ΑγοράΠροτεινόμεναΡοή Ειδήσεων

Θοδωρής Γαλαζούλας: Ταξίδι στα… μυστικά του καφέ από το Αγρίνιο ως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Roasting

Διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Roasting 2023 του SCA

Ο Αγρινιώτης Θοδωρής Γαλαζούλας, ιδιοκτήτης του ομώνυμου καφεκοπτείου στην πλατεία Στράτου, στην «καρδιά» του Αγρινίου διακρίθηκε στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Roasting 2023 του SCA, πετυχαίνοντας μία σημαντική επιβράβευση των προσπαθειών του να εξελιχθεί και να δοκιμάσει νέα πράγματα πάνω στο αντικείμενό του.

Ο νικητής του Ελληνικού Πρωταθλήματος Roasting μοιράζεται την πορεία του προς την κορυφή και την υπερηφάνεια του για την εκπροσώπηση της χώρας μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Roasting 2024.


Η συνέντευξή του στο περιοδικό Snack & Coffee:

Όσοι ζούμε στην Αθήνα δύσκολα αντιλαμβανόμαστε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ένας επαγγελματίας από την περιφέρεια ο οποίος θέλει να εξελιχθεί, να δοκιμαστεί και γιατί όχι, να βρεθεί στην κορυφή. Όταν όμως τα καταφέρει, τότε χωρίς αμφιβολία αξίζει να αφηγηθούμε την ιστορία του. Έτσι, αναζητήσαμε τον Θοδωρή Γαλαζούλα, που έχει βάση το Αγρίνιο, για να μας μιλήσει για το “ταξίδι” από το ομώνυμο καφεκοπτείο του μέχρι το πρώτο σκαλί του βάθρου στο πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Roasting.

Καταρχάς συγχαρητήρια για τη νίκη σου! Ήταν η πρώτη σου συμμετοχή; Πες μας περισσότερα…

Ευχαριστώ πολύ! Ήταν η πρώτη φορά που πήρα μέρος στο πρωτάθλημα και βγήκα πρώτος συγκεντρώνοντας 643 βαθμούς. Ο καφές μου ψήθηκε σωστά και όταν τον παρέδωσα στους κριτές, τα γευστικά χαρακτηριστικά του ήταν τα ίδια με αυτά που είχα δώσει νωρίτερα ως πρόβλεψη και δοκιμάζοντάς τον με τη σειρά τους, τα ίδια ακριβώς εντόπισαν κι εκείνοι. Οι καφέδες μας ήταν ένα single origin από τη Νικαράγουα και ένα blend από Παπούα-Νέα Γουϊνέα, Ινδία και Αιθιοπία, το οποίο θα έπρεπε να φτιάξουμε καθένας όπως ήθελε, και να το ψήσουμε. Για το δικό μου χρησιμοποίησα, 80% Αιθιοπία, 10% Παπούα-Νέα Γουϊνέα και 10% Ινδία.

Πώς προετοιμάστηκες για να κατέβεις στο φετινό πρωτάθλημα; Υπήρξε κάτι που σε δυσκόλεψε;

Μόνος μου έκανα την προετοιμασία, με αυτά που γνώριζα. Η καθημερινή ενασχόληση στο εργαστήριο του καφεκοπτείου είναι ένα είδος προπόνησης. Αν μπορούμε να το πούμε έτσι, προπονούμαι με τους καφέδες που αγοράζω και χρησιμοποιώ για τουλάχιστον 3-4 μήνες, τους ψήνω και τους πουλάω στο κατάστημά μου, παρατηρώντας το πώς συμπεριφέρονται στο πέρασμα του χρόνου. Πέρυσι αφιέρωσα περισσότερες ώρες, έκανα πιο έντονο πειραματισμό στο καβούρδισμα σε διάφορους καφέδες από άλλες περιοχές και με διαφορετικές επεξεργασίες. Επίσης, πραγματοποίησα πολλές γευστικές δοκιμές ώστε να αξιολογώ κάθε φορά το ψήσιμό μου. Στη διαδικασία του διαγωνισμού με δυσκόλεψε περισσότερο να καταλάβω το καβουρδιστήρι γιατί δουλεύω σε άλλου τύπου ψηστήρι.

Ξεκίνησες την προετοιμασία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Κοπεγχάγη; Ποιες είναι οι προσδοκίες σου;

Ναι, και αυτή τη φορά δεν είμαι μόνος μου. Δίπλα μου στέκεται ως προπονητής, ο Τάσος Κοδέλας. Στόχος μου στην Κοπεγχάγη είναι όπως και στο Athens Coffee Festival, να κάνω μια αξιοπρεπή εμφάνιση, να βγάλουμε ωραίους καφέδες και να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Αν καταφέρουμε να πάρουμε και υψηλή βαθμολογία, θα είναι ό,τι καλύτερο.

