Δυτική Ελλάδα

Εύκολος στόχος τα λιοστάσια στην περιοχή του Αγρινίου

epi-elies-mazemaΣτο στόχαστρο επιτηδείων έχουν μπει, αυτή την περίοδο, τα λιοστάσια και τα εκεί αφημένα εργαλεία συλλογής του καρπού. Κυρίως ελαιόπανα, σκάλες, τελάρα, τσεκούρια, πριόνια και οτιδήποτε άλλο κάνουν το λάθος οι παραγωγοί να αφήσουν στο λιοστάσι, προκειμένου να συνεχίσουν την επόμενη μέρα, καθώς η μεταφορά τους και η αποθήκευση σε ασφαλές μέρος δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.

Το τελευταίο διάστημα έχουν τεθεί υπ’ όψιν της Ένωσης Αγρινίου αρκετά τέτοια περιστατικά, σε διάφορες περιοχές. Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν ξεκινήσει τη συλλογή του καρπού και ταυτόχρονα, οι γνωστοί-άγνωστοι ξεκίνησαν τις επιδρομές στα λιοστάσια, ακόμη και σε περιοχές που βρίσκονται στις παρυφές της πόλης του Αγρινίου, ελάχιστα έξω απ’ τον πολεοδομικό ιστό.

Δυστυχώς, όμως, λίγοι είναι εκείνοι που θα απευθυνθούν τελικά στην αστυνομία, ακόμη και σε περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπής ακριβών γεωργικών μηχανημάτων από αποθήκες. Ίσως από φόβο, ίσως επειδή εσφαλμένα θεωρούν ότι… δεν αξίζει τον κόπο. Αυτό, πάντως, δεν βοηθά καθόλου τις αρμόδιες αρχές να σχηματίσουν εικόνα και να κάνουν τον ανάλογο προγραμματισμό, ώστε να αντιμετωπιστεί κατά το δυνατό το φαινόμενο.

Πρέπει, βέβαια, να τονιστεί  ότι είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθούν οι αμέτρητες περιοχές που θα μπορούσε να θεωρηθούν επίφοβες. Υπάρχουν πολλές εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες αποθήκες σε ελαιώνες, περιβόλια και γενικά σε αγροτικές εκτάσεις. Όσα οχήματα και να διατεθούν για περιπολίες σ’ αυτές τις περιοχές (που δεν περισσεύουν βεβαίως αφού πρέπει να αστυνομευθούν οι πόλεις), αποτέλεσμα δεν πρόκειται να υπάρξει. Αυτό θα γίνει μόνο αν οι πολίτες καταγγέλλουν τα συμβάντα, απ’ την έρευνα που θα ακολουθήσει και το συνδυασμό των στοιχείων ανά περίπτωση.

Ακόμη, οι πολίτες που διατηρούν αγροκτήματα, πρέπει να ασφαλίζουν οι ίδιοι όσο μπορούν την περιουσία τους και να μην διευκολύνουν τους επιτηδείους, αφήνοντας εκτεθειμένα υλικά και εργαλεία που είναι απαραίτητα στη δουλειά τους. Τέλος, η αστυνομία καλείται να εντείνει τους ελέγχους στις αγροτικές περιοχές, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που είναι σε εξέλιξη αγροτικές εργασίες.

e-ea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close