Αιτωλοακαρνανία: Ο Μολώχ της ασφάλτου είμαστε εμείς οι ίδιοι… (ηχητικό)
Ολοκληρώθηκαν σήμερα, Κυριακή 12 Μαΐου, οι δράσεις για την η 5η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας.
Ο φόρος αίματος από τα τροχαία στη χώρα μας παραμένει υψηλός, με τη βασικότερη αιτία να αποτελεί διαχρονικά η έλλειψη οδηγικής παιδείας.
To Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» συμμετείχε με ποικίλες ενημερωτικές δράσεις στην εβδομάδα, η οποία κεντρικό μήνυμα είχε τη φράση #SpeakUp, ένα κάλεσμα ουσιαστικά σε μικρούς και μεγάλους να βγουν στο προσκήνιο και να πάρουν θέση για τις προκλήσεις που συναντούν στις καθημερινές τους μετακινήσεις.
Η υπεύθυνη επικοινωνίας και εταιρικής ευθύνης του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», κα Μαρία Ατματζίδου, μίλησε με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας στο agriniowebradio.gr και στην εκπομπή της Μαρίνας Ζαρκαβέλη και τα στοιχεία που παρέθεσε για την οδηγική συμπεριφορά των Ελλήνων, τις αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα και ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία, ήταν άκρως αποκαλυπτικά.
«Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Η φετινή έχει στόχο να οδηγήσει μικρούς και μεγάλους να βγουν στον δρόμο,να καταγράψουν τα προβλήματα και να τα προωθήσουν στους υπεύθυνους», εξήγησε η κα Ατματζίδου.
Κάθε μέρα 3,5 χιλ ζωές χάνονται λόγω των τροχαίων ατυχημάτων. Τα νέα όμως από τις πιο πρόσφατες έρευνες είναι καλά. Η μείωση των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια έφτασε το 50% και το 55% τα τροχαία με σοβαρό τραυματισμό.
Ωστόσο , το 2017 ήταν χρονιά – απογοήτευση για την Ελλάδα, αφού 731 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, με την Ελλάδα να κατατάσσεται εκείνη τη χρονιά 7η από το τέλος σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες,σε μία δηλαδή από τις χειρότερες θέσεις:
«Υπάρχει βελτίωση στην οδηγική συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια και αυτό μας δίνει ώθηση να συνεχίζουμε το έργο μας», επισημαίνει η κα Ατματζίδου.
Η ίδια τονίζει πως, ακόμη και όταν μιλάμε για το κακό οδικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας για παράδειγμα, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη ότι η βασική αιτία για τα τροχαία, δεν είναι οι υποδομές.
«Περισσότερο ρόλο παίζει ο ανθρώπινος παράγοντας», εξηγεί.
Τα βασικά αίτια πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων είναι η υπερβολική ταχύτητα, η μη χρήση κράνους, και έπειτα η μη χρήση ζώνης ασφαλείας.
«Μεγάλο θέμα είναι και η χρήση της η ζώνης στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Στα πίσω καθίσματα , δυστυχώς, μόνο ένα 23% φορά ζώνη στη χώρα μας. Πρόκειται για μεγάλο λάθος. Τη μη χρήση ζώνης στο πίσω κάθισμα την αποκαλούμε «κρυφό δολοφόνο».
Το να μη τη φοράμε μπορεί να οδηγήσει τόσο στον δικό μας θάνατο όσο και σε στου οδηγού ή συνοδηγού, ακόμη κι αν φοράνε ζώνη», τονίζει.
«Εστιάζουμε λοιπόν στους ανθρώπινους παράγοντες που οδηγούν σε τροχαία. Το πρόβλημα είναι πως η εκπαίδευση σε όλη την Ελλάδα δεν είναι συντονισμένη», εξηγεί.
Η ίδια αναφέρεται και στην πιο «φρέσκια» αιτία πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, αυτής της απόσπασης προσοχής λόγω της χρήσης smartphone την ώρα της οδήγησης.
«Έστω και δυο δεύτερα να κοιτάξουμε το κινητό μας, μπορεί να στοιχίσει ζωές», τονίζει.
Ερωτώμενη δε για τις καθημερινές συλλήψεις που καταγράφονται στην Αιτωλοακαρνανία για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, η κα Ατματζίδου παραδέχεται πως το αλκοόλ εξακολουθεί να είναι από τους βασικότερους παράγοντες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων όχι μόνο στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και στην Ελλάδα γενικά. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τους 731 νεκρούς από τροχαία στην Ελλάδα το 2017, οι 24 που έχασαν τη ζωή τους , είχαν τροχαίο στην Αιτωλοακαρνανία. Πρόκειται δηλαδή για το 3% στο σύνολο της Ελλάδας, ενώ 9 ήταν εκείνη τη χρονιά και οι σοβαρά τραυματίες.
«Τα τροχαία παραμένουν 1η αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο και οι άνθρωποι που «χάνονται είναι κυρίως από 5 έως 29 ετών!
Στη Δυτική Ελλάδα το 29% των ανθρώπων που πεθαίνουν σε τροχαίο είναι αυτών των ηλικιών…»
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: