Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Γαστροσκόπηση & κολονοσκόπηση: Πότε πρέπει να γίνονται οι εξετάσεις

Ο έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αρχίζει γύρω στα 50 έτη, ενώ ο έλεγχος του στομάχου μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, αν παρουσιαστεί κάποια αδυναμία ή συμπτώματα.

Για τον έλεγχο του εντέρου και του στομάχου οι προτεινόμενες εξετάσεις είναι η κολονοσκόπηση και η γαστροσκόπηση.

Πότε πρέπει να γίνεται η κολονοσκόπηση

Η διεθνής οδηγία λέει ότι η κολονοσκόπηση είναι αναγκαίο να γίνει γύρω στα 50. Σε άτομα με προϊστορικό καρκίνου συνιστάται να γίνεται νωρίτερα. Αυτά τα άτομα έχουν συνήθως κληρονομικότητα από παθήσεις που αφορούν το έντερο, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Για παράδειγμα αν κάποιος είναι απολύτως υγιής και έχει κάποιο συγγενή πρώτου βαθμού, ο οποίος έχει εμφανίσει νόσο του παχέος εντέρου θα κάνει την κολονοσκόπηση νωρίτερα από το κανονικό. Από την άλλη υπάρχουν οικογένειες που πάνω από ένα μέλος της οικογένειας έχει διερευνηθεί με καρκίνο εντέρου. Σε αυτή την περίπτωση ο έλεγχος θα πρέπει να γίνει σε όλη την οικογένεια, καθώς μπορεί να υπάρχει κάποιο κληρονομικό σύνδρομο του καρκίνου.

Ασθενείς με διαγνωσμένους πολύποδες, νόσο Crohn ή άλλες βλάβες του εντέρου, πρέπει να ξεκινήσουν από νωρίς τις εξετάσεις, ώστε να μπορέσουν να προλάβουν τυχόν άσχημη συμπτωματολογία και να ανιχνεύσουν βλάβες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Πότε πρέπει να γίνεται η γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος για να διαγνώσετε το έλκος ή άλλες παθήσεις του στομάχου, αφού επιτρέπει την ακριβή απεικόνισή του. Η εξέταση επιτρέπει τον έλεγχο της εσωτερικής κοιλότητας του οισοφάγου. Αν κριθεί αναγκαίο μπορεί να γίνει βιοψία. Η γαστροσκόπηση στην ουσία διαγιγνώσκει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, την κακοήθεια στο στομάχι ή στον οισοφάγο και τη διαφραγματοκήλη.

Ο γαστρεντερολόγος είναι η κατάλληλη ειδικότητα για να πραγματοποιήσει την εξέταση. Δείτε περισσότερα στην Γαστρεντερολογική Μονάδα EndoUnit.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button