ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Καταβάλλονται σήμερα οι επικουρικές 7 μηνών σε συνταξιούχους ΕΤΕ

Μετά τις 11 σήμερα το πρωί αναμένεται να φανούν στους λογαριασμούς των περίπου 16.000 συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) οι επικουρικές συντάξεις 7 μηνών, όπως έχουν υπολογιστεί βάσει του πρόσφατου νόμου που πέρασε στη Βουλή.

Χθες, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχε καταθέσει η ΕΤΕ, ενώ σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, η αίτηση αναστολής θα συζητηθεί μέσα στον Ιούλιο.

Η τράπεζα είχε καταθέσει αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης που εξέδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος και η οποία προέβλεπε την υποχρέωσή της να καταβάλει 36 εκατ. ευρώ ως μέρος των συνολικά 40 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, που ορίζει ο νόμος για την πληρωμή των συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ από το ΕΤΕΑΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Α΄ Τμήμα Διακοπών του ΣτΕ απεφάνθη πως η τράπεζα δεν θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη με την καταβολή των 36 εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕ από την πλευρά της επικαλέστηκε ότι η επιβάρυνση θα είναι της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, και θα μειώσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειάς της από το 15,7% στο 15%.

Η απόφαση άνοιξε τον δρόμο για την καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν στις επικουρικές 7 μηνών, και τα ποσά θα εμφανιστούν μετά τις 11 το πρωί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, από το ΕΤΕΑΕΠ, το οποίο βάσει νόμου θα επιβαρυνθεί επίσης κατά 18,5 εκατ. ευρώ το 2019, 15,3 εκατ. ευρώ το 2020, 14,3 εκατ. ευρώ το 2021, 14 εκατ. ευρώ το 2022 και 14,4 εκατ. ευρώ το 2023.

Με ανακοίνωσή του μάλιστα, το υπερ-επικουρικό αναφέρει ότι σε εφαρμογή του άρθρου 24 του νόμου 4618/2019, αναλαμβάνει στο εξής την υποχρέωση καταβολής των επικουρικών συντάξεων της ΕΤΕ, ενώ η Εθνική υποχρεούται να αποδίδει τις προβλεπόμενες εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης και επιπλέον συμπληρωματική ασφαλιστική εισφορά 40 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2023.

Τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων είναι ήδη αναρτημένα και μπορούν να τα δουν οι ενδιαφερόμενοι στον ιστότοπο του Ταμείου (www.eteaep.gov.gr). Στα ενημερωτικά μηνός Ιουλίου θα αποτυπώνεται το ποσό της νέας μεικτής επικουρικής σύνταξης, καθώς και οι σχετικές κρατήσεις.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ταμείου, από τους επόμενους μήνες θα αποτυπώνεται με σαφήνεια και ο υπολογισμός της επικουρικής σύνταξης, που λαμβάνει υπόψη τις συντάξιμες αποδοχές, τα έτη ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης.

Βάσει των στοιχείων του ΕΤΕΑΕΠ πάντως, συντάξεις έως 300 ευρώ θα λαμβάνουν στο εξής 6.300 συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ, από 301 έως 500 ευρώ θα εισπράττουν 6.572 δικαιούχοι, ενώ άλλοι 3.170 συνταξιούχοι θα παίρνουν σύνταξη μεγαλύτερη των 500 ευρώ. Η μέση σύνταξη καθορίζεται στα 364 ευρώ.

Οι επανυπολογισθείσες συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ (με βάση το αρχείο που παρέδωσε στο ΕΤΕΑΕΠ) έχουν κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ και ΤΥΠΕΤ, όπως αυτές εφαρμόζονταν από το ΛΕΠΕΤΕ.

Στις αναδρομικές καταβολές παρακρατείται φόρος 20%.

kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button