ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Β. Φωτάκης: “Αναγκαίο πλέον το Τεχνικό Πρόγραμμα να στραφεί και σε άλλα πεδία αναπτυξιακής δράσης”

“Οι δικές μου σκέψεις για ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που δεν…ακούστηκαν!”, είναι ο τίτλος της ανάρτησης στο προφίλ του στο facebook, του αντιδημάρχου Αγρινίου Βασίλη Φωτάκη.

Ο κ. Φωτάκης, καταθέτει μεταξύ άλλων τις δικές του σκέψεις για το πως ένα Τεχνικό Πρόγραμμα πρέπει να ξεφύγει από τη “λογική του τσιμέντου” , τονίζοντας πως χρειάζεται να στραφεί και σε άλλα πεδία αναπτυξιακής δράσης.


Γράφει συγκεκριμένα:

Το κατατεθέν και εγκεκριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου αδιαμφισβήτητα ανταποκρίνεται πλήρως στις δεσμεύσεις της νέας δημοτικής αρχής. Είναι ταυτόχρονα βαθιά αναπτυξιακό και υλοποιήσιμο, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και χρηματοδοτήσεις. Για πρώτη φορά είδαμε να σχεδιάζονται εμβληματικά έργα, να πραγματοποιούνται μεγάλες, μεσαίες και μικρές επεμβάσεις στο σύνολο του Δήμου .Ο δε όγκος των κεφαλαίων που επενδύθηκαν και επενδύοντο σε συντηρήσεις, επισκευές, είναι αξιοσημείωτος.

-Σαφώς γίναν και υπάρχουν έργα εξωραϊσμού του κέντρου τα οποία όμως έγιναν αναγκαστικά τα προηγούμενα χρόνια, (ακόμα και σήμερα υπάρχουν) για να θυμίζουν την ένδεια μας και τον παραμέληση παλαιοτέρων χρόνων.

-Δεν ήθελα να μιλήσω όμως για αυτά, αλλά για το πως θα ξεφύγουμε από τη λογική ότι ο μοναδικός αναπτυξιακός μοχλός είναι τα τεχνικά έργα και τα τσιμέντα.

Η συνολική στρατηγική των Τεχνικών Προγραμμάτων των δήμων διαπνέεται από την ίδια “παρασιτική” λογική στην οποία είχε εγκλωβιστεί η τοπική αυτοδιοίκηση προ- και κατά τη διάρκεια της κρίσης. Και η οποία θέλει τους Δήμους να έχουν αναπτυξιακό ρόλο μονάχα ως «μπετατζήδες» βάζοντάς τους να επικεντρώνουν αποκλειστικά στις αναπλάσεις, τα κατασκευαστικά έργα κ.ο.κ. Δεκαετίες ολόκληρες επενδύει η αυτοδιοίκηση σε αυτό και προκοπή δεν βλέπουμε.

Διατηρώντας λοιπόν ένα μεγάλο μέρος των έργων και των συντηρήσεων που όντως πρέπει να πραγματοποιήσει προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, θα πρέπει να στραφεί και σε άλλα πεδία αναπτυξιακής δράσης. Τα «εμβληματικά έργα» του θα πρέπει να αφορούν στην καινοτόμο, σύγχρονη παραγωγή, την έρευνα, την εξέλιξη και την παραγωγή νέας τεχνογνωσίας, το φυσικό κεφάλαιο της πόλης, καθώς και την ιστορία και τον πολιτισμό της, και όχι στις κατασκευές.

-Μεγάλη ανάγκη της πόλης να κάνουμε το περίφημο restart, ανάγκη να αποφασίσουμε και να συζητήσουμε για ένα Τεχνικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει:

1.Την πρόβλεψη χρηματοδότησης αναγκαίων προπαρασκευαστικών μελετών. Πρόκειται για μια «παραγωγική» επένδυση που εφόσον κριθούν θετικά ως προς την βιωσιμότητά τους, θα έχουν μεγάλη κοινωνική ωφέλεια.

2.Συνέργειες τόσο με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας για την παραγωγή έρευνας και τεχνογνωσίας, όσο και με τον ιδιωτικό τομέα. Την χρηματοδότηση ειδικών προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας.

3.Να προσανατολιστεί στην πραγματοποίηση μεγάλων «πράσινων» έργων για το αστικό και περιαστικό πράσινο.

4.Να μεριμνήσει για την καλλιέργεια και την ανάδειξη της ιστορίας, του αρχαιολογικού πλούτου, του φυσικού πλούτου, της πνευματικής δημιουργίας -εν γένει τον πολιτισμό, που αποτελεί «βαρύ χαρτί» της πόλη (Αρχαία-βυζαντινά μνημεία, Λίμνες -Αχελώος).

5.Το Αγρίνιο χρειάζεται ένα πνευματικό κέντρο όπως του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο να περιλαμβάνει μια μεγάλη βιβλιοθήκη, ένα οπτικοακουστικό μουσείο, χώρους για εκθέσεις ζωγραφικής, εικαστικών, γλυπτικής, συνεδριακό χώρο. Ιδανική περιοχή αυτή των πρώην δημοτικών σφαγείων.

ΥΓ. Φωνές κινδυνολογίας που ακούστηκαν είτε για το φιλόΔημος είτε για μη σωστή διαδικασία λόγω της επιλογής να μην τεθεί εναλλακτική πρόταση μιας και προσωπικά εναντιώθηκα…πλέον χωρίς την ένταση της στιγμής θεωρώ ότι δεν επιμένει κανείς πλέον ότι υπάρχει ζήτημα.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button