Πότε μπήκε το καβούρδισμα στη ζωή σου;

Άρχισα να δουλεύω στο χώρο του καφέ από τα 14 και μετά τη στρατιωτική μου θητεία, γύρω στα 20, βρήκα δουλειά σε ένα παλιό παραδοσιακό καφεκοπτείο. Έμαθα να ψήνω παραδοσιακά από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και όταν αργότερα εκείνος βγήκε σε σύνταξη, αγόρασα την επιχείρηση. Συνολικά λοιπόν, είμαι 20 χρόνια στο ψήσιμο του καφέ.

Μετά από το εμπειρικό παραδοσιακό καβούρδισμα, με ποιο τρόπο διάλεξες να εμβαθύνεις στο αντικείμενο;

Ξεκίνησα με σεμινάρια SCA, συνέχισα την εκπαίδευση με ανθρώπους του χώρου πάνω στο καβούρδισμα και τις εκχυλίσεις και practice στο sensory. Αυτό ξεκίνησε το 2017, από τη στιγμή που πήρα ένα πιο καινούριο ψηστήρι καφέ, το οποίο μας έδινε δεδομένα που μας βοήθησαν να αντιληφθούμε ότι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και στο καβούρδισμα και στην αξιολόγηση της δουλειάς μας. Έτσι ξεκίνησε ένας κύκλος πειραματισμών και ατελείωτων γευστικών δοκιμών.

Πού βρίσκεται η επιχείρηση;

Το “Καφεκοπτείο Γαλαζούλας”, βρίσκεται στο κέντρο του Αγρινίου. Εκεί διαθέτω όλους τους καφέδες: Ελληνικό, φίλτρου και espresso για πώληση retail, καθώς και για χονδρική. Η παραγωγή είναι πια σε ξεχωριστό σύγχρονο χώρο για τη σταθερότητα των προϊόντων, επισκέψιμο για όσους επιθυμούν να κάνουν γευστική δοκιμή και να βιώσουν όλη την εμπειρία.

Έχεις σκεφτεί να σερβίρεις καφέ στο μαγαζί σου; Ποια είναι τα μελλοντικά σου πλάνα;

Υπάρχει η δυνατότητα αλλά σε μια στενή κοινωνία που δύσκολα “σπάνε” οι συνήθειες, δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μαζί σε ένα κλασικό καφεκοπτείο. Στα άμεσα σχέδιά μου είναι η δημιουργία ενός site για πώληση στην ελληνική αγορά. Μακροπρόθεσμα, μετά το Παγκόσμιο που είναι η προτεραιότητά μου τώρα, θα δημιουργήσουμε ένα σημείο πώλησης είτε εδώ, στο Αγρίνιο, είτε στην Αθήνα, ώστε να συστήσουμε στον κόσμο τον καφέ μας.

Από την εμπειρία σου, γιατί αξίζει να ασχοληθεί κανείς επαγγελματικά με το καβούρδισμα; Και κλείνοντας, ποια συμβουλή θα ήθελες να μοιραστείς με όποιον φιλοδοξεί να γίνει Πρωταθλητής;

Για μένα, γιατί προσφέρει επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη, ως ένα δύσκολο και πολυπαραγοντικό κομμάτι στην αλυσίδα του καφέ. Επίσης, είναι σημαντικό για κάποιον να ψήνει μόνος του το προϊόν που πουλάει, καθώς έτσι συμβάλλει στη βιωσιμότητα της επιχείρησής του, αλλά και της τοπικής οικονομίας αφού τα χρήματα μένουν στον τόπο του.

Όσο για το Πρωτάθλημα απαιτεί πολλή προσωπική δουλειά, επαφές με αξιόλογους επαγγελματίες του χώρου, σεμινάρια, ταξίδια, cupping και γευστικές δοκιμές και συζητήσεις πάνω στο τελικό αποτέλεσμα με γνώστες του αντικειμένου.

Δείτε τη συνέντευξη του Θεόδωρου Γαλαζούλα στο περιοδικό Snack & Coffee εδω

Ακολουθείστε το “Kαφεκοπτείο Γαλαζούλας”:

facebook – Galazoulas Coffee-tea

instagram – galazoulas_kafekoptio

instagram – theodoros_galazoulas

galazoulas
Στοιχεία επικοινωνίας:

ΑΓΡΙΝΙΟ
Πλατεία Ειρήνης 12
Τηλ: 2641022502
Mail: cafegalazoulas@yahoo.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button