Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Γεννητούρια στο Μεσολόγγι – Βγήκαν τα πρώτα πελεκανάκια

Τις τελευταίες ημέρες έσκασαν τα πρώτα αυγά και γεννήθηκαν τα πρώτα πελεκανάκια για το 2021 όπως αναφέρει ο Περιβαλλοντολόγος – Φωτογράφος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρανανικών Ορέων κ. Ιωάννης Κασβίκης.

Οι κάμερες του Φορέα Διαχείρισης μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο από τις αποικίες της λιμνοθάλασσας για να δώσουν όλη την απαιτούμενη επιστημονική πληροφορία που χρειάζεται κανείς για να ενισχύσει χωρίς κάποιας μορφής ανθρώπινη όχληση τα συμπεράσματα αναπαραγωγικής επιτυχίας του είδους για το τρέχον έτος και τις όποιες διαχειριστικές ενέργειες στην συνέχεια.


Η εν λόγω προμήθεια καμερών έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος «ΥΜΕΠΕΡΑΑ» με τίτλο «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων για δράσεις διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων».

Ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) θεωρείται ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες καθώς επίσης από την ελληνική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει το κυνήγι του και την ενόχλησή του στους τόπους αναπαραγωγής του. Περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 79/409 (περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών) της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2009/147/ΕΟΚ. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου γεννιούνται συνήθως δύο αβγά, τα οποία και επωάζονται για 30 μέρες.

Επειδή η επώαση γίνεται με το πέλμα των ποδιών τους, με την παραμικρή ενόχληση από τον άνθρωπο, προσπαθώντας να πετάξουν μακριά, οι αργυροπελεκάνοι συνθλίβουν τα αυγά τους (αρκετοί αργυροπελεκάνοι -Pelecanus crispus δεν επιστρέφουν καν στη φωλιά τους). Ο κίνδυνος παραμένει ο ίδιος ακόμα και αν έχουν ήδη εκκολαφθεί οι νεοσσοί, οι οποίοι, έως και την ηλικία των δυόμισι μηνών, εξαρτώνται απόλυτα από τους γονείς τους.

Όπως σημείωσε ο Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων κ. Γιάννης Σελιμάς , ο Φορέας πραγματοποιεί στην συγκεκριμένη προγραμματική περίοδο ένα πλέγμα επεμβάσεων διατήρησης των οικοτόπων, ειδών άγριας ζωής και ορνιθοπανίδας με σκοπό τόσο την καλή κατάσταση διατήρησης της φύσης και των ειδών όσο και την προώθηση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου.

Η συνεισφορά των προγραμμάτων ΕΣΠΑ ( ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ΠΕΠ Ιονιων Νήσων, ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας) είναι πολύ σημαντική και χρειάζεται η αρωγή των πολιτών όσο και των ΟΤΑ για την επίτευξη του στόχου της Αειφόρου Ανάπτυξης που είναι τόσο αναγκαία ειδικά σε καιρούς πανδημίας. Η υγειονομική κρίση είναι απότοκο της περιβαλλοντικής κρίσης γι αυτό και η συμμετοχή μας στην προστασία του περιβάλλοντος είναι περισσότερο επιτακτική παρά ποτέ.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button