ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Έρχεται «φοροκαταιγίδα»: Τι θα πληρώσετε το επόμενο διάστημα

Η ηλεκτρονική αυλαία του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων πέφτει τη Δευτέρα 29 Ιουλίου και ύστερα από δύο ημέρες την Τετάρτη 31 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος από τους φορολογούμενους που πήραν την κρυάδα βλέποντας το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Σε σύνολο 5.574.500 φορολογικών δηλώσεων που έχουν έχουν ήδη υποβληθεί, προκύπτει ότι ένας στους τρεις πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2018, ο οποίος κατά μέσο όρο αγγίζει τα 1.000 ευρώ.

Όσον αφορά τους περίπου 600.000 φορολογούμενους που δεν έχουν πατήσει ακόμα το κουμπί της υποβολής για τη δήλωσή τους θα πρέπει να σπεύσουν να το πράξουν μέχρι τη Δευτέρα γιατί τους περιμένει πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ λόγω εκπρόθεσμης υποβολής.

Μαζί με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, πάνω από 1 εκατ. επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι την τελευταία ημέρα του Ιουλίου τον ΦΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αυτό θα είναι το πρώτο μεγάλο κρας τεστ για τα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού καθώς στις εισπράξεις του ΦΠΑ θα αποτυπωθεί η μείωση των συντελεστών στην εστίαση και τα τυποποιημένα τρόφιμα.

Την ίδια ημέρα λήγει και η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος και για τις επιχειρήσεις. Ο φορολογικός γολγοθάς ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα για τα νοικοκυριά τα οποία μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 θα είναι κάθε μήνα με το χέρι στην τσέπη για να εξοφλούν τα ραβασάκια που θα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Μετά τη λυπητερή του φόρου εισοδήματος, θα έρθει στα τέλη Αυγούστου ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος φέτος θα είναι ελαφρύτερος κατά 10% έως 30% για τους ιδιοκτήτες ακίνητων.

Πιο συγκεκριμένα από την ερχόμενη Τετάρτη μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 θα πρέπει να εξοφληθούν:

Ο φόρος εισοδήματος περίπου 3 δισ. ευρώ. Στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται όχι ένας αλλά μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις.
Η πρώτη μέχρι 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 29 Νοεμβρίου. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν σε περισσότερες δόσεις την πληρωμή του φόρου είτε χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις είτε με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων της Εφορίας στην οποία το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αλλαγές.

Ο ΕΝΦΙΑ ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Ο φόρος που θα δουν στα εκκαθαριστικά σημειώματα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι μειωμένος κατά 22% μεσοσταθμικά ή κατά 465 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Και ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020.

Τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας που όπως φαίνεται δεν θα έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι.

cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button