Ροή Ειδήσεων

Γεωργιάδης για δικαστικούς: «Δεν μπορεί να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό και να δίνω αναδρομικά εκατομμύρια»

Η απόφαση για τους δικαστικούς μπορεί να οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, τονίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την πρόσφατη δικαστική απόφαση για αύξηση σε δικαστικούς.

«Η απόφαση αφορά αυτούς που έχουν προσφύγει, μελετάμε τις συνέπειές της», σημείωσε ακόμα ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ενώ τόνισε ότι υπάρχει θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης.


Όπως είπε, «σέβομαι πολύ τους δικαστές και συμφωνώ ότι το στάτους τους πρέπει να είναι ψηλά. Το θέμα είναι τι μπορεί να είναι». «Δεν θα εφαρμοστεί σε όλους, δεν υπάρχουν τα λεφτά», είπε ακόμα ο Άδωνις Γεωργιάδης καθώς όπως εξήγησε αυτό θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

«Όλα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή, δε θέλω να κατηγορήσω την απόφαση», είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός Εργασίας. «Οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη», ανέφερε ακόμα.

«Φαντάζεστε να είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους πλην δικαστών και βουλευτών;»

«Εδώ υπάρχουν δυο παρεπόμενα προβλήματα. Το ένα είναι δημοσιονομικό που είναι πραγματικό και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα καθαρά κοινωνικό», είπε και διερωτήθηκε:.

«Φαντάζεστε μια κοινωνία που για να εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές. Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών. Μα είναι δυνατόν».

«Στο τέλος το κράτος πληρώνει αυτά που έχει», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και ανέφερε χαρακτηριστικά ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. «Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανένα, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικά εκατομμύρια…Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…».

Επιπλέον πρόσθεσε: «Στην αναθεώρηση του Συντάγματος εγώ θα προτείνω, πραγματικά θα το προτείνω, ότι αν βγαίνουν αποφάσεις δικαστικές που έχουν δημοσιονομικό κόστος, επειδή εμένα δεν μου αρέσει να μην εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Εμένα μου αρέσει το κράτος να είναι σοβαρό. Έ, μα σοβαρό κράτος τις δικαστικές αποφάσεις τις σέβεται και τις εφαρμόζει»

«Όταν βγαίνει μια απόφαση με δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να μπαίνει αυτομάτως ένας εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες. Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, δυνάμει αυτής της δικαστικής απόφασης που πρέπει να πληρωθεί. Αλλιώς δεν μπορούμε να κάνουμε δημοσιονομική πολιτική», τόνισε επίσης ο υπουργός Εργασίας.

Από 65.000 έχουν μείνει 42.000 εκκρεμείς επικουρικές

Για τις επικουρικές σημείωσε ότι «πάμε πολύ καλά». «Όταν ανέλαβα υπουργός Εργασίας οι εκκρεμείς επικουρικές που παρέλαβα ήταν πρίπου 65.000, έχουμε ανακοίνωσε διάφορα πράγματα που τις επιταχύνουν κλπ. Χθες που κοίταζα είμαστε στις 42.000, άρα έχουμε πέσει 23.000 μέσα σε τρεις μήνες. Με τη ρύθμιση που φαίρνουμε στη Βουλή, με το νέο νομοσχέδιο πιστεύω αρχές Νοεμβρίου πιστεύω θα πάμε σε μία απόδοση περίπου 15.000 επικουρικών συντάξεων στο Δημόσιο διότι ξεπερνάμε τον τρόπο του υπολογισμού που γίνεται με το χέρι και έχει μια συνθετότητα, βγάζουμε έναν αλγόριθμο και το κάνουμε αυτόματα ίδιο σε όλους. Ψηφιακά και αυτόματα».

«Ο ΕΦΚΑ μεταμορφώνεται σε ψηφιακός είναι e- ΕΦΚΑ. Το πρόγραμμα είναι εν εξελίξει, έχει ορίζοντα λήξης τα τρία χρόνια από σήμερα είναι on going, δηλαδή κάθε 1 μήνα παραδίδεται κάποιο κομμάτι του. Δεν είναι περιμένουμε τρία χρόνια για να τελειώσει συνεχώς κάτι τελειώνει και βελτιώνονται οι υπηρεσίες μας και προσθέτουμε ψηφιακές υπηρεσίες και οτιδήποτε άλλο. Σε τρία χρόνια θα έχουμε λογικά πλήρως ψηφιοποιήσει όλα τα αρχεία του ΕΦΚΑ, δηλαδή όλο τον συνταξιοδοτικό βίο, όλο τον ασφαλιστικό βίο, τα ποσοστά όλων των ασφαλισμένων μας. Όταν θα φτάσουμε εκεί, κυρία Βίδου, θα έχει συμβεί το εξής: θα μπορείς να έχεις μια εφαρμογή στο κινητό σου τηλέφωνο όποια ηλικία και να είσαι και να πατάς το κουμπί και να λες με αυτό το ρυθμό αν συνεχίζεις να δουλεύεις έτσι, θα πάρεις σύνταξη την τάδε μέρα του τάδε έτους».

Eξετάζουμε πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε δικαιότερα, την εισφορά αλληλεγγύης ανέφερε ερωτηθείς σχετικά ενώ τόνισε ότι σκοπός μας είναι να μηδενιστούν οι εκκρεμείς συντάξεις.

Πηγή: reader.gr

EURO 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button