα. Ειδικότερα η περιοχή που εκτείνεται, πριν το έτος 1960 ήταν ιδιωτικοί αγροί έκτασης 321.700 τμ που απαλλοτριώθηκαν, σύμφωνα με την κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας για την εκτέλεση του έργου αποξήρανσης τμήματος της λιμνοθάλασσας.

Διαβάστε τα επιχειρήματα του κ. Δάλλα.

Η είδηση της προσφυγής έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις, μιας και η προώθηση και η ολοκλήρωση του μεγαλόπνοου αυτού έργου, δίνει λύση στο ενεργειακό-οικονομικό πρόβλημα των ΤΟΕΒ, αλλά και πολλών ευάλωτων νοικοκυριών.

Την ίδια στιγμή, χωρίς καμιά αμφιβολία το κορυφαίο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει και να «προσπεράσει» χωρίς απώλειες η Κυβέρνηση είναι το ενεργειακό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του το messolonghinews:

«Πέραν των γεωπολιτικών εξελίξεων μια παράμετρος που έχει συμβάλει καθοριστικά στο ράλι ανόδου των τιμών κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας είναι η απελευθέρωση της αγοράς, στο σκέλος της παραγωγής.

Έτσι παρά τις προσδοκίες ότι το άνοιγμα και ο ανταγωνισμός θα μείωνε το κόστος, μάλλον συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και με μεγάλη ένταση.

Κάνουμε αυτή την εισαγωγή για να εξηγήσουμε κάτι το παράλογο και παρανοϊκό που συμβαίνει στο Μεσολόγγι.
Αναφερόμαστε σε προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη ώστε να ακυρωθεί η δημιουργία μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου που θα καλύπτει στις ενεργειακές ανάγκες των ΤΟΕΒ και δήμων της Δυτικής Ελλάδας.

Ένα πάρκο που όταν ολοκληρωθεί θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο για τις κοινωφελείς ανάγκες όπως ρητά αναφέρεται στο καταστατικό των ενεργειακών κοινοτήτων που έχουν συσταθεί.

Ένα πάρκο που για τη δημιουργία του έχουν βρεθεί οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων.

Όμως όσοι είχαν την ιδέα και σε σύντομο χρόνο προέβησαν στην ολοκλήρωση μιας σειράς δύσκολων διαδικασιών μάλλον έχουν λογαριάσει «χωρίς τον ξενοδόχο» που μάλλον δεν είναι άλλος από ιδιωτικά συμφέροντα παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που βλέπουν να χάνουν κέρδη…

Κάνουμε την επισήμανση αυτή, διότι από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο πληροφορηθήκαμε, ότι κατατέθηκε προσφυγή κατά μιας διαδικαστικής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού πάρκου στο κτήμα PILOT PORDER.

Θεωρούμε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να προσφεύγει ή να καταγγέλλει αποφάσεις της διοίκησης εάν πιστεύει ότι είναι λανθασμένες ή …ή…

Όμως με τη συγκεκριμένη προσφυγή ανεξάρτητα της τύχης που θα έχει, το βέβαιο είναι ότι το μόνο που μπορεί να επιτευχθεί είναι καθυστέρηση και επιπρόσθετα οικονομικά βάρη σε ΤΟΕΒ και Δήμους και κατ΄ επέκταση στους πολίτες…

Πλέον του ότι, κάποια από τα επιχειρήματα που προβάλλονται στην προσφυγή μπορεί να καταστήσουν παράνομες τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και του Αεροδρομίου…

Η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου έχει σύμφωνη γνώμη με τις αιτιάσεις της προσφυγής;».

Στο ίδιο site, φιλοξενείται και άρθρο του κ. Γιάννη Τσιριμώκου Project Manager Ενεργειακών Κοινοτήτων με τίτλο Ποιοι και γιατί δεν θέλουν το κοινωφελές φωτοβολταϊκό στο Μεσολόγγι;, όπου δίνονται απαντήσεις για την προσφυγή και το γεγονός ότι η μεγάλη επένδυση αυτή είναι δημόσια και κοινωφελής, σε αντίθεση με άλλες ενεργειακές επενδύσεις που είναι σαφώς κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
ocean new optimize Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button