Δυτική Ελλάδα

Ηλεία: Οι επαγγελματίες φωτογράφοι διαμαρτύρονται για τους «πειρατές» του χώρου…

epi-fotografos«Προσπάθεια για να περιοριστεί το φαινόμενο των παράνομων φωτογράφων, που αναλαμβάνουν φωτογραφήσεις/βιντεοσκοπήσεις μυστηρίων σε ναούς και όχι μόνο, καταβάλλει ο Σύλλογος Επαγγελματιών Φωτογράφων Ηλείας «Φωτακτίς» έχοντας συμπαραστάτη και την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας που πριν λίγο καιρό εξέδωσε σχετική ανακοίνωση-επιστολή η οποία κοινοποιήθηκε σε όλους τους ιερούς ναούς της δικαιοδοσίας της» σύμφωνα με το ρεπορτάζ του  Γιώργου Γουβιά από την εφημερίδα Πατρίς.

Το φαινόμενο των φωτογραφήσεων – βιντεοσκοπήσεων  από ερασιτέχνες με δέλεαρ την χαμηλότερη τιμή (αφού η όλη διαδικασία γίνεται με «μαύρο χρήμα» και κανένα παραστατικό αλλα και με αμφίβολο τελικό αποτέλεσμα) είναι εκτεταμένο και στο Αγρίνιο – Αιτωλοακαρνανία κι έχει προκαλέσει αρκετές φορές τις διαμαρτυρίες των επαγγελματιών φωτογράφων. 

Στον Πύργο πάντως οι φωτογράφοι έχουν και την συμπαράσταση του τοπικού Μητροπολίτη:

«Στην επιστολή που υπογράφει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι… «στις περιπτώσεις φωτογραφήσεων ιερών μυστηρίων, οι φωτογράφοι θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της εκκλησίας. Να φέρουν την επαγγελματική τους ταυτότητα και η ένδυση τους να είναι ενδεδειγμένη για την περίσταση. Κατά την ώρα των μυστηρίων, βαπτίσεων ή γάμων, απαγορεύεται να στήνονται εντός του ναού φωτοστήλες και τρίποδα για το στερέωμα των μηχανών ή των προβολέων φωτογράφων».

Πρόσφατα, σε επίσκεψη μελών του συλλόγου σε ναό τοπικού διαμερίσματος του Δήμου Πύργουμέλη του συλλόγου συναντήθηκαν με παράνομο φωτογράφο που είχε αναλάβει τη φωτογράφιση και τη βιντεοσκόπηση του γάμου που γινόταν εκεί. Από την πλευρά του συλλόγου έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις και ενημέρωση στον φωτογράφο, για τις ενέργειες που κάνει προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η παρουσία των παρανόμων σε ότι αφορά στην κάλυψη των μυστηρίων, ειδικότερα, και γενικότερα…

Για το συγκεκριμένο θέμα ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Παπαϊωάννου δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ: «Σαν σύλλογος, εκτός από την επιστολή που έχει σταλεί, συζητήσαμε το ενδεχόμενο περεταίρω συνεργασίας με την Μητρόπολη και λάβαμε θετικές αντιδράσεις. Ως επαγγελματίες, πρώτα απ’ όλα ζητάμε την κατανόηση του κόσμου. Είμαστε καθ’ όλα νόμιμοι και καθ’ ύλιν αρμόδιοι επί του θέματος και αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι και να μην συνεργάζονται με μη επαγγελματίες, με δέλεαρ την χαμηλότερη τιμή. Ως επαγγελματίες, σεβόμενοι τον Κώδικα Δεοντολογίας και δρώντας έννομα και με επαγγελματική συνέπεια λόγω ακριβώς της έδρας που έχουμε δηλώσει, είμαστε εξαιρετικά πιο συνεπείς και υπεύθυνοι σε σχέση με κάποιον που δεν έχει ούτε έδρα, ούτε εργάζεται μέσα στα πλαίσια του Νόμου. Βέβαια είναι προσωπική επιλογή του καθενός να κάνει αυτό που νομίζει “σωστό” και να εργάζεται παράνομα διακινώντας “μαύρο” χρήμα, όμως για την πάταξη του φαινομένου είναι υπεύθυνο το Κράτος. Εμείς ως επαγγελματίες, δρούμε νόμιμα και ρίχνουμε το βάρος στην ποιότητα και τη συνέπεια των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Μέσω της φωτογραφίας εξάλλου, προσφέρουμε κοινωνικό έργο, αφού μέσω αυτής, βοηθούμε τον συνάνθρωπό μας να διευρύνει τους ορίζοντες της αντίληψής του και να νοιώσει την αξία που η αισθητική και η τέχνη έχουν για τη ζωή μας. Η λανθασμένη αντίληψη “περί φωτογράφου”, δεν οδηγεί παρά μόνο στην απαξίωση και το μηδενισμό κάθε αξίας που έχει επαφή και αναφορά στην τέχνη. Μέσα από τη δουλειά μας που φαντάζει τόσο ρηχή πολλές φορές, μπορούμε και θέλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τον ορισμό τόσο για το επάγγελμά μας όσο και για εμάς τους ίδιους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button