ΕξελίξειςΠολιτική

Γ. Βαρεμένος: Υπήρξαν συζητήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα απονιτροποίησης περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας

po-baremenos3Στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για την ένταξη περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας στο πρόγραμμα απονιτροποίησης, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του νομού Γιώργος Βαρεμένος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

«Εδώ και αρκετούς μήνες», είπε, «είχα αλλεπάλληλες, συγκεκριμένες συζητήσεις με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ένταξη περιοχών του νομού στο πρόγραμμα αυτό, που έχει ως στόχο τη μείωση της νιτρικής ρύπανσης καλλιεργούμενων γαιών και υδάτων, υπόγειων και επιφανειακών. Οι συζητήσεις έγιναν υπεύθυνα με βάση μελέτες που υπήρχαν, όπως αυτή του Πολυτεχνείου, και τεκμηρίωναν ότι όντως υπάρχει πρόβλημα στις συγκεκριμένες περιοχές. Υπήρξε, μάλιστα, και ένα ντοκιμαντέρ του BBC που αναφερόταν στο πρόβλημα. Με βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία, τις έρευνες των ειδικών επιστημόνων και το ντοκιμαντέρ, θεμελιώσαμε το αίτημα και προβάλαμε την ανάγκη ικανοποίησής του».

Το νέο πρόγραμμα απονιτροποίησης αναμένεται να προκηρυχθεί το τρίτο τρίμηνο του 2017, με στόχο τη μείωση της ρύπανσης του νερού τόσο από νιτρικά ιόντα, όσο και από άλλες εν δυνάμει ρυπογόνες εισροές όπως τα φωσφορικά ιόντα, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, κλπ. Θα εφαρμοστεί σε 30 περιοχέςτης χώρας που έχουνχαρακτηριστεί ως ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης, στις οποίες για πρώτη φορά περιλαμβάνονται και τρεις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας -οι υγρότοποι του Αμβρακικού, το εθνικό πάρκο των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού, και το συγκρότημα των λιμνών Τριχωνίδας, Λυσιμαχίας και Οζερού.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι γεωργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή ομάδες αυτών, που κατέχουν νόμιμα κατ’ έτος και καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετούς δέσμευσης γεωργική έκταση, στην οποία δεσμεύονται ειδικότερα να εφαρμόσουν φιλικές προς το περιβάλλον καλλιεργητικές μεθόδους όπως η αγρανάπαυση, η αμειψισπορά, η χλωρά λίπανση σε δενδρώδεις καλλιέργειες και η ζώνη ανάσχεσης σε αγροτεμάχια που εφάπτονται σε επιφανειακά ύδατα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button