Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Η εορτή της Μεταμορφώσεως στη Ναυπακτία

Εορτάσθηκε και φέτος η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, τέλεσε τον Εσπερινό της Εορτής μετ΄ Αρτοκλασίας στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου όπου και κήρυξε τον θείο λόγο. Ομίλησε για το ότι ο Χριστός είναι το ιλαρό φως της δόξης του Πατρός.


Ανέλυσε τον ύμνο «Φως ιλαρόν» που ψάλλουμε κατά την είσοδο του Εσπερινού που είναι ο αρχαιότερος ύμνος , τον οποίον αναφέρει και ο Μέγας Βασίλειος ως «αρχαία φωνή». Είπε ότι στον ύμνο αυτόν δοξάζουμε τον Χριστόν, που είναι το ιλαρό φως της δόξης του αθανάτου Πατρός, υμνούμε τον Τριαδικό Θεό και ομολογούμε ότι Αυτόν πρέπει να τον υμνούμε σε κάθε καιρό.

Ανήμερα της Εορτής ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο πανέμορφο χωριό της Ελατούς στην ορεινή Ναυπακτία. Η Ελατού, που απέχει περίπου μιάμιση ώρα από την Ναύπακτο, βρίσκεται σε υψόμετρο 1050 μέτρων και είναι περικυκλωμένη από έλατα, εξ ου και το όνομα της, ενώ κατά την χειμερινή περίοδο παραμένουν τρεις (3) άνθρωποι. Στην γύρω περιοχή εκανε την στρατιωτική του θητεία ο όσιος Πάΐσιος ο Αγιορείτης, ενώ πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις έγιναν στην κορυφή Ομάλια που βρίσκεται πάνω από το χωριό, γι’ αυτό ο Όσιος αγαπούσε πολύ τον τόπο αυτόν.

Στον περικαλλή πανηγυρίζοντα Ναό της Μεταμορφώσεως, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία πλαισιούμενος από τον, επί 35 έτη, εφημέριο του χωριού π. Νικόλαο Δημόπουλο και τον διάκονο Παΐσιο Παρασκευά.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στις δύο εορτές, της Μεταμορφώσεως του Χριστού και της Αναστάσεως του Χριστού, αφού η εορτή της Μεταμορφώσεως συνέπεσε εφέτος Κυριακή, και οι δύο αυτές εορτές συνδέονται με τον Χριστό που είναι Φως. Πρόκειται για το θείο και άκτιστο φως που παραμένει στην Ορθόδοξη Εκκλησία και μας φωτίζει, ζεσταίνει και παρηγορεί.

Επίσης συνέδεσε τις δύο αυτές εορτές (Μεταμόρφωση και Ανάσταση) με την εορτή της Πεντηκοστής και εντόπισε τα κοινά σημεία και τις διαφορές. Κατόπιν τόνισε ότι σε κάθε εποχή υπάρχουν μάρτυρες της θεολογίας των μεγάλων αυτών εορτών, δηλαδή της Αποκαλύψεως του Θεού, και για την εποχή μας ανέφερε τον άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη ο οποίος βίωσε στην ζωή του, την Μεταμόρφωση του Χριστού, την Ανάστασή Του και την Πεντηκοστή, συνδεδεμένες μεταξύ τους και τις κατέγραψε με ακρίβεια.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας, αφού ευλόγησε τα πρώτα σταφύλια, ευχαρίστησε τον ιερέα, τους ψάλτες, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, που αποτελείται από γυναίκες, τους Χριστιανούς που εκκλησιάστηκαν και ευχήθηκε να μεταμορφωνόμαστε όλοι πνευματικά.

Μετά την θεία Λειτουργία είδε τους ανθρώπους στο προαύλιο του Ναού και στο Ξενοδοχείο και συζήτησε μαζί τους διάφορα εκκλησιαστικά και κοινωνικά θέματα.

Φωτογραφίες Ἑσπερινὸς

Φωτογραφίες Θεία Λειτουργία

 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button