Αυτοδιοίκηση

Κ Ρόκος: «Η 1η ειδική συνεδρίαση και ο …Goscinny»

po-dimotiko-symvoulio-apologismos (1)Καυστικός στην δήλωση του είναι ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  Κ. Ρόκος, σχετικά με όσα διαδραματίστηκαν την συνεδρίαση του οργάνου την Τετάρτη, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους που υπήρχε “αντικανονικότητα” στην συνεδρίαση για τον απολογισμό.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ρόκου:

“Κατά την 1η Ειδική Συνεδρίαση του 2017 με θέμα: «Απολογισμός Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2016», απεχώρησα από την συνεδρίαση, αρνούμενος να νομιμοποιήσω με τη συμμετοχή μου  μία ουσιωδώς αντικανονική συνεδρίαση.  Το άρθρο 13 Ϩ 4 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου , αλλά και το ταυτάριθμο άρθρο, στην τέταρτη επίσης παράγραφο του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου (ΦΕΚ Β 661/20-04-2011), προβλέπει ρητά και χωρίς να χωρά κανενός είδους ερμηνεία, ότι πρέπει να συνταχθεί απολογισμός των πεπραγμένων στους τομείς που αφορούν την οικονομική κατάσταση,  την Διοίκηση του Δήμου, καθώς και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης. Ο απολογισμός αυτός με τα στοιχεία που τον συνοδεύουν, πρέπει να βρίσκεται στη διάθεση των Συμβούλων, πέντε (5) ημέρες πριν την Συνεδρίαση.

Αβίαστα προκύπτει ο σκοπός της διάταξης αυτής ο οποίος είναι ουσιώδης. Επιδιώκει να εξασφαλίσει την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων (αλλά και των Φορέων και των Δημοτών) ώστε τα στοιχεία που προσκομίζονται να είναι δυνατόν να ελεγχθούν, και κυρίως να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση μιας ουσιαστικής συζήτησης επί του απολογισμού.

Πλην όμως, απολογισμός και συνοδά στοιχεία αυτού, ουδέποτε τέθησαν σε γνώση των Δημοτικών Συμβούλων. Το αίτημα για αναβολή της Συνεδρίασης που υπέβαλλε αρχικά ο συνάδελφος Στέλιος Μερμίγκης (και ακολούθησαν συναινώντας σε αυτό όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, πλην αυτών της συμπολίτευσης) εντοπίζοντας το ανωτέρω περιγραφέν έλλειμμα, δυστυχώς δεν έγινε δεκτό από τον Πρόεδρο του Σώματος. Ο Δήμαρχος προσπάθησε εμφανέστατα ανεπιτυχώς, καθώς δεν ήταν δυνατόν να εδραστεί επαρκώς κανένα αντεπιχείρημα,  να εμφανίσει το αίτημα ως προσχηματικό. Παράβλεψε ακόμα και την κοινή λογική, η οποία αναδείκνυε ότι τέσσερις παρατάξεις και δύο ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, δεν ήταν δυνατόν να έχουν προσυνενοηθεί ή έστω να συμφωνούν εκείνη τη χρονική στιγμή σε έναν τακτικισμό στείρας αποδόμησης.

Έτσι λοιπόν κατάφερε να διχάσει αντί να συνθέσει, καθώς μη οπλιζόμενος με το θάρρος που απαιτούσε η στιγμή, δεν αναγνώρισε την ουσιώδη αντικανονικότητα που υπήρχε και δεν συναίνεσε στην αναβολή,  ώστε να σταματήσει η διολίσθηση που είχε αρχίσει, παρά την μετέτρεψε σε ολοκληρωτική ολίσθηση, οδηγώντας τους Συμβούλους της Συμπολίτευσης σε μια συνεδρίαση πραγματική παρωδία, όπου η Δημοτική Αρχή σε μια αίθουσα απόντων των Συμβούλων της Αντιπολίτευσης , των Φορέων και των  Δημοτών παρουσίαζε το έργο της για το 2016, στους Συμβούλους της  Δημοτικής Αρχής!!!

Είναι όμως αναγκαίο να επισημάνω ότι ο Δήμαρχος δεν μπορεί να επικαλεστεί ως ελαφρυντικό ούτε καν το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Ένα χρόνο πριν, (ως Πρόεδρος τότε του Δημοτικού Συμβουλίου), εν όψει του απολογισμού για το έτος 2015, διαφώνησα έντονα για την μη σύνταξη του κειμένου του Απολογισμού, και την κοινοποίηση αυτού σε έγκαιρο χρόνο στους Δημοτικούς Συμβούλους. Τελικά αποφάσισα να υπακούσω στην παραταξιακή πειθαρχία, ελπίζοντας σε μια μεταβολή της πολιτικής πρακτικής στο μέλλον, προειδοποιώντας ταυτόχρονα με σαφήνεια για τα αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει η τακτική αυτή. Η περσινή συνεδρίαση  πραγματοποιήθηκε, καθώς κάνεις Σύμβουλος δεν επικαλέστηκε την αντικανονικότητα, είτε γιατί  δεν ήταν γνωστή η διάταξη, είτε γιατί επιλέχθηκε από μέρους των να επιδειχθεί ανοχή, αφού επρόκειτο για τον πρώτο απολογισμό της Δημοτικής Αρχής.

Δυστυχώς η ανοχή εκλήφθηκε από τον Δήμαρχο ως επικύρωση της πρακτικής αυτής, και η από ενός έτους σαφής προειδοποίηση εκ μέρους μου για τα αποτελέσματα, έπεσε στο κενό. Τα επίχειρα ελήφθησαν ένα χρόνο μετά.

Το επιχείρημα του Δημάρχου ήτο σαφές από τότε. Αποτελούσε συνειδητή επιλογή, καθώς περικλείονταν στην φράση : «αυτό γίνονταν και με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή , γιατί εμείς να το αλλάξουμε ?»

Έτσι λοιπόν αγαπητοί Συνδημότες ανακύπτει για άλλη μια φορά εύλογα ως ρητορικό το ερώτημα : «είναι το νέο τόσο παλαιό όσο το παλαιό?» και μοιραία έρχεται στο μυαλό μας, από τα παιδικά μας χρόνια, ο Rene Goscinny , και ο ήρωας του ο Iznogoud με τη γνωστή ρήση του, που επίμονα και εμμονικά επαναλάμβανε σε κάθε επεισόδιο…”

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close