ΠολιτισμόςΡοή ΕιδήσεωνΤέχνες

Αθήνα: Εντυπωσίασε το έργο του Αγρινιώτη γλύπτη Ευάγγελου Τύμπα στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πολύ-αναμενόμενης, εμπνευσμένης από την Μικρασιατική καταστροφή που τα 100 χρόνια της γιορτάζουμε, έκθεσης του ΕΕΤΕ στο πρώην Δημόσιο καπνεργοστάσιο επί της Λένορμαν στην Αθήνα.

Εκθέτουν 372 καλλιτέχνες με έργα τους στηριγμένα και εμπνευσμένα από τα τραγικά γεγονότα που άλλαξαν τον ρου της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας.


Για πρώτη φορά τόσοι πολλοί εικαστικοί βρήκαν πραγματικά μία φιλόξενη στέγη στο εμβληματικό 90χρονο κτήριο που ξεκίνησε σαν καπνεργοστάσιο και εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο της Αθήνας. (Σήμερα στεγάζει την Βιβλιοθήκη και το τυπογραφείο της Βουλής των Ελλήνων).

Οι τεχνοτροπίες των εκθεμάτων καλύπτουν όλο το εύρος των εικαστικών τεχνών.

Το εμβληματικό έργο «Από Σμύρνη σε Ελλάδα» γλύπτης Ευάγγελος Τύμπας (Αγρίνιο 1984):

tympas (2)

Η κυρία Αντουανέττα Λογίου – Μπουρή, φιλόλογος – ιστορ. της τέχνης, MALingu., MALettres, MAHA, PhD. περιγράφει ως εξής το εμπνευσμένο έργο του γλύπτη (απόσπασμα κειμένου):

«Η γυναικεία φιγούρα σε στάση μυστικής προσευχής, με τα μαλλιά λυτά και αφρόντιστα, σαν τις γυναίκες που μοιρολογούν, με το βλέμμα θλιμμένο και αγριεμένο από αυτά που είδαν τα μάτια της, με τα εν γένει προσωπικά χαρακτηριστικά τονισμένα και άσχημα, η παρούσα γυναικεία μορφή αποτελεί γνήσια ενσάρκωση των αισθημάτων πόνου, οδύνης και σπαραγμού που τη συγκλονίζουν. Όλα, εδώ, σχήμα, στάση, πέπλο, πρόσωπο, κόμη, συμβολοποιούν την απελπισία και τον θρήνο ολόκληρου του ελληνισμού για την καταστροφή και τη σφαγή».

tympas (3)

Οι διοργανωτές της έκθεσης με μεγάλη επιμέλεια τοποθέτησαν όλα τα έργα πολύ όμορφα.
Στο κέντρο της έκθεσης, στο μεγάλο διάδρομο Δεσπόζει το εντυπωσιακό γλυπτό “Απο Σμύρνη σε Ελλάδα” και περιποιεί ύψιστη τιμή για τον Αγρινιώτη καλλιτέχνη Ευάγγελο Τύμπα

Το έργο δίνει στους εισερχόμενους επισκέπτες άμεσα το στίγμα της έκθεσης.

tympas (4)

Εντυπωσιακό ήταν το ξεκίνημα της έκθεσης με πάνω από χίλιους πεντακόσιους επισκέπτες να κατακλύζουν το απόγευμα της Παρασκευής 12/05/2023 το Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο σχηματίζοντας μεγάλες ουρές στην είσοδο όπου γινόταν σχετικός έλεγχος για την διευκόλυνση των εισερχομένων φιλότεχνων/προσκυνητών μπορούμε να πούμε, των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής…

tympas (5)

Μεταξύ των επισκεπτών και ο φιλότεχνος θαυμαστής των έργων του Ευάγγελου Τύμπα ο Προϊστάμενος Τμήματος Δ’, Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Βάϊος Τσιλίκας, ο γνωστός Διευθυντής Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Γεώργιος Βασιλείου, ο Ιστορικός και Συγγραφέας Νικόλαος Θ. Μήτσης, ο Ιατρός Μιχάλης Σαϊντάνης, ο Γρηγόρης Βασιλόπουλος, η Φιλόλογος Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης και Υποψήφια Διδάκτωρ Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ κ.Χονδρού κ.α.

tympas (6)

Πληροφορίες για την έκθεση:

Για την είσοδο στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο Λένορμαν 218, Αθήνα είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής
ταυτότητας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διάρκεια έκθεσης: 12 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2023
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: καθημερινά 11:00-20:00

Για οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να
απευθύνονται στο Ε.Ε.Τ.Ε.
Τηλέφωνο: 210 3300016 • e-mail: chafartg@otenet.gr

tympas (7)

tympas (8)

tympas (9)

tympas (10)

tympas (11)

tympas (12)

tympas (13)

tympas (14)

tympas (15)

tympas (16)

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button