ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Η καθηγήτριά μου Ουρανία Λανάρα στο Αγρίνιο

«ΜΕ ΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2021!» μου ευχόταν η «ευεργέτιδά» μου και καθηγήτριά μου σε Γυμνάσιο του Αγρινίου, Ουρανία Λανάρα, φιλόλογος και τ. Γενική Επιθεωρήτρια ΜΕ, από το Αγρίνιο, στις 19.12.2020. «Σε ευχαριστώ που μου στέλνεις το ΝΑΙ… Συμφωνώ με τις επιλογές των θεμάτων σου… Σε διαβάζω. Μερικά σημεία από τα άρθρα σου, τα αποδελτιώνω και τα χρησιμοποιώ καταλλήλως… Μέσα από την προσωπική μας “εγκλείστρα”, ας δώσει ο Μεγάλος Θεός σε όλους μας μετάνοια, εσωστρέφεια και απαλλαγή από την παγκόσμια πανδημία. Ότι ουκ αδυνατήσει παρά τω Θεώ παν ρήμα».

Η Ακαδημία Αθηνών, το 1997, τη βράβευσε, μαζί με τον Βασίλη Χαρώνη, για το τετράτομο έργο τους «Παιδαγωγική Ανθρωπολογία Ιωάννου Χρυσοστόμου». «Ότι πολλά μοχθήσαντες και επιστήμης χρησάμενοι έργον περί των του Ι. Χρυσοστόμου παιδαγωγικών περί ανθρώπου ιδεών συνέγραψαν», όπως έδοξε στην Ακαδημία.

Το έργο τεράστιας σημασίας για την παιδαγωγική αξία του και χρήσιμο σε παιδαγωγούς, καθηγητές, κληρικούς και δημοσιογράφους. «Αφιερώνεται στους Έλληνες γονείς και εκπαιδευτικούς, που πασχίζουν να μορφώσουν την εικόνα του Θεού μέσα στις ψυχές των παιδιών», γράφει στο ξεκίνημα του βιβλίου (Έκδοση 1993, Εκδοτικός Οίκος Ελ. Μερετάκη «Το Βυζάντιον», Copyright: Βασ. Χαρώνης, τηλ. 210-9917475 – Ουρανία Λανάρα, τηλ. 26410-21562).

Πολλές φορές καταφεύγω στους τέσσερις τόμους, στο «χρυσωρυχείο», για απαντήσεις σε όσα με προβληματίζουν. Καθώς διαβάζω την ανάλυση των εννοιών του Χρυσοστόμου, που μετέφερε σε απλή γλώσσα η Ουρανία Λανάρα, νιώθω λες και είναι κοντά μου, όπως όταν ήμουν μαθητής και έπαιρνα σαν εργάτρια μέλισσα το νέκταρ των διδαχών της. Σπουδαία παιδαγωγός, ένα «διαμάντι» στην πόλη του Αγρινίου, με τα «καπνοχώραφα» και τις καπναποθήκες, με τους μεγάλους ποιητές της Αιτωλοακαρνανίας, με τους προκομένους κατοίκους και το πνευματικό μελίσσι των παιδιών τους, που όπου κι αν είναι, «διδάσκουν» όσα έμαθαν από τους δασκάλους και γονείς στις γειτονιές της Αγίας Τριάδος, του Αγίου Γεωργίου, του Άι-Δημήτρη, της Παναγιάς, του Αγίου Κωνσταντίνου, του Αγίου Χριστοφόρου και γύρω στα ποτισμένα με ιδρώτα χωράφια στα χωριά, στο Παναιτώλιο, στα Καλύβια, στη Σπολαΐτα, στα δύο Ρέμματα, στη Λυσιμαχία, στο Μεσολόγγι, στο Αιτωλικό, στα χωριά του Αχελώου και του Βάλτου, στο Θέρμο και τη Μακρύνεια.

Είναι παντού στην ελληνική κοινωνία τα παιδιά που έμαθαν ήθος από τη Λανάρα, τον Κωσταρά, τον Κωστακιώτη, τον π. Βενέδικτο, τον Σκαρμπογιάννη, τον Δ. Φεφέ, τη «Ζωή», τον «Σωτήρα», τις κατασκηνώσεις στον Άι-Βλάση και τη Ρίζα και μια μεγάλη σειρά καθηγητών που άφησαν ιστορία προσφοράς. Βγήκαν ευεργέτες της κοινωνίας και όχι γκρεμιστές και αμφισβητίες των πάντων, τα κατηχητόπουλα της Λανάρα, του Βενέδικτου και του Παπαποστόλη.

Στο πρόσωπο της Ουρανίας Λανάρα, που με τιμά προσευχόμενη και για μένα, αυτής της σπουδαίας χριστιανής, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Κάποιοι από τους αναγνώστες του «ΝΑΙ» και των εκδόσεών μας (γύρω στα 2.500.000) ίσως πήραν απάντηση από πού είναι η πηγή εμπνεύσεώς μου.

Αγαπημένη μου, σ’ ευχαριστώ και για το Ημερολόγιο 2021 της «ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ», της Αδελφότητος που ηγείσαι, με το αφιέρωμα στον Όσιο Ιωσήφ Ησυχαστή, το εύοσμο άνθος του Αγίου Όρους.

Ε.Σ.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στη στήλη UNDERWRITING, του περιοδικού Ασφαλιστικό ΝΑΙ, τεύχος 189, Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2021:

Πηγή: nextdeal.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button