ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Αντιδράσεις δημάρχων για τις εξαγγελίες Θεοδωρικάκου περί κατάργησης του προγράμματος “Φιλόδημος”

Ερώτημα τι θα γίνει με τα έργα που δημοπρατήθηκαν-εντάχθηκαν

Μούδιασμα αλλά και οργή έχουν προκαλέσει στις τάξεις των δημάρχων της χώρας οι εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου σχετικά με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Φιλόδημος”.

Ουσιαστικά, ο Υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας την Τετάρτη από το βήμα της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, προανήγγειλε την κατάργηση του εν λόγω εργαλείου αφού, όπως τόνισε, υπάρχει φέσι που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση ύψους 1,1 δισ ευρώ.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει με τα έργα που έχουν ήδη δημοπρατηθεί (και μιλάμε για έργα σχεδόν σε όλους τους Δήμους της χώρας).

Εχει ανακοινωθεί ότι έχουν δημοπρατηθεί ήδη 170 έργα συνολικής αξίας 450εκ ευρώ. Πηγή της τοπικής αυτοδιοίκησης έλεγε στο News 24/7 ότι “είναι πρακτικά αδύνατο να ματαιωθούν αυτά τα έργα αφού η κυβέρνηση στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει νομικά προβλήματα από εργολάβους οι οποίοι θα προσφύγουν ζητώντας αποζημίωση”.

“Νέο πρόγραμμα, με νέα λεφτά”

Απαντώντας σχετικά, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: “Τα έργα που έχουν ξεκινήσει θα μεταφερθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Επίσης από τις αρχές της επόμενης χρονιάς θα συνάψουμε νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για νέο πρόγραμμα με πραγματικά λεφτά”.

Υπάρχουν και δήμαρχοι, ιδιαίτερα απομακρυσμένων περιοχών, που σκέφτονται να αντιδράσουν δυναμικά σε περίπτωση που ο Υπουργός εμμείνει στην απόφασή του. Μία λύση που εξετάζεται είναι αυτή της κοινής επιστολής στο Υπουργείο Εσωτερικών.

“Δεν υπάρχει κανένα νόημα να παραμείνω στη θέση μου αν δεν έχω στη διάθεσή μου το εργαλείο του “Φιλόδημου” έλεγε χαρακτηριστικά στο News24/7 δήμαρχος ακριτικής περιοχής που έχει δημοπρατήσει ήδη έργα γι’ αυτήν την τετραετία.

Νίκος Γιαννόπουλος – https://www.news247.gr/

ΣΥΡΙΖΑ:”Μόνη απειλή για το πρόγραμμα, η πολιτική της ΝΔ”

Η κοινή δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη και του Εκπροσώπου Τύπου, Αλέξη Χαρίτση ήταν άμεση και αναλυτική με στόχο να αποδομήσει την κυβερνητική ρητορική, η οποία ουσιαστικά ξεκαθάριζε ότι καταργείται το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Η δήλωση Σκουρλέτη-Χαρίτση με τίτλο «Ο “ΦιλόΔημος” δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης, μόνη απειλή η πολιτική της κυβέρνησης» είναι η εξής :

«Δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν οι άριστοι του κου Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά την αριστεία τίμησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος ο οποίος ενώ χθες ανακοίνωσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παράταση του προγράμματος Φιλόδημος, σήμερα στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι για το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» δεν υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση!

Η αλήθεια είναι απλή.

Το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» είναι από τις πιο εμβληματικές και καινοτόμες δράσεις που ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδοτούνται έργα υποδομών για το σύνολο των Δήμων της χώρας χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων. Έχει κερδίσει την πλήρη αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και των Δημάρχων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας καθώς μεταμόρφωσε ένα παλιό και αποτυχημένο πρόγραμμα από το οποίο δεν μπορούσαν να επωφεληθούν οι καταχρεωμένοι, στο πλαίσιο της κρίσης, Δήμοι σε ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Αυτό μάλλον είναι και το στοιχείο που προκαλεί δυσφορία στον κ. Θεοδωρικάκο καθώς το πρόγραμμα εξελίσσεται δυναμικά με 502 ενταγμένα έργα ύψους 1,236 δισ. ευρώ. Από αυτά, 170 έργα έχουν δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ. Σύμβαση εκτέλεσης έργου έχει ήδη υπογραφεί για 21 έργα συνολικού ποσού 30 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι εύλογο και αυτονόητο, το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές.

Παρεμπιπτόντως πρέπει να πληροφορήσουμε τον κ. Θεοδωρικάκο ότι η πορεία εκτέλεσης των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχει επιβραδυνθεί τόσο δραματικά το 2ο εξάμηνο του 2019 με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ που μάλλον δεν θα χρειαστεί καν το δάνειο της ΕΤΕπ για να πληρώσει τα έργα του «ΦιλόΔημος». Θα αρκούν οι πόροι του ΠΔΕ που δεν εκταμιεύονται δυστυχώς σε άλλα έργα και προγράμματα.

Επιπλέον η δυνατότητα μεταφοράς έργων του «ΦιλόΔημος» ή άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ είναι δεδομένη αρκεί να πληρούνται οι σχετικοί κανόνες επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ. Αποτελεί πάγια τακτική δεκαετίες τώρα, δεν πρόκειται για καινοτομία του Υπουργού Εσωτερικών.

Αντί λοιπόν ο κος Θεοδωρικάκος να τρέξει τα έργα που τόσο ανάγκη έχουν οι Δήμοι καταστρέφει το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος». Αντί να συνεχίσει μια πετυχημένη προσπάθεια περνάει το χρόνο του κάνοντας αντιπολίτευση στην … αντιπολίτευση η βγάζοντας φωτογραφίες με κάθε Δήμαρχο που έχει προηγουμένως καλέσει στο γραφείο του. Κάποιος πρέπει να πει στον υπεύθυνο προπαγάνδας της ΝΔ ότι έτσι έργα δεν υλοποιούνται».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button