ΑυτοδιοίκησηΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

H περιφερειακή αρχή Λευκάδας για τα έργα στο νησί

Αναλυτική ενημέρωση, για τα πεπραγμένα της περιφερειακής ενότητας Λευκάδας έγινε σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε εχτές το μεσημέρι, παρουσία της περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα και του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Κτενά.

Η Ρόδη Κράτσα αναφέρθηκε σε σημαντικά έργα που αφορούν τη Λευκάδα, ξεδιπλώνοντας το σχέδιο της για τα επόμενα χρόνια.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση του γηροκομείου, έκανε λόγο για ένα μεγάλο έργο το οποίο έχει μία ταλαίπωρη ιστορία, ωστόσο υπάρχει μεγάλη προσμονή της κοινωνίας για την ολοκλήρωσή του, ένα έργο που παρακολουθεί η περιφέρεια από κοντά. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι έγιναν οι προσαρμογές στη μελέτη που όφειλαν να κάνουν και πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο.

“Ένας από τους μεγάλους τομείς της περιφέρειας είναι το οδικό δίκτυο, για το οποίο πρέπει να έχουμε μεγάλη προσοχή ως προς τα βασικά έργα Υποδομών. Εμείς σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και μεταφορών ξεκινάμε ένα μεγάλο έργο 30 εκατομμυρίων με το ΦΠΑ, με υπάρχουσες μελέτες που αναδείξαμε με τη συμπαράσταση του Υπουργείου Υποδομών, αλλά προτού φτάσουμε εκεί, ξεκινάμε την επικαιροποίηση τους και η Περιφερειακή αρχή στη Λευκάδα κάνει μία μελέτη Οδικής Ασφάλειας, η οποία έχει να κάνει με το επαρχιακό δίκτυο Λευκάδας -Νυδρίου το οποίο είναι ταλαιπωρημένο και σε κακή κατάσταση.”

Δεν μπορεί να γίνεται η ανάπλαση του Νυδριού, να θεωρούμε ότι είναι ένα κεφάλαιο για τη Λευκάδα, να προσπαθούμε να ξεκολλήσουμε το τουριστικό καταφύγιο και το δίκτυο να είναι σε καλή κατάσταση.”

Αναφορικά με την παράκαμψη Καλαμιτσίου, η κυρία Κράτσα έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο, “το οποίο είχαμε συζητήσει και κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Υπάρχει μία παλιά μελέτη, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία επικαιροποίησης.¨

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Κτενάς συμπλήρωσε, ότι επρόκειτο για ένα έργο που ήταν πολλά χρόνια σε αδράνεια, “χωρίς να εξετάζουμε τους λόγους αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.”

Από την πρώτη στιγμή το έθεσα σαν προτεραιότητα και έχει γίνει επικαιροποίηση τοπογράφισης και τιμών, οι υπηρεσίες της περιφέρειας είναι σε καθημερινή επικοινωνία με τον πρόεδρο του χωριού, ώστε να οριστικοποιήσουμε ότι οι ιδιοκτησίες παραμένουν ίδιες και πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε στην κήρυξη της απαλλοτρίωσης.”

Η κυρία Κράτσα ανέφερε ότι όλα τα έργα τρέχουν σε πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι είχαμε συνηθίσει, ενώ στο δεύτερο κομμάτι της παρέμβασης της μίλησε για το σχέδιο που εκφράζει το όραμα της περιφερειακής μας αρχής για την Λευκάδα και έχουν να κάνουν με παρεμβάσεις με στόχο την ανάδειξη των ωραίων σημείων της, αλλά και την αισθητική αναβάθμιση άλλων σημείων, τα οποία θα προσθέσουν στην ποιότητα όχι μόνο τουριστική, αλλά και την ευημερία των κατοίκων.

Αναφέρθηκε στην ανάπλαση της γύρας και των αλυκών, έργα όπως είπε, ” καταθέσαμε από την αρχή της περιφερειακής αρχής, κομβικά σημεία του οράματος για μία Λευκάδα η οποία αναβαθμίζεται ποιοτικά.

Αναφερόμενη στην ανάπλαση της εισόδου του νησιού η Ρόδη Κράτσα, είπε ότι οι λειτουργικές εγκαταστάσεις πρέπει να βρεθούν σε ένα άλλο επίπεδο και η Λευκάδα με αυτές τις εγκαταστάσεις να μην είναι το στυλ του παλιού μηχανοστασίου, άλλα στοιχεία που προσδίδουν την πρώτη ταυτότητα για την ιστορία της πόλης μέσα σε ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον τόσο αισθητικά, όσο και χωροταξικά.”

Ο κύριος Κτενάς συμπλήρωσε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η εικόνα του νησιού, σε συνδυασμό με την ανάπλαση της Γύρας, με δημιουργία ποδηλατοδρόμων, αλλά και περιπατητικών διαδρομών.

Το ίδιο όμως και στην είσοδο της πόλης, το παλιό Πέραμα, την αποθήκη πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάπως διαφορετικά, νομίζω ότι η εικόνα της πόλης πρέπει να αλλάξει και η αισθητική παρέμβαση να είναι προς το συμφέρον όλων και οι τουρίστες να το εισπράττουν κατά την είσοδο τους στο νησί.”

Σύμφωνα με την κυρία Κράτσα, όλη αυτή η ανάπλαση που εκφράζει και το όραμα της περιφερειακής αρχής στη Λευκάδα, θα συνδυαστεί και με την ΟΧΕ.

“Η Λευκάδα έχει μια ΟΧΕ, (ολοκληρωμένη χωρική επένδυση), η οποία βρίσκεται στην αρμοδιότητα, αλλά και την διακριτική ευχέρεια της δημοτικής αρχής, η οποία πρέπει να υποβάλει τροποποιήσεις και ενημερώσεις.

Για αυτό το θέμα θα επισκεφτούμε και το Δήμαρχο Λευκάδας Χαράλαμπο Καλό είναι το πρώτο θέμα που θα του θέσουμε, καθώς θα έρθω και εγώ εδώ όταν θα την συζητήσουμε, για να καταλήξουμε τόσο με τα σχέδια του δήμου, όσο και της περιφέρειας, πώς θα έχουμε μία ολοκληρωμένη ΟΧΕ , που εκφράζει το όραμα για την ποιοτική, αισθητική, και λειτουργική αναβάθμιση της, από την πλευρά της κυκλοφορίας, ασφαλείας και ευεξίας των κατοίκων.

Άλλο ένα θέμα για το οποίο είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε και θα το συζητήσουμε με τον δήμαρχο Λευκάδας είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

“Έχουμε εξασφαλίσει τη συνεργασία του υφυπουργείου αθλητισμού, για να κάνουμε μία προγραμματική σύμβαση με τους δήμους, για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ο αθλητισμός είναι για εμάς κάτι πολύ σημαντικό, για ό,τι σημαίνει και προστιθέμενη αξία στην τουριστική μας προβολή και εξέλιξη και είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε τον αθλητισμό νέα διάσταση στην τουριστική μας πολιτική.”

lefkadapress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button