Γεγονότα

Φωτοβολταϊκά: καθυστερεί το new deal – Τα επικρατέστερα σενάρια

epi-fotovoltaika1Για τα τέλη Ιανουαρίου έχει μετατεθεί η ανακοίνωση των μέτρων που θα αποτελέσουν το λεγόμενο new deal στην αγορά των ΑΠΕ καθώς το ΥΠΕΚΑ δεν έχει ακόμα καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, ενδεικτικό των δυσκολιών του εγχειρήματος.

Η καθυστέρηση είναι δεδομένη παρά τη δέσμευση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου προς τη ΡΑΕ για κατάθεση των μέτρων έως τις 15 Ιανουαρίου. Σημειώνεται πως χωρίς το new deal, την εθελοντική δηλαδή μείωση των εγγυημένων τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί ΑΠΕ με αντάλλαγμα χρονικές επεκτάσεις συμβάσεων πώλησης ενέργειας και ελαφρύνσεις επί των όρων δανεισμού τους από τις τράπεζες, η ΡΑΕ έχει προτείνει τον διπλασιασμό του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην Τέλους ΑΠΕ) για να εκμηδενιστούν τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ, με επακόλουθη επιβάρυνση των καταναλωτών ρεύματος.

—Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για το new deal

Το βασικό σενάριο προβλέπει μεσοσταθμικό κούρεμα της ταρίφας σε ποσοστό 43% για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Οι παραγωγοί αιολικών και υδροηλεκτρικών θα επιβαρυνθούν με μεσοσταθμικό κούρεμα 10%.

Το εναλλακτικό σενάριο που έπεσε στο τραπέζι προβλέπει μια εφάπαξ επιβάρυνση των παραγωγών (με έκδοση πιστωτικού τιμολογίου ή άλλο παρόμοιο τρόπο) ώστε να καλυφθούν σωρευμένα ελλείμματα και εν συνεχεία μείωση της εγγυημένης τιμής σε μεσοσταθμικό ποσοστό γύρω στο 25%-27% για τα φωτοβολταϊκά (συμπεριλαμβανομένων των οικιακών) και 5% για τις υπόλοιπες ΑΠΕ.

Το ποσό του πιστωτικού δεν θα καθοριστεί με οριζόντια κριτήρια, αλλά ανά τεχνολογία και ανά παραγωγό.

Για παράδειγμα, στα φωτοβολταϊκά θα βαρύνει ο χρόνος κατασκευής, η εγγυημένη τιμή της σύμβασης, η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο κ.λπ.). Υπολογίζεται ότι οι παραγωγοί από φωτοβολταϊκά κατά μέσο όρο θα κληθούν να εκδώσουν τιμολόγιο για τέσσερις μήνες, ενώ για τα αιολικά η περίοδος της πίστωσης θα είναι μικρότερη.

Ωστόσο, κύκλοι του ΥΠΕΚΑ παραδέχονται ότι αυτό το δεύτερο σχέδιο είναι δυσκολότερο στην εφαρμογή του ίσως διότι προβλέπει πραγματικά εθελοντικό κούρεμα από τους παραγωγούς, οι οποίοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προσβάλλουν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με το ελληνικό Δημόσιο.

Αντίθετα, το αρχικό σχέδιο μπορεί να “βαφτιστεί” ως “εθελοντικό” δίχως τη συγκατάθεσή τους, όπως αυτή προκύπτει από την έκδοση πιστωτικών τιμολογίων.

econews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button