ΕκπαίδευσηΡοή Ειδήσεων

Η αναγνώριση των εξ αποστάσεως τίτλων σπουδών στα χρόνια του ΔΟΑΤΑΠ

Ίσως είναι αρκετοί οι οποίοι δεν έχουν ακούσει για τον ΔΟΑΤΑΠ. Απασχολεί και «ταλαιπωρεί» αρκετούς αν όχι όλους όσους φοιτούν σε κάποιο πανεπιστήμιο εξωτερικού εξ αποστάσεως.

Το ακρωνύμιο ΔΟΑΤΑΠ σημαίνει Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης.


Τον περασμένο Ιούλιο ο ΔΟΑΤΑΠ έθεσε ως προϋπόθεση για την αναγνώριση της ισοτιμίας των τίτλων σπουδών σε εξ αποστάσεως προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα πανεπιστημίων εξωτερικού να γίνονται υποχρεωτικά μόνο δια ζώσης γραπτές εξετάσεις για κάθε μάθημα και μάλιστα στη χώρα της έδρας του πανεπιστημίου.

Και εκτός από τις εξετάσεις και οι ομαδικές συναντήσεις στο πλαίσιο των μαθημάτων να γίνονται υποχρεωτικά στην ξένη χώρα.

Η απόφαση αυτή σήκωσε θύελλα αντιδράσεων και καταργούσε κατά τα φαινόμενα την αξία των αποστάσεων μαθημάτων σε ξένα πανεπιστήμια.

Δηλαδή, τι πιο λογικό από το να πηγαίνει κανείς 4-5 φορές το χρόνο σε ξένη χώρα να δίνει τις εξετάσει. Ποιος ο λόγος να μην διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό, στην τελική. Και καλά η Κύπρος είναι «δίπλα». Για Γαλλία, Αγγλία, Καναδά, Αυστραλία τι γίνεται;

Ακραία παραδείγματα αλλά υπαρκτά. Το θέμα είναι σαφώς μεγαλύτερο γιατί αναγκαστικά ο καθένας στρέφεται στα της χώρας σου. Είτε κολέγια, είτε πανεπιστήμια και ούτε κάθε εξής.

Διαβάζουμε βέβαια πως η Ευρώπη έχει αντίθετη άποψη αλλά ξεφεύγει η κουβέντα. Στα του ΔΟΑΤΑΠ δεν άργησε η απάντηση από το νομικό Συμβούλιο του Κράτους όπου έκρινε παράνομη την απόφαση του για τον τρόπο των εξετάσεων.

Είναι παράνομη γιατί έχει εκδοθεί κατά παράβαση του Συντάγματος και σύμφωνα με την απόφαση δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα και ο ΔΟΑΤΑΠ καλείται να ανακαλέσει.

Περιγράφεται χαρακτηριστικά σε καλοκαιρινό δημοσίευμα του Αθηναϊκού τύπου.

Πρακτικά, η απόφαση της 26ης Ιουνίου, που στην ουσία ακυρώνει την έννοια της εξ αποστάσεως φοίτησης, δικαιολογείται από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του «Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης», ως «ερμηνεία του νόμου». Πρόκειται για τον νόμο 3328/2005, που αφορά τον ΔΟΑΤΑΠ ως οργανισμό. Στον συγκεκριμένο νόμο, στο άρθρο 4 όπου τίθενται οι «προϋποθέσεις αναγνώρισης τίτλων», αναφέρεται ότι η «ισοτιμία» αναγνωρίζεται εφόσον η διάρκεια των σπουδών, η διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης και οι όροι αξιολόγησης, προαγωγής και αποφοίτησης των σπουδαστών πληρούν τις απαιτήσεις των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής.

Και αμέσως παρακάτω: «Εξαιρούνται από την προϋπόθεση της διαδικασίας της διδασκαλίας και μάθησης τα ιδρύματα τύπου ”ανοικτού πανεπιστημίου” (open university), ”σπουδών εξ αποστάσεως” (distance learning) και ”εξωτερικών πτυχίων” (external degrees), υπό τον όρο ότι τα συγκεκριμένα ιδρύματα έχουν ειδικό πρόγραμμα σπουδών για τον σκοπό αυτό, ότι ολόκληρη η διαδικασία παροχής τέτοιου τύπου προγράμματος γίνεται αποκλειστικά από το ίδρυμα που απονέμει τον τίτλο και όχι από άλλο με οποιονδήποτε τρόπο συνεργαζόμενο με αυτό ίδρυμα και ότι η αξιολόγηση, προαγωγή και αποφοίτηση γίνονται με βάση διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες, ανάλογες με αυτές που ισχύουν στα άλλα προγράμματα σπουδών με παρακολούθηση».

Με λίγα λόγια αποφασίζουμε και ερμηνεύουμε το νόμο όπως βολεύει και συμφέρει.

Με την δημοσίευση της απόφασης, φοιτητές μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί μετέφεραν τον προβληματισμό τους.

Μάλιστα, επικοινώνησαν και με το agriniopress.gr καθώς ενώ είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους εξ αποστάσεως και έδωσαν εξετάσεις σε νοικιασμένους χώρους στην Αθήνα, έβλεπαν το πρόβλημα της αναγνώρισης των πτυχίων μπροστά τους.

Η υπουργός Παιδείας άλλωστε είχε δεσμευτεί για την αφαίρεση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων ακόμα και με νομοθετική ρύθμιση. Λόγω της πανδημίας όλα είχαν πάει πίσω και οι φοιτητές… στο περίμενε.

Βέβαια στα τέλη Σεπτεμβρίου ανακλήθηκε τελικά η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ που προέβλεπε σαρωτικές αλλαγές στις σπουδές εξ’ αποστάσεως, ύστερα από τη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας, έγινε δεκτή από Νίκη Κεραμέως, η υπ’ αριθμ. 129/2020/10-8-2020 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) αναφορικά με την απόφαση του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) για την αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν εξ αποστάσεως, μετά από ερώτημα που υπέβαλε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης.

Σε συμμόρφωση με τη γνωμοδότηση ΝΣΚ, η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ θα πρέπει να ανακληθεί, και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων – σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΔΟΑΤΑΠ – θα προχωρήσει στην αναμόρφωση του πλαισίου αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ιστορία που ταλαιπώρησε τους φοιτητές όλο το καλοκαίρι φαίνεται πως τελείωσε στο τέλος του περασμένου μήνα. Τουλάχιστον προσωρινά.

 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button