Γεγονότα

Φαινόμενα "συνωστισμού" στα κρατητήρια του Αγρινίου

koi-ad-akarnania=bradi

Ίσως όχι συχνά, αλλά  κατά περιόδους, πρόβλημα συνωστισμού παρατηρείται στα κρατητήρια του Τμήματος Μεταγωγών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ατόμων που κρατούνται για διάφορες παραβάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με πληροφορίες του “Γ”  από το απόγευμα της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου μέχρι και το πρωί της Παρασκευής 16 του μηνός στα κρατητήρια κρατούνταν συνολικά τριάντα άτομα, ενώ η σχετική πρόβλεψη είναι το ανώτερο για 24.

Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από αστυνομικούς αλλά και οικείους των κρατουμένων, μιας και αυτή η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους ίδιους τους κρατουμένους, όσο και για τους αστυνομικούς, αφού ένας μικρός αριθμός αστυνομικών υπαλλήλων περίπου δυο ή τρεις καλούνται  να τα βγάλει  πέρα με τριάντα άτομα τα οποία είναι έγκλειστα και μάλιστα για διαφορετικές παραβάσεις.

Να θυμίσουμε πως παλιότερα υπήρχαν καταγγελίες για κράτηση ανηλίκων στον ίδιο χώρο με ενήλικες, ενώ και τώρα οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για κράτηση ποινικών και αλλοδαπών μαζί , ατόμων δηλαδή που στην δεύτερη περίπτωση κατά πλειοψηφία το μοναδικό αδίκημα τους είναι η παράνομη παραμονή στη χώρα. “Δεν είναι δυνατόν οικονομικοί μετανάστες να βρίσκονται μαζί με άτομα που έχουν διαπράξει σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρά αδικήματα”  αναφέρουν χαρακτηριστικά οι σχετικές καταγγελίες που έφτασαν στο “Γ”.

“Η ευρωπαϊκή αλλά και η ελληνική νομοθεσία προβλέπουν συγκεκριμένο αριθμό κρατουμένων και αυτός στην περίπτωση της Α/Δ Ακαρνανίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24. Δυστυχώς σε ορισμένες περιπτώσεις και βάρδιες , που είναι όμως σπάνιες να επισημάνουμε,  ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει και τους τριάντα και αυτό, όπως είναι φυσιολογικό,  δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Κάναμε ήδη παραστάσεις ώστε το θέμα να λυθεί εσωτερικά αλλά αν παρατηρηθούν ξανά αυτά τα προβλήματα είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε με μεγαλύτερη ένταση αφού το ζήτημα έχει να κάνει και με τους κρατουμένους που δεν μπορούν να έχουν ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και παραμονής για όσο διάστημα απαιτηθεί εκεί αλλά και με τους συναδέλφους, που μπορεί να αντιμετωπίσουν καταστάσεις τις οποίες δεν θα μπορέσουν ενδεχομένως να ελέγξουν π.χ. μια απόδραση” είναι το σχετικό σχόλιο του προέδρου της τοπικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της Ακαρνανίας Δημ. Ραφτόπουλου.

Η τοπική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων εξηγεί ακόμη πως μια βασική αιτία που παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα είναι και η πλήρης υποστελέχωση των περιφερειακών αστυνομικών τμημάτων ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας: Όταν σε κάποιες βάρδιες σε Τμήματα στην Βονιτσα ή την Κατούνα υπάρχει ένας η δυο αστυνομικοί, που συντάσσουν δικογραφίες, είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια της περιοχής και με περιπολίες και την ίδια στιγμή έχουν κρατουμένους που πρέπει να φυλαχτούν, εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν αυτούς τους κρατουμένους στο Αγρίνιο.

Π.Η.Τ.
Εφημερίδα “Γεγονός”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button