Δυτική Ελλάδα

Ημερίδα σε Ναύπακτο – Μεσολόγγι: «Δημιουργική Γραφή στο Σχολείο»

pol-nafpaktos-gel-imerida1«Ο όρος «Δημιουργική Γραφή» είναι επείσακτος, δηλαδή ξενικός. Επιχειρεί να αποδώσει στα ελληνικά τον αγγλοσαξονικό «Creative Writing» και εγείρει ενστάσεις, καθώς κάθε γραφή είναι δημιουργική. Επισημαίνω, λοιπόν, από την αρχή τα προβλήματα που ανακύπτουν στη χρήση του. Στην εκπαίδευση συνιστά μία βιωματική μέθοδο προσέγγισης του γραπτού, αλλά και του προφορικού λόγου, η οποία μυεί τον γράφοντα στο να σκέφτεται ταυτόχρονα στον χρόνο της γραφής κριτικά, τόσο την ίδια τη διαδικασία, όσο και το παραγόμενο αποτέλεσμά της. Στα πλεονεκτήματά της θα πρέπει να καταγράψουμε την παιγνιώδη διαδικασία στην οποία εμπλέκει τον κάθε ηλικίας μαθητή. Στους ενήλικες η «Δημιουργική Γραφή» προσφέρεται ως ένας τρόπος να κατανοήσουν τη δομή και το ιδιαίτερο ύφος ενός κειμένου, αλλά και την περίσταση επικοινωνίας στην οποία εντάσσεται, και να επιχειρήσουν στη συνέχεια να συγγράψουν δικά τους έργα. Ούτε λόγος για το πόσο καλύτερο, επαρκέστερο και πιο υποψιασμένο αναγνώστη σε βοηθά να γίνεις η Δημιουργική Γραφή»

Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος


pol-nafpaktos-gel-imerida2Εκπαιδευτικοί στα βιωματικά εργαστήρια της Δημιουργικής γραφής

Με θέρμη αγκάλιασαν  εκατόν ογδόντα  (180) και πλέον εκπαιδευτικοί του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα μια καινοτόμο βιωματική  μέθοδο, τη Δημιουργική Γραφή.

 Από όλες  σχεδόν τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας ταξίδεψαν στη Ναύπακτο και το Μεσολόγγι για να παρακολουθήσουν τη διημερίδα της Δημιουργικής Γραφής που διοργανώθηκε  από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, τους Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας, τη Σχολική Σύμβουλο της 7ης Περιφέρειας Π.Ε. Αιτωλ/νίας, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου,  το  Σύνδεσμο Φιλολόγων Ναυπακτίας και την υποστήριξη των σχολικών  μονάδων  2ο ΓΕΛ Ναυπάκτου και 1ο ΕΠΑΛ Μεσολογγίου.

Η παραπάνω δράση ήταν  παράλληλα  και η ευόδωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με το χαρακτηριστικό τίτλο « Κινούμενο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής» που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της σχολικής Συμβούλου Χρυσούλας Σπυρέλη και πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβρη 2014 και Φλεβάρη 2015 σε Ναύπακτο και Μεσολόγγι αντίστοιχα.

pol-nafpaktos-gel-imerida3Η  Διεξαγωγή της διημερίδας

Για την πραγματοποίηση της επιστημονικής διημερίδας προσκλήθηκε ο  Επιστημονικός Υπεύθυνος Μ.Π.Σ. «Δημιουργική Γραφή» πανεπιστημιακός καθηγητής Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος και άλλοι 4 επιστήμονες με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό στο αντικείμενο αυτό.

Την έναρξη της ημερίδας  στη Ναύπακτο κήρυξε  στις 29 Μαρτίου 2015  ο διευθυντής του 2ο ΓΕΛ Ναυπάκτου  Γεώργιος Μπαρμπόπουλος και η σχολική σύμβουλος φιλολόγων  Χρυσούλα Σπυρέλη οι οποίοι  καλωσόρισαν τους προσκεκλημένους  και τους συμμετέχοντες .

Στο Μεσολόγγι την έναρξη της ημερίδας κήρυξε  στις 30 Μαρτίου 2015, ο υποδιευθυντής του 1ο ΕΠΑΛ Ναυπάκτου  Νίκος Κορακιανιτης εκπροσωπώντας τον διευθυντή Θεόδωρο Κρίντα.

