Lifestyle & PeopleΡοή Ειδήσεων

H γυναίκα συγγραφέας, που έσπασε το κατεστημένο-Είχε ελληνικό ψευδώνυμο και φορούσε αντρικά ρούχα

Η σχέση με τον Σοπέν και ο επικήδειος του Ουγκό: «Κλαίω μια νεκρή, χαιρετώ μια αθάνατη»...

Η Γαλλίδα μυθιστοριογράφος Γεωργία Σανδή, έγινε γνωστή στη Γαλλία του 18ου αιώνα τόσο για την εκκεντρική εμφάνιση και συμπεριφορά της, όσο και για το συγγραφικό της έργο.

Η Γαλλίδα μυθιστοριογράφος Γεωργία Σανδή, έγινε γνωστή στη Γαλλία του 18ου αιώνα τόσο για την εκκεντρική εμφάνιση και συμπεριφορά της, όσο και για το συγγραφικό της έργο. Συνήθιζε να ντύνεται με αντρικά ρούχα και να καπνίζει δημοσίως, κάτι που ήταν απαγορευμένο για τις γυναίκες της εποχής.


Χαρακτηρίστηκε ως πρωτοπόρος φεμινίστρια, πριν τη δημιουργία του όρου….

Χαρακτηρίστηκε ως πρωτοπόρος φεμινίστρια, πριν τη δημιουργία του όρου. Μεγάλοι συγγραφείς, όπως ο Βίκτορ Ουγκώ και ο Φλωμπέρ, έκαναν μνεία στο όνομά της.

Διαβάστε Επίσης

Η σχέση της με τον διάσημο πιανίστα Φρεντερίκ Σοπέν αποτέλεσε ένα από τα πρώτα ειδύλλια διασημοτήτων στην ιστορία.

Η συγγραφέας που κέρδισε την εκτίμηση της γαλλικής ελίτ

Η Γαλλίδα συγγραφέας γεννήθηκε σε αριστοκρατική οικογένεια στο Παρίσι την 1η Ιουλίου 1804. Το πραγματικό της όνομα ήταν ΑμαντίνΩρόρ-Λουσίλ Ντυπέν (Amandine-AuroreLucile Dupin), ενώ υπέγραφε τα έργα της με το ψευδώνυμο “Γεωργία Σανδή”. Η επιλογή της οφείλεται κυρίως στην πρώιμη συνεργασία της με τον Γάλλο συνέγραψε το πρώτο της βιβλίο.

Ωστόσο δεν αποκλείεται, η επιλογή ενός ελληνικού ονόματος να οφείλεται και στο γενικό κλίμα φιλελληνισμού που επικρατούσε στη γαλλική κοινωνία μετά το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Διάλεξε να ασχοληθεί με την λογοτεχνία και αυτό από μόνο του ήταν μια ριζοσπαστική επιλογή. Για τα δεδομένα της γαλλικής κοινωνίας του 18ου αιώνα ήταν αδύνατο μια γυναίκα να βιοποριστεί από τη συγγραφή βιβλίων. Ο χώρος της λογοτεχνίας ήταν καθαρά ανδροκρατούμενος και η Σανδή είχε να ανταγωνιστεί σπουδαία ονόματα, όπως τον Βίκτορ Ουγκώ, τον Γκυστάβ Φλωμπέρ και τον Μπαλζάκ.

Σε ηλικία 27 ετών κατάφερε να αναδειχθεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα του Γαλλικού Ρομαντισμού. Έγραφε κυρίως μυθιστορήματα, εμπνευσμένη από την παιδική της ζωή στη γαλλική επαρχία.

Από την αρχή τα έργα της παρουσίασαν “μεγάλων” συγγραφέων.
Το 1844 ο Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφκσι μετέφρασε το έργο της Σανδή “La dernière Aldini”, αν και μετά την ότι είχε ήδη κυκλοφορήσει στα ρωσικά. Ο
Μπαλζάκ είχε πει την χαρακτηριστική φράση πως “αν κάποιος πίστευε ότι (η Σανδή) έγραφε άσχημα, ήταν επειδή τα δικά του πρότυπα κριτικής ήταν ανεπαρκή”. Ο Ευγένιος Ντελακρουά και ο Φλωμπέρ υπήρξαν θερμοί υποστηρικτές της και θαυμαστές των έργων της, ενώ στην κηδεία της ο Βίκτορ Ουγκό μίλησε για μια “σπουδαία γυναίκα”. Αντίθετη άποψη είχε ο Γάλλος σουρρεαλιστής ποιητής Σαρλ Μπωντλέρ που χαρακτήρισε την ίδια και το έργο της“χαζό και φλύαρο”.

Διαβάστε όλο το άρθρο: mixanitouxronou.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button