Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019ΕκλογέςΡοή Ειδήσεων

Γιάννης Σύψας: Αιτωλοακαρνανία… Ένας «Παρατημένος Παράδεισος Βιοποικιλότητας»

Γράφει ο Γιάννης Σύψας*

Οι ιδιαιτερότητές της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας, οι φυσικές ομορφιές γεμάτες χρώματα, η πλούσια βιοποικιλότητα, η ομορφιά του τοπίου και ο οικολογικός της πλούτος, κεντρίζουν το ενδιαφέρον και μπορεί να αποτελέσουν πόλο έλξης και προσέλκυσης για οικοτουρίστες από το εξωτερικό, το εσωτερικό καθώς και απλούς φυσιολάτρες.

Διέξοδο από την κρίση σε πολλούς τομείς δράσης μπορεί να αποτελέσει η ορθολογική ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού. Η ποικιλομορφία των βιοτόπων, η πλούσια ορνιθοπανίδα με τα σπάνια είδη πουλιών, τα υγροτοπικά συστήματα με τις λίμνες, ακόμη και τις τεχνητές, τα ποτάμια, οι εποχικοί χείμαρροι, οι εύφορες πεδιάδες με τα αγροοικοσυστήματα, οι ορεινοί όγκοι με την ίδρυση φυσιολατρικών περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών, οι δασικές εκτάσεις με δυνατότητες αναψυχής και με τα υπεραιωνόβια δέντρα, ορίζουν ένα φυσικό πάρκο στην Αιτωλοακαρνανία, ως γεωγραφική έκταση υψηλής οικολογικής αξίας και τη χαρακτηρίζουν αναμφίβολα ως «Παράδεισο Βιοποικιλότητας».

Ο Νομός ενδείκνυται απόλυτα για εναλλακτικό τουρισμό ως μέσο αναψυχής, φυσιολατρίας και μπορεί να συνδυαστεί με την οικοτουριστική ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών, μέσω προστασίας και ορθής διαχείρισης. Παράλληλα ο εναλλακτικός τουρισμός, με τις ειδικότερες ευνοϊκές συνθήκες, θα συμβάλλει αποφασιστικά στη βιώσιμη και οικονομική τοπική ανάπτυξή κατά τη διάρκεια όλου του έτους, προσφέροντας κατ’ επέκταση οικονομικές δραστηριότητες και πολλαπλές υπηρεσίες-αγαθά στους πολίτες.

Τα τελευταία χρόνια, τουριστικοί όμιλοι της Ευρώπης, βλέπουν μία μεγάλη κατηγορία τουριστών να απορρίπτουν τον μαζικό τουρισμό και να αναζητούν μία άλλη μορφή ταξιδιού, πιο κοντά στην προστασία του περιβάλλοντος, στη μείωση των ρύπων και γενικά επιθυμούν έναν βιώσιμο τουρισμό. Πρόσφατες έρευνες καταγράφουν ένα σημαντικό ποσοστό ταξιδιωτών -άνω του 25% – με υψηλό μορφωτικό επίπεδο οι οποίοι αναζητούν πρωτότυπες βιωματικές εμπειρίες και τουριστικές υπηρεσίες.

Ως εναλλακτικές μορφές τουρισμού θα μπορούσαν να ειναι σχέδια τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη μορφών τουρισμού, όπως: Ο Αθλητικός τουρισμός αναψυχής, ο Πολιτιστικός τουρισμός, ο Θαλάσσιος τουρισμός, ο Τουρισμός της υπαίθρου, ο Γαστρονομικός τουρισμός καθώς και ο Τουρισμός υγείας και ευεξίας. Η Αιτωλοακαρνανία μπορεί να προσφέρει πληθώρα τέτοιων εμπειριών, εκμεταλλευόμενη την ποικιλότητα των τοπίων της, τους φυσικούς της πόρους, τον πολιτισμικό και ιστορικό της πλούτο, καθώς και την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά της. Όλα τα προηγούμενα, συνδυασμένα με νεωτεριστική επιχειρηματικότητα, μπορούν να αναδείξουν πρωτότυπες κερδοφόρες επενδυτικές ευκαιρίες.

Πλεονέκτημα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού είναι η δυνατότητα τους να προσελκύουν τουρίστες καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σταθερή πηγή εσόδων και απασχόλησης. Εμείς λέμε…Σχεδιασμός και υλοποίηση αυτού του πλεονεκτήματος…

#olaapotinarxi #nektariosfarmakis #ekloges2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button