– Χαιρετισμό απεύθυναν και στις δυο πόλεις οι άλλοι συνδιοργανωτές: ο Σχολικός Σύμβουλος φιλολόγων  Απόστολος Βετσόπουλος,  η  Σχολική Σύμβουλος της 7ης Περιφέρειας Π.Ε. Αιτ/νίας Νικολακοπούλου Κατερίνα,   ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Παπαθανασίου, η Πρόεδρος του Συνδέσμου

pol-nafpaktos-gel-imerida4Φιλολόγων Ναυπακτίας Μαρία Δρογγίτη,  και  εκπρόσωπος της Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου Βασιλική Κώτση – Αλαφοδήμου.

– Ακολούθησε εισήγηση του Επίκουρου Καθηγητή Δημιουργικής Γραφής και Ελληνικής Λογοτεχνίας κ. Τριαντάφυλλου Κωτόπουλου, με θέμα «Εισαγωγή στη Δημιουργική Γραφή -η ποιητική του συγκεκριμένου».

– Στη συνέχεια λειτούργησαν πέντε εργαστήρια «κυλιόμενα» στη Ναύπακτο και τέσσερα στο Μεσολόγγι  όπου δίδαξαν οι:  Ιωάννα Αρβανίτη,   Άννα Βακάλη, Γιώργος Παναγιωτίδης (διδάσκοντες στο  Μ.Π.Σ. «Δημιουργική Γραφή) και  ο Ανδρέας Θανασούλας  (Ηθοποιός, μεταπτυχιακός Μ.Π.Σ. «Δημιουργική Γραφή»).

Η διημερίδα έληξε με σύντομη συζήτηση στην ολομέλεια.

pol-nafpaktos-gel-imerida5Βιωματικές Δραστηριότητες Δημιουργικής Γραφής με τους Μαθητές

Διδασκαλία στο 2Ο  Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου

Τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, ο διευθυντής του σχολείου Γεώργιος Μπαρμπόπουλος και  οι φιλόλογοι Μαρία Δρογγίτη, Δημόπουλος Κωνσταντίνος, Λαουρδέκης Χρήστος,  Ψαρρός  Χάρης,  Μαντζαβά  Ανδριάνα, Μακρυνιωτη Γεωργία και Τσαρουχά Ευσταθία  έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές του Λυκείου  να παρακολουθήσουν  τη δεύτερη διδακτική ώρα από τους ίδιους επιστήμονες πως εφαρμόζεται η Δημιουργική Γραφή στο μάθημα   της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Ο καθηγητής Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος δίδαξε σε  τμήματα της Β΄ τάξης και  η Άννα Βακάλη  στην Α΄τάξη.

Οι μαθητές δοκίμασαν με ευχαρίστηση  τα πρώτα δημιουργικά βήματα στο γραπτό λόγο. Οι εργασίες των θα αναρτηθούν στη ιστοσελίδα του σχολείου τους

 Διδασκαλία σε Δημοτικό και γτμνάσιο  στα  «Εκπαιδευτήρια Πάνου»

Την ίδια μέρα  οι διδάσκοντες του τομέα Δημιουργικής Γραφής προσκεκλημένοι και από τα Ιδιωτικά «Εκπαιδευτήρια Πάνου»  παρακολούθησαν  στην αίθουσα εκδηλώσεων  του σχολείου δείγμα της δουλειάς  των μαθητών της Στ΄ τάξης  Δημοτικού και των μαθητών της Α΄ γυμνασίου. Ύστερα με την καθοδήγηση  του λογοτέχνη κ. Γιώργου  Παναγιωτίδη «σκάρωσαν» Στιχάκια  για το σχολείο  και τον τόπο τους. Ο κ Παναγιωτόπουλος και οι διευθύνσεις των ΣΧΟΛΙΚΏΝ ΜΟΝΆΔΩΝ  ευχαρίστησαν  τις σχολικές συμβούλους κ. Χρυσούλα Σπυρέλη και την κ. Αικατερίνη Νικολακοπούλου που έφεραν τα παιδιά  σε επαφή με τους επιστήμονες του τομέα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button