sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Τι απαντά στο agriniopress ο Μητροπολίτης Ιερόθεος για την Θεία Κοινωνία σε εκκλησία του Αγρινίου

Αναφορές για επεισόδιο μεταξύ αστυνομικού και πιστών που κοινωνούσαν

Προβληματισμό και αντιπαραθέσεις έχουν προκαλέσει οι προχθεσινές εικόνες στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Αγρίνιο, όπου αρκετοί πιστοί έδωσαν για μία ακόμη φορά το παρόν σε κυριακάτικη Λειτουργία.

Οι πιστοί μάλιστα έφτασαν στο σημείο να παίζουν “κρυφτούλι” με τους αστυνομικούς που βρέθηκαν στο σημείο, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρξε και επεισόδιο, όταν αστυνομικός επιχείρησε να σταματήσει τη Θεία Κοινωνία.

ΠΟΥΘΕΝΑ καμία ΚΥΑ δεν απαγορεύει την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας. Επιβάλλεται λοιπόν άμεσα ο Μητροπολίτης να κάνει διάβημα στην Αστυνομία και στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως ώστε να φέρουν σε τάξη αυτόν τον “αστυνομικό”…… Επίσης, όσοι βρίσκονταν εκεί την στιγμή εκείνη ήταν σε απόσταση ο ένας από τον άλλο, που προβλέπει ο νόμος και όλοι σίγουρα θα είχαν χαρτί για μετακίνηση. Μήπως νόμιζε ο αστυνόμος ότι θα κολλήσουμε από το Άγιο Ποτήριο; Τί βλασφημία και τί ντροπή ενώπιον του Τριαδικού Θεού!“, είναι ένα χαρακτηριστικό μήνυμα που έλαβε το agriniopress.

Ως γνωστόν, με βάση τις προτάσεις και αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, οι Λειτουργίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Ωστόσο, ούτε αυτό αλλά ούτε και η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν εμπόδισαν πιστούς από το να βρεθούν στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεκάδες πιστοί βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής και σε άλλες εκκλησίες, όπως πχ στον Αγιο Κωνσταντίνο.

Οι αστυνομικές αρχές, οι οποίες και δέχθηκαν διαμαρτυρίες από πολίτες που αντελήφθησαν το συμβάν, έσπευσαν στο σημείο. Οι πιστοί ναι μεν τηρούσαν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους, ωστόσο αποτελεί μυστήριο η αιτιολογία με την οποία ήταν παρόντες στον προαύλιο χώρο.Με το πέρας της Λειτουργίας, η πόρτα του ναού άνοιξε και μάλιστα αρκετοί εξ αυτών φέρεται να κοινώνησαν, παρά τις συστάσεις που υπάρχουν.

“Αρμόδιος ο τοπικός Μητροπολίτης”

Με αφορμή τις εικόνες αυτές, το agriniopress ήρθε σε επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου, κ. Ιερόθεο, ο οποίος είναι ένας από τους πιο καταρτισμένους θεολογικά κληρικούς και που το τελευταίο διάστημα έχει τοποθετηθεί διεξοδικά για τα ζητήματα της εκκλησίας, εν μέσω κορωνοϊού. Είναι άλλωστε και ο αποκλειστικός  εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, που απαντά σε ερωτήματα σχετικά με τον κορωνοϊό.

Ο κ. Ιερόθεος ξεκαθάρισε ότι το πλαίσιο λειτουργίας των ναών κατά τις Θείες Λειτουργίες είναι πολύ συγκεκριμένο. “Το κεκλεισμένων των θυρών σημαίνει ότι η εκάστοτε λειτουργία τελείται με το απαραίτητο προσωπικό, δηλαδή των ιερέα, τους ψάλτες και το νεωκόρο”, υπογράμμισε. Βέβαια, ο Μητροπολίτης επιφυλάχθηκε για περαιτέρω διευκρινίσεις, καθώς αναμένεται νέα διυπουργική απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε και τερματίζει η ισχύς της προηγούμενης.

Από εκεί και πέρα, ερωτώμενος αναφορικά με το συμβάν στην Αγία Τριάδα Αγρινίου, ο Μητροπολίτης δήλωσε άγνοια, αν και προσέθεσε ότι είναι ενήμερος για πανομοιότυπα περιστατικά στην Πάτρα και σε άλλες περιοχές.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι ξεκαθάρισε πώς από τη στιγμή που υπάρχουν σαφείς ιερατικές προτάσεις και αποφάσεις, αποτελεί ευθύνη του κάθε αρχιερέα η τήρησή τους. Παράλληλα, ο κ. Ιερόθεος τόνισε ότι ο κατά τόπους Μητροπολίτης είναι ο αρμόδιος τόσο για την ενημέρωση των ιερέων για τις όποιες αποφάσεις, όσο και για τη διαχείριση των όποιων ζητημάτων προκύπτουν.

