Αυτοδιοίκηση

Γ. Παπαναστασίου: "Γιατί μας αιφνιδίασαν;"

po-papanastasiou-otaΟ πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος και δήμαρχος Αγρινίου, συγκάλεσε για το απόγευμα έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης ενώ την ίδια στιγμή κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους δήμαρχοι και περιφερειάρχες, χωρίς όμως να λείπουν και οι φωνές που λένε πως και η αυτοδιοίκηση πρέπει “να βάλει πλάτη” μπροστά στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, εξαιτίας και του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Μιλώντας το πρωί στον Δυτικά FM 9.61 και τον Παναγιώτη Τσακανίκα ο κ. Παπαναστασίου εξέφρασε τις έντονες επιφυλάξεις του σχετικά την κίνηση της κυβέρνησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να προχωρήσει στην δέσμευση των διαθεσίμων εκατοντάδων φορέων της Γενικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και των δήμων της χώρας. Έκανε λόγο για «αιφνιδιασμό»  και «μεθόδευση» σημειώνοντας ιδιαίτερα ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύει το περίσσευμα των δήμων αλλά ποσά που είναι απολύτως αναγκαία για την ομαλή λειτουργία τους.

Όσο για την χθεσινή συνάντηση με τον αναπλ. υπουργό κ. Μάρδα, δήλωσε:

«Μόνο ικανοποιημένοι δεν θα μπορούσαν να είναι οι δήμαρχοι γιατί μόνο ικανοποιητικές δεν ήταν οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. Καταρχάς το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν μέσα σε όλα τα ποσά αυτά είναι και τα ανταποδοτικά. Ουσιαστικά αν ανάμεσα σ’ αυτά τα χρήματα, τα ταμειακά διαθέσιμα που θέλουν να κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, έτσι ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα να δεσμευτούν, είναι και τα ανταποδοτικά, δηλαδή τα  χρήματα των πολιτών που είναι για συγκεκριμένη χρήση, για συγκεκριμένες δουλειές, που ικανοποιούν συγκεκριμένες ανάγκες και πληρώνουν συγκεκριμένα έξοδα των δήμων. Και βέβαια δεν μπορούσε να μας απαντήσει, μας είπε θα μας απαντήσει αργότερα το απόγευμα το οποίο δεν ξέρω αν έγινε καν.

Δεύτερο πολύ σημαντικό είναι η μεθόδευση η οποία είναι απαράδεκτη γιατί προχωράει για πρώτη φορά σε ότι αφορά τους αυτοδιοικητικούς στην έκδοση αυτού του νομοθετήματος χωρίς να γίνει καμία διαβούλευση, χωρίς να ενημερώσει τους αυτοδιοικητικούς φορείς, όσο την ΚΕΔΕ, όσο και την Ένωση Περιφερειών.»

Ο δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της ΠΕΔ παράλληλα επισημαίνει την ανακολουθία της κυβέρνησης που όπως είπε πριν τις εκλογές κατακεραύνωνε την προηγουμένη κυβέρνηση για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθούσε και τώρα κάνει τα ίδια:

«Η συγκεκριμένη κυβέρνηση, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι στους προηγούμενους μήνες  το καταλογίζαν και σωστά το καταλογίζαν. Δεν μπορεί όμως να ερχόμαστε με μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου εν μία νυκτί να συσσωρεύουμε όλα τα διαθέσιμα, δεν είναι διαθέσιμα αυτά. Είναι ταμειακά διαθέσιμα, είναι διαθέσιμα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είναι για να πληρωθούν πολίτες, είναι για να πληρωθούν χρέη. Είναι οι μισθοί που πρέπει να κρατάμε, είναι οι μισθός που έρχεται και οι δύο μισθοί που πρέπει να κρατάμε πλέον με βάση το νόμο σαν απόθεμα, σαν μαξιλάρι. Είναι ανεπίτρεπτα αυτά τα πράγματα και δημιουργούν φοβερή καθυστέρηση στα πάντα.»

Για το εάν τα πράγματα ήταν διαφορετικά εάν η κυβέρνηση προτιμούσε την διαβούλευση ο κ. Παπαναστασίου απάντησε: «Σαφώς και τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αλλά αυτό που μέτρησε ήταν ο τρόπος που έγινε και τελικά που πάει το πράγμα. Εγώ νιώθω λες και έχω σπάσει τον κουμπαρά του παιδιού. Αν έχουμε φτάσει να έχουμε σπάσει τον κουμπαρά του παιδιού πλέον τα πράγματα είναι τραγικά.»

Ο δήμαρχος Αγρινίου ως πρόεδρος της ΠΕΔ έκανε γνωστό ακόμη πως η σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ θα κινηθεί στο πλαίσιο των επτά σημείων που έχει ήδη ανακοινώσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και στη συνέχεια θα κληθούν και τα Δημοτικά Συμβούλια να πάρουν αποφάσεις. Παράλληλα περιέγραψε με μελανά χρώματα την συνολική εικόνα που υπάρχει στην αυτοδιοίκηση σήμερα, επισημαίνοντας πως δεν έρχονται χρήματα από την κυβέρνηση για την αποπληρωμή έργων αλλά ούτε και χρήματα από το ΕΣΠΑ, γεγονός που προκαλεί πολύ σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή εκτ4λσση έργων ζωτικής σημασίας για την περιοχή:

«Ξέρετε κάτι ότι και να λέει ο υπουργός όταν δεν ξέρει τι λέει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι θέμα, όταν τον ρωτάμε για τα ανταποδοτικά και δεν μπορεί να μας απαντήσει, είναι μεγάλο θέμα. Μετά την έκτακτη συνεδρίαση ήρθαν και οι ίδιοι περιφερειάρχες και η Ένωση Περιφερειών, είναι πλέον σύσσωμη η αυτοδιοίκηση απέναντι, γιατί δεν υπήρξε μόνο αυτό το θέμα, υπήρχε κι άλλο θέμα, σταμάτημα των έργων παντού, χάθηκαν ως δια μαγείας τα χρήματα του ΕΣΠΑ, οι χρηματοδοτήσεις των έργων. Η κατάσταση τείνει να γίνει εκρηκτική πια.», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button