Γεγονότα

Φεύγει το Δ.Π.Π.Ν.Τ. αλλά έρχεται Τμήμα της Κτηνιατρικής;-προοπτικές δημιουργίας Σχολής στο Αγρίνιο

geg-panepistimio-katalipsi1Είναι πιθανόν τελικά τα όσα συνέβησαν με τα πανεπιστημιακή τμήματα στο Αγρίνιο να έχουν πολλή θετικότερη κατάληξη από ότι αναμενόταν.
Κι αυτό γιατί οι πληροφορίες λένε ότι το υπουργείο Παιδείας σκέφτεται να ενεργοποιήσει ένα παλιό σχέδιο που θα απελευθερώσει μεν το τμήμα Δ.Π.Π.Ν.Τ., το οποίο συνδυάζει τον πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες και θα το στείλει στη Πάτρα, αλλά θα ενισχύσει τον χαρακτήρα των άλλων δύο τμημάτων που έχουν αναφορά στον Πρωτογενή Τομέα(ένα για το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους και ένα για το managment των αγροτικών προϊόντων)με ένα “δυνατό” τμήμα που το έχει ανάγκη η κτηνιατρική επιστήμη, ειδικά του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έρθει όλη η Κτηνιατρική στο Αγρίνιο αλλά η μεταφορά του λεγόμενου Τμήματος Ζωοτεχνίας που είναι ένα κομμάτι της Κτηνιατρικής είναι παλιά ιδέα. Αυτό το “πάρε-δώσε” θεωρείται ότι και θα ικανοποιήσει κάποιους στην Πάτρα, αλλά και θα δώσει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση στις σχολές του Αγρινίου. 
Γιατί λέμε ότι πρόκειται για παλιά ιδέα; Αν μπει κάποιος στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ζωοτεχνίας θα διαβάσει: “Από το 1967, που ιδρύθηκε το Τμήμα Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι επιστήμονες, που εργάζονται σε αυτό, ασχολούνται με την εφαρμοσμένη έρευνα στη ζωική παραγωγή και βρίσκονται σε συνεχή στενή επαφή με την πράξη και όσους δραστηριοποιούνται στους διαφόρους κρίκους της αλυσίδας παραγωγή – μεταποίηση – διάθεση προϊόντων ζωικής προέλευσης. Εκπονεί, όπως όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), Εκπαιδευτικό και παράλληλα Ερευνητικό έργο Δυστυχώς οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομικά χώρες, έχουν μειώσει το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού της χώρας που απασχολείται στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στην Κτηνοτροφία. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι οι φοιτητές, στη συντριπτική τους πλειονότητα, να προέρχονται από αστικές οικογένειες και να μην έχουν, πριν από την εισαγωγή και εγγραφή τους στη Κτηνιατρική Σχολή, καμία επαφή με τα παραγωγικά ζώα. Η άσκηση της Κτηνιατρικής όμως, στο χώρο της Κτηνοτροφίας προϋποθέτει βαθιά γνώση του φυσιολογικού ζώου, της συμπεριφοράς του, των συνηθειών του και, κυρίως, των μεθόδων εκτροφής του. Τη γνώση των ορθών μεθόδων εκτροφής μπορεί να την αποκτήσει ο φοιτητής κτηνιατρικής, πρακτικά, μόνο με την άσκησή του σε χώρο εκτροφής παραγωγικών ζώων”. Δηλαδή, με άλλα λόγια, εδώ και καιρό η Κτηνιατρική του Αριστοτέλειου ψάχνει για μια περιοχή όπου θα μπορεί να γίνεται πρακτική δουλειά κοντά σε παραγωγικές κτηνοτροφικές μονάδες με το Τμήμα Ζωοτεχνίας και ποιο μέρος είναι καταλληλότερο από την περιοχή με τα περισσότερα αιγοπρόβατα και το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο στην Ελλάδα, δηλαδή την Αιτωλοακαρνανία;
Σίγουρα κάποιοι θα πουν ότι και πάλι θα έρθει ένα τμήμα απομονωμένο και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση από την “μητρική” Σχολή, αλλά η ανάγκη για πρακτική εφαρμογή, λένε όσοι προκρίνουν αυτό το σχέδιο, ίσως μπορέσει να το καταστήσει αυτόνομο σαν αντικείμενο, ακόμη και να το απεξαρτήσει από την Κτηνιατρική. Σίγουρα πάντως με τρία τμήματα κατεύθυνσης στον Πρωτογενή Τομέα το Πανεπιστήμιο που φιλοξενείται στο Αγρίνιο αλλάζει εντελώς ρότα. Ίσως, τελικά, αυτός να είναι ένας τρόπος που έχουν σκεφτεί οι ιθύνοντες για να επαναφέρουν το ζήτημα της αυτονόμησης από την Πάτρα, που πλέον θα είναι οριστική και ίσως αφήσει όλους ικανοποιημένους.
Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button