13 Σχόλια

  1. Στην θρησκόληπτη Σερβία όπου οι εκκλησίες είναι ανοικτές και ο κόσμος μεταλαμβάνει ελεύθερα οι θάνατοι είναι λιγότεροι από ότι στη πρώην ορθόδοξη χώρα όπου οι χλευάζοντάς και λοιδορούν τες έχουν στήσει χορό και πανηγύρι αδράζοντας την ευκαιρία να γκρεμίσουν ότι έχει μείνει

  2. Κύριοι και κυρίες που είσαστε φανατισμένοι ζηλωτές καθώς και εσείς (μερικοί ευτυχώς και όχι όλοι) κληρικοί που εκμεταλλεύεσθε άτομα εύπλαστα στο χαρακτήρα ώστε να υπερασπιστούν τις θέσεις σας, ίσως πρέπει να διαβάσετε την εγκύκλιο της ιεράς συνόδου. Η εγκύκλιος αυτή αναφέρει τα εξής: “Επειδή διακυβεύεται η υγεία των ανθρώπων, δεν ωφελούν τάσεις αυτονομήσεως από την κοινή πορεία της εκκλησιαστικής νηός, αλλά απαιτείται πιστή υπακοή στις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων”. Δείξτε ταπείνωση και τηρήστε τα μέτρα που η ίδια η σύνοδος σας προτρέπει να ακολουθήσετε, δείξτε αγάπη στον συνάνθρωπο και μην κρύβεστε πίσω από τους “οπαδους” σας για να αναδείξετε το εγώ σας θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη δημόσια υγεία, αλλά και την ακεραιότητα της εκκλησίας. Η εκκλησία είναι σώμα και όταν ένα μέλος αποκόπτεται από ένα σώμα τότε αυτό νεκρώνεται. Δεν ωφελεί πουθενά την ψυχή κανενός μας να υπάρχει τάση διχασμού τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε θρησκευτικό λόγω της απειθαρχίας κάποιων.

  3. Πολλα τα δεινα,και ουδεν δεινοτερο ανθρωπου πελει….(Σοφοκλης)…..Τα μεγαφωνα εχουν εξεληχθει σε καθημερινοτητα,ειναι σημερα τα πιο απαραιτητα εργαλεια των εμπορων,ολοι οι πλανοδιοι εμποροι τα χρησιμοποιουν,σε λιγο και στις εκκλησιες θα ισχυει το ,αλλα θα το επαναλαβω αυτο που εχω πει και αλλες φορες απο τον ιο θα προκυψουν και θετικα,θα πεσουν πολλες μασκες ισως επειδη γινεται και καταχρηση της μασκας,ενεκα ιου.

  4. Η συνταρακτική ομάδα του agriniopress πως και παρέκαμψε τον οικείο Μητροπολίτη και δεν επικοινώνησε μαζί του για διευκρινήσεις; Ο Κοσμάς πήρε τα ιερά λείψανα των αγίων και γύριζε ολόκληρη την Μητρόπολη για να ευλογήσει, δεν τα πήρε ο Ναυπάκτου. Βέβαια αν πιστεύατε σε Θεό δεν θα τα κάνατε όλα ταύτα… Να είστε καλά και υγιείς!!!

  5. Νίκο παιδί μου, μάθε ότι η Εκκλησία δεν δημιουργεί τύψεις και ενοχές σε κανέναν. Στην Εκκλησία του Χριστού οποίος θέλει ελεύθερα πάει ή φεύγει. Μάλλον σε κάτι άλλο θα αναφέρεσαι ή πολύ πιθανόν κάτι δεν κατάλαβες καλά. Το ηχείο ξυπνάει συνειδήσεις και αφυπνίζει, δεν δημιουργεί ενοχές.

  6. Καλοι οι δελφινοι που ρωτας agrinio press αλλα εχουν πεσει οι μασκες χρονια τωρα, λιγοι θα μεινουνε οπως λιγοι ητανε μια ζωη οι πατερες που δεν βαζανε μπροστα το μισθο τους την θεσουλα τους και ολα τα υπολοιπα..Ηθελα να ηξερα αν ζουσε ο χριστοδουλος θα ειχανε την ιδια αποψη οι λοιποι δελφινοι….τελικα περνουνε γραμμη μερικοι οπως τα κομματα ……..μολισ θα ρωτησεις καποιον αγιο πατερα για το περιστατικο, εχουμε στην περιοχη μας πολλους απο αυτους δεν χρειαζεται να μπαινεις σε εξοδα και να παιρνεις γνωμες τοσο μακρια,τοτε μπορεις να μιλησεις αντικειμενικα να ακουσουμε και μια αλλη γνωμη οχι αυτη που θελετε εσεις………..

  7. Οι πιστοί φταίνε, όταν η εκκλησία ανοίγει τα μεγάφωνα στη διαπασών; Γιατί τη Θεία Λειτουργία μάλλον την κάνουν για τον κόσμο κι όχι για το Θεό. Όταν ανοίγουν τέρμα τα μεγάφωνα (από την πολλή ταπείνωση που έχουν), τι θέλετε να κάνει η γριούλα ή ο κάθε χριστιανός; Δεν θα νιώσει τύψεις που δεν πήγε; Πρόστιμα στους παπάδες λοιπόν γιατί αυτοί υποκινούν τον κόσμο. Δεν καταλαβαίνουν κάποιοι την κρισιμότητα λίγων ημερών. Λες και ότι αυτό θα διαρκεσει για πάντα. Λίγες μέρες υπομονή. Αλλα τα παγκάρια μάλλον θέλουν φαι….

    1. κ. Νίκο αν νομίζετε ότι είναι λίγες μέρες υπομονής και μετά θα επιστρέψετε στην κανονικότητα απλά αυταπατάστε